Skip to content

UMCG Multi-cache

Hidden : 7/8/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:




Deze multicache van ongeveer 1,5 kilometer laat een stad binnen de stad Groningen zien: het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).



Meer dan 13.000 mensen werken in het UMCG samen aan zorg, onderzoek en onderwijs. Met ruim 1.300 bedden is het UMCG één van de grootste ziekenhuizen in Nederland. Elk jaar zijn er ruim 33.000 opnames, komen zo’n 32.000 patiënten op de Centrale Spoedopvang en studeren er ongeveer 4.000 studenten.
In het academisch jaar 2022-2023 bestaat het ziekenhuis 225 jaar.

Het UMCG heeft geen traditionele ziekenhuisuitstraling. Het is gebouwd vanuit het gezichtspunt van de patiënten en de mensen die in het ziekenhuis werken. De hoofdingang heeft veel weg van een stationshal; een grootse ruimte met balies, terrasjes en een supermarkt. Ook de rest van de begane grond ademt niet de sfeer van een steriel ziekenhuis. Het ziekenhuis is opgedeeld in binnenstraten met bankjes, fonteinen, binnentuinen en terrasjes. Aan de buitenzijde van het centrale gebouw zijn negen beddenhuizen gebouwd: rechthoekige blokken met op de begane grond de poliklinieken en daarboven de verpleegafdelingen.

Foto's KuiperCompagnons.


WP1: Kunstwerk ter markering van het voltooien van een groots nieuwbouwproject.
Aantal letters van de naam van de markering minus aantal delen waaruit de markering bestaat = E.

De geschiedenis van het UMCG begint in 1797, bij de opening van het Nosocomium Academicum. Door de oprichting van een hogeschool, de huidige Rijksuniversiteit Groningen, werd het in 1614 mogelijk om medisch academisch onderwijs te volgen in Groningen. De inhoud van het medisch onderwijs werd mede bepaald door de scheiding tussen de academische artsen en de chirurgijns en barbiers. Het was beneden de waardigheid van de academische artsen om zich in te laten met de ambachtelijke en vaak bloederige werkzaamheden van chirurgijns en barbiers. Ook wilden de academici hun reputatie niet op het spel zetten in het niet onwaarschijnlijke geval dat een behandeling faalde.

WP2: Esculaap.
Aantal cirkels op het rustpunt dat met enige fantasie een deel van een esculaap vormt = D.

Aan het eind van de achttiende eeuw werd het belang van praktisch klinisch onderwijs voor academici duidelijk. Het initiatief werd genomen om een academisch ziekenhuis te stichten. Het ziekenhuis genaamd Nosocomium Academicum opende op 11 november 1797 zijn deuren in het Groene Weeshuis, in de Hofstraat. Het Nosocomium bleek al snel te klein en te simpel om een succes te worden. Daarom werd in 1803 een beter ingericht ziekenhuis in het West-Indisch Huis, aan de Munnekeholm geopend. In het Groene Weeshuis had het ziekenhuis acht bedden en in het nieuwe ziekenhuis stonden er maar liefst veertig. Ook nam het aantal afdelingen toe. In 1817 dreigde er een tyfusepidemie in Groningen. Omdat het Nosocomium Academicum vrijwel alleen patiënten opnam die van belang waren voor het medisch onderwijs, stichtte het stadsbestuur een stadshospitaal. Twee jaar later besloot het bestuur om van het noodziekenhuis een permanent ziekenhuis te maken. Het Stads Armen-Ziekenhuis werd gehuisvest in de Schuitemakersstraat en bood ruimte aan vijfentwintig tot dertig patiënten. Het Nosocomium Academicum en het Stads Armen-Ziekenhuis gingen in 1852 samen in het Algemeen Provinciaal Stads- en Academisch Ziekenhuis (APSAZ). Met het samengaan en daardoor de verbouwing van het West-Indisch Huis waren de zorg en het onderwijs van het ziekenhuis nog steeds niet optimaal. Er was behoefte aan een groot nieuw ziekenhuis. Na jarenlang denken besloot het Stadsbestuur in 1889 tot de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Op de plaats waar eerder de vestingwallen van de stad stonden: aan de Oostersingel. Veertien jaar later, in 1903, opende het APSAZ zijn nieuwe poort.

WP3: De oorspronkelijke hoofdingang.
Aantal woorden minus 2 = A.

De nieuwbouw bestond uit afzonderlijke paviljoens op een groot terrein. Ieder specialisme had zijn eigen kliniek. Tussen de paviljoens lagen met zorg aangelegde tuinen. Doordat het ziekenhuisterrein zo ruim was opgezet, kon het aantal dienstgebouwen in de loop van de tijd meegroeien met de zorgvraag en de ontwikkelingen in de medische wetenschap. Zo ontstonden er nieuwe specialismen die ieder een eigen kliniek op het terrein kregen. Door de vele nieuwbouwactiviteiten bleef er vrijwel niets over van de grote tuinen en de groenvoorzieningen.

Tijdens de wandeling naar WP4 passeer je de eigen energiecentrale (zie de pijpen) en het gele gebouw ‘De Brug’ (bouwdeel 40). Deze verbindt de medische faculteit van de universiteit met de rest van het ziekenhuis. In de hoogbouw van De Brug zijn onder andere de Raad van Bestuur en delen van de medische en facilitaire faculteiten gehuisvest. Naast de Brug tussen bouwdeel 40 en 51 staat een gebouw alleen voor oncologie. Daar zitten radiotherapie en hematologie vlakbij, en is alles voor kankerbestrijding gecentraliseerd.

WP4: Voorzieningengebouw.
Jaar van plaatsing van het kunstwerk bij het gebouw stapeltellen minus jaar van herplaatsing stapeltellen = F.

Op 1 juli 1971 trad een nieuwe wet in werking waardoor academische ziekenhuizen zelfstandig werden. In deze wet werd de officiële taakverdeling tussen rijksuniversiteiten en de academische ziekenhuizen vastgelegd: de universiteit was verantwoordelijk voor onderzoek en onderwijs en het ziekenhuis verschafte een werkplaatsfunctie voor deze taken. Daarnaast moest het ziekenhuis zich toeleggen op patiëntenzorg en ontwikkelingsgeneeskunde. Het APSAZ werd daardoor een van de universiteit losstaande rechtspersoon en kreeg een nieuwe naam: Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).

WP5: Faculteit Medische Wetenschappen.
De waarde van de derde letter van het oorspronkelijk gebruik van het gebouw volgens het principe A=1, B=2, enz. = C.

In de jaren zeventig kwam er een discussie op gang over een nieuw centraal ziekenhuiscomplex. Een onderdeel van die discussie was de plaats van het AZG. Andere ziekenhuizen werden aan de rand van de stad gebouwd, waar er voldoende ruimte was. Maar het Groningse gemeentebestuur besloot anders. Het nieuwe ziekenhuis moest op dezelfde plek komen. In 1997 werd de nieuwbouw van het AZG officieel geopend. Door de steeds grotere samenhang tussen academisch onderwijs, medisch wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg en de opleiding tot medisch specialist was de samenvoeging van het AZG en de Faculteit der Medische Wetenschappen noodzakelijk. Dit werd op 13 januari 2005 officieel bekrachtigd. Ook kreeg de nieuwe organisatie een nieuwe naam: Universitair Medisch Centrum Groningen.

WP6: Toekomst.
Vierde cijfer van de datum bij het kunstwerk = B.

De oorspronkelijke locatie van dit waypoint was N 53° 13.454 E 006° 34.252 gelegen aan de Antonius Deusinglaan; momenteel onderdeel van een uitbreiding van het UMCG/RUG terrein met circa honderdtwintigduizend vierkante meter. Het kunstwerk is als gevolg daarvan verplaatst en ligt nu voor het 5de waypoint. Het is aan te raden je weg te vervolgen om de nieuwbouw heen.

De cache ligt op N 53° 13.ABC - E 006° 34.DEF.

Additional Hints (Decrypt)

Zrg qr eht grtra qr zhhe xvwx wr anne rra obbz. Erpugf nna qr ibrg.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)