Skip to content

Delfzijl e.o. 4.16 - Rif- en Zandplatenbuurt Traditional Geocache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan en/of het niet vindbaar kunnen zijn gedurende lange(re) tijd.

More
Hidden : 5/5/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Datum laatste wijziging: 20120501 Datum laatste cachecontrole: 20150424


Deze cache maakt deel uit van het rondje Delfzijl e.o. 4. Een fietsronde van 30 km door de gemeenten Delfzijl en Appingedam.

Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd met de auto! Houd je s.v.p aan de verkeersregels, parkeer niet op prive-terrein en doe de caches alleen bij daglicht. Neem een pen mee en vergeet niet de bonusaanwijzingen te noteren.

Specifieke cache info:

Dit is de zestiende cache van de fietstocht.
Alleen te doen tijdens daglichturen!


Aanvullende info:
Kerngegevens Gemeente Delfzijl
Delfzijl-Noord is het gedeelte van Delfzijl gelegen ten noorden van de Delfzijl doorkruisende spoorlijn Groningen - Delfzijl. Het heeft 6 buurten: Bornholm, Vestingbuurt, Landenbuurt, Rif- en Zandplatenbuurt (heeft een vernieuwing ondergaan), Kwelderland (een compleet nieuwe buurt met veel groen en water naast de dijk) en Schrijversbuurt (een nieuwe buurt die wat stedelijker is dan het nabij gelegen Kwelderland is). Kwelderland is de voormalige Sterrenbuurt, de Landenbuurt wordt gedeeltelijk de Schrijversbuurt genoemd en de voormalige Vestingbuurt wordt ook wel de Groene Scheg genoemd (stadspark). Er liggen ook twee terpdorpen bij Delfzijl-Noord; Uitwierde en Biessum. Het noordelijkste gedeelte van de buurt Bornholm is gebouwd nabij het oude en verdwenen gehucht Ladysmith. Tijdens het Beleg van Delfzijl (1813-1814) was de plek waar later Delfzijl-Noord is verrezen een van de plekken waar het hardst is gevochten tussen de Franse bezetters van Delfzijl en de troepen van kolonel Marcus Busch.


In Delfzijl-Noord is ook een hotel, het Eemshotel dat gebouwd is op palen in de Waddenzee. Tegenover het hotel ligt het Muzeeaquarium Delfzijl (met daarin het meest noordelijke hunebed van Nederland). Er was ook een camping en een Attractiepark, maar die hebben plaatsgemaakt voor de nieuwe wijk Kwelderland. Naast het Eemshotel ligt het zeestrand met haar strandpodium voor concerten, onder andere met de Pinksterfeesten en DelfSail.

Delfzijl-Noord had een winkelcentrum genaamd Kuilsburg. In het najaar van 2009 is dit echter grotendeels leeggestroomd daar een nieuw winkelcentrum in de buurt, genaamd de Wending, sinds 12 september 2009 geopend is. Op twee andere locaties hebben in het verleden ook winkels gestaan. Aan de Europaweg in de Rif- en Zandplatenbuurt stond een Spar, een Suzuki garage en een tabakswinkel. Lange tijd heeft de Spar leeg gestaan maar recent heeft de naastgelegen garage een gedeelte van deze ruimte in gebruik genomen. In de tabakswinkel zit tegenwoordig een Snackbar. De andere plek waar ook winkels stonden was aan de Skagerak in Bornholm, daar bevonden zich eveneens een Spar en een snackbar. Later vervangen door een meubelwinkel, een videotheek en een depot van het Leger des Heils.
Er zijn drie basis scholen in Delfzijl-Noord gevestigd: CBS De meerpaal in de Landebuurt;
De Viking-Noorman in Bornholm, waren eerst twee aparte scholen, de Viking en de Noorman;
OBS De Brandaris in de Rif- Zandplatenbuurt.
Deze zullen in de nabije toekomst worden vervangen worden door de nieuwe Brede school van Delfzijl-Noord.

De Zandplatenbuurt
De 'zandplatenbuurt' wordt gescheiden door de Europaweg met aan de ene zijde de basisschool de Brandaris en aan de andere zijde de Garage van Dorenbos. Aan de ene zijde vindt u straatnamen die eindigen op 'zand' en aan de andere zijde op 'plaat', zoals bv. Koperzand of Huibertplaat. Door de herstructurering verdwenen in de platenbuurt een aantal flatgebouwen, waardoor de wijk minder druk is geworden. Op de grond van de verdwenen flats staan nu luxe landhuizen met een schitterend uitzicht over de weilanden. Dit gebied wordt aangeduid als de Biessumerwaard. De zandplatenbuurt wordt aan de ene zijde begrensd door Biessum en aan de andere zijde door Uitwierde met in het midden weilanden, volkstuintjes en een sportcomplex. De aansluiting op het weidelandschap met wandelpaden biedt de bewoners de mogelijkheid tot ontspanning. De zandplatenbuurt beschikt over groen en kinderspeelplaatsen. In de Zandbuurt wonen meer kinderen, terwijl de Platenbuurt meer senioren als bewoners heeft.

Additional Hints (No hints available.)