Skip to content

Bonifatius, spirituele bron van Dokkum Traditional Geocache

This cache has been archived.

heilige_Bonifatius: I.v.m. werkdrukte geen tijd voor onderhoud.

More
Hidden : 7/21/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geniet van de stilte. Ga zitten op een bank en luister. Wegens vernielingen in het park is de cache tot en met 6 januari niet bereikbaar.

Bonifatius, spirituele bron van Dokkum
 
Op de vroege ochtend van 5 juni 754 na Christus vermoordden heidense Friezen bisschop en missionaris Bonifatius bij ‘Docchingyria’, later Dokkum.  Directe heiligverklaring door de paus in Rome – Bonifatius was een vooraanstaand christelijk kerkleider – zette Dokkum in één klap op de Europese kaart als martelaarsplek en doel van pelgrimage.  De  meest noordelijke Friese stad begint in de vroege Middeleeuwen als internationaal bedevaartsoord.  Utrecht en Dokkum zijn enkele eeuwen in Europa de bekendste plaatsnamen van de lage landen bij de zee.  Volgens oude legendes is de Bonifatiusbron, bij het martelaarsstandbeeld buiten het park, door de heilige zelf ontdekt.  Aanwezigheid van een krachtige zoetwaterbron in een overigens zilt en zout waddenklimaat – zeedijken in het noorden komen pas vanaf het jaar 1000 - werkt als het wonder van een ‘oase’ in een ’zoutwoestijn’: levensvoorwaarde voor een groeiende gemeenschap.
Na vier eeuwen protestantse Reformatie in het noorden zorgt in het begin van de 20e eeuw de Friese pater-Karmeliet Titus Brandsma met zijn Broederschap voor H.H. Bonifatius en Gezellen voor herleving van de Bonifatius bedevaarten. Nationale katholieke pelgrimage, elk jaar in juni, richt zich op de Bonifatiusbron: de enige authentieke plek bij Dokkum daterend uit de tijd van Bonifatius zelf.  De massale bedevaarten leidden tot aanleg van het Processiepark met 14 kruiswegstaties en bouw van de Bonifatiuskapel in 1934. Het beeld van pater Titus bij de ingang van het park herinnert aan zijn betekenis voor de kapel en zijn martelaarsdood tijdens de Tweede Wereldoorlog in het concentratiekamp Dachau.   Film, expositie en publicaties in de Bonifatiuskapel vertellen meer. 

Vlak bij de cache is een bank waar men rustig even kan loggen. Bereikbaar van zonsopgang tot zonsondergang.

Additional Hints (No hints available.)