Skip to content

De Kreupele Kaper Mystery Cache

This cache has been archived.

grootjes: Deze cache wordt opgevolgd door GC8K49F.
Dank voor alle leuke logjes van de afgelopen 11 jaar.

More
Hidden : 12/12/2008
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Kreupele Kaper is een wandeling van ongeveer 5,5 kilometer door een natuurgebied en de bebouwde kom van een dorp. Parkeer je auto op N52.44.247 E005.10.047.

Wat heb je nodig om deze zoektocht te beginnen en tot een goed einde te brengen?
1. de coördinaten van het eerste WP (thuisopdracht).
2. verrekijker.
3. rekenmachine.
4. zaklantaarn.


Wijziging WP 10 per 21-05-2019.


We maken bij deze cache o.a. gebruik van het verhaal over de storm die op 13 januari 1916 over Andijk woedde. Wij putten hier uit het zeer uitgebreide en interessante archief van het Kistemaker NetWerk.
Recreatieschap West-Friesland heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van deze cache. Bij de WP’s moet niet gegraven worden. Gebruik geen kracht en laat de WP’s in de originele staat achter. Ontzie de natuur!

Dappere Andijkers: watermensen vechtend tegen de elementen - Beelden uit vervlogen tijden. Klik voor Youtube




De Kreupele Kaper

De Kreupele Kaper heeft als maatje van Jan, Piet, Joris en Corneel de wereldzeeën bevaren. Veel is in die tijd buitgemaakt. Ten tijde van zijn leven stond het IJsselmeer, toen nog Zuiderzee, in open verbinding met de Noordzee. De Kreupele Kaper heeft vele kaapvaarten gemaakt. Menig schip werd geënterd en van kostbare lading ontdaan. Onze Kreupele Kaper heeft ook op de Esmeralda van de welbekende kapitein Rob gevaren. Schatten van de Esmeralda zijn in deze omgeving door hem veiliggesteld. Ten tijde van de verwoestende januaristorm van 1916, zijn documenten met aanwijzingen aangespoeld. Het zijn cijfer- en lettercombinaties. Enkele jaren geleden doken weer soortgelijke tekens op bij het creëren van het eilandje de Kreupel, hier voor de kust. Er zijn sterke aanwijzingen dat die letters en cijfer te maken hebben met schatten van de Esmeralda, de buit van deze kaper. Onze tocht gaat langs de vindplaatsen van deze gegevens.



Een barre nacht

Het is nog in de korte dagen, maar vandaag is het toch extra vroeg donker! Wilde wolkenflarden jagen laag over de polder, de rukkende wind drijft ze met kracht naar het oosten. Uit de Gereformeerde Kerk komt manvolk. Ze hebben de hele middag in de kerk gezeten bij de stoelen- en bankenverhuring' en ze kijken wat vreemd op, dat het zo ruw is buiten. 't Loikt wel te waaien ....?' 'Ja, dat loikt wel, dat kon welderes houg water worre boi deuze wind!' Kijk, wat vliegt daar, is dat sneeuw? Nee, schuim is dat, van het zeewater, dat tegen de steenglooiing slaat. Even bovendijk kijken! Ja, het water is hoog, het is enorm hoog zelfs. De Noorse stenen zijn schuil, de golven lopen te pletter op de zwarte basaltlaag. Nog een paar voet, dan rollen ze over de kruin! Zal de oude dijk dat houden? Een geweldige druk staat er op, al die duizenden tonnen water. Een liter water is een kilogram, hebben ze op school geleerd. Hoeveel duizenden kilo's druk moet de dijk weerstaan?
Gelukkig, de wind is nog west, als die wat krimpt zal het wel gaan. Maar als hij naar buiten gaat, dan moge God ons behoeden! Met een bezorgd hart dalen de mannen de dijk af. Het is in geen eeuwen gebeurd. Bij de watervloed van 1825 heeft de dijk het hier gehouden. Van dijkbreuk weet hier niemand, gelukkig maar! Wat zou er van onze polder worden, van onze huizen, van onze vrouwen en kinderen? Red onze zielen!


Dit is een thuisopdracht:
gewijzigd op 23-09-2014

bedrijvigheid"

Je kunt je antwoord op de thuisopdracht checken op: GeoChecker.com.

WP 1 Vindplaats 1. De Meerpaal.
N 52°AB.CDE E005°FG.HIJ

Aan het begin van de vorige eeuw waren de herinneringen aan deze woeste barbaar bijna volledig verdwenen. De storm van 1916 legde echter gegevens bloot. Leiden zij ons naar de schat, die eeuwenlang in dit fraaie gebied voor mensenogen verborgen is gebleven? Zoek naar deze gegevens bij de meerpaal op vindplaats 1 voor je het gevaar opzoekt.

WP 2 Gevaar.
Wat levert hier gevaar op? Gebruik voor deze opdracht de laatste twee woorden.Bepaal de letterwaarde van de 1e, 8e en 9e letter volgens de methode a=1 b=2 enz.
20*9e letter + 2*1e letter + 2*8e letter = NNN
35*9e letter + 2*1e letter + 2*8e letter = EEE

In de tijd van de kaper werd de kaapvaart aangemoedigd door de Heren van Holland. Kaperkapiteins waren helden en genoten veel aanzien. Een van de bekendste was Piet Hein.
Deze vorm van arbeid bracht ook veel risico’s met zich mee. Een sterke tegenstander, of zwaar weer konden noodlottig zijn.

WP 3 Vindplaats 2. Is Eenoog koning?
N 52°44.NNN E005°10.EEE

De bemanning was na maandenlange zwerftochten op zee blij als zij de torenspits in de verte boven de dijk zagen opdoemen. Er brak dan een tijd aan van rust en onderhoud.

WP 4 Een baken. Het hemelse gerecht?
Ze leggen zich ter ruste. Het slaapt best met stormachtig weer. Sommigen slapen de hele nacht door! Maar reeds in de voornacht begint het harder te waaien. De wind draait naar buiten, de pannen klapperen op het dak, het hele huis kraakt in zijn binten. Het wordt stormweer! Storm uit het noordwesten, bij zo'n volle zee. Dat kan een ramp worden, de dijk zal het nooit kunnen houden! Het water rijst nog steeds en de bulderende storm slaat de golven stuk boven op de dijk. Het water klettert op de pannen als een slagregen. Het overspoelt de goten, het ratelt in de regenbak, vies zout water! Och, dat is niet erg, als de dijk het maar houdt! Maar de dijk houdt het niet. De nachtwakers maken alarm in de donkere nacht. Ze kloppen angstig op vensters en deuren: 'Er uit, er uit! De dijk breekt door! Kom dan toch, help! De dijk breekt door!' Het is een vreselijke schrik, een ongekende dreiging. De mannen haasten zich in de kleren, hier is geen tijd te verliezen, de dijk moet behouden blijven of allen zullen vergaan. Op naar de magazijnen, zeilen en 50-ponders gehaald en naar de dijk gebracht! Door storm en nacht zeulen ze de zware zeilen naar de dijk. Nu uitrollen, hoe vaak hebben ze hun dorszeilen reeds ontrold? Maar dit is wat anders. Vlak, vlak, mannen. ja zeker, vlak! De razende storm vliegt onder het zeil en slaat het terug. Niet versagen, opnieuw proberen! Maar het zeil is nu kletsnat en ontzaglijk zwaar, stug en onhandelbaar! Doorzetten!
Elke minuut kan ons leven kosten! Hier dat zeil, vlak, vlak nu! Vlak tegen storm en golven in! Een man breekt zijn been op de gladde stenen, hij wordt weggedragen, maar de overigen vechten door, omdat het moet. De dijk moet en zal behouden blijven! Helden zijn het, deze zeelieden en aardappelbouwers van de Noorddijk, helden in de storm! Met verbeten woede gaan ze de grimmige waterwolf te lijf. Ze zijn tot op de huid doornat, het hindert niet. Het zoute water striemt hen in het gezicht, het hindert niet. Ze zeggen wat, maar de bulderende storm rukt de woorden aan flarden, het hindert niet. Ze vechten moedig door! Er komt een hagelbui en dat maakt de zee woedend, maar de mannen wijken niet. Ze worstelen met zeilen en gewichten om het behoud van de dijk, die allen behouden moet!


Je ziet vanaf hier een jaartal. Neem het getal gevormd door de laatste drie cijfers en tel daar 87 bij op, dit is NNN. Het getal gevormd door de eerste drie cijfers min 38 is EEE.

WP 5 Merkteken van de grimmige waterwolf.
N 52°.44.NNN E005.11.EEE

Onze Kreupele Kaper heeft op zijn zeereizen ook zware stormen te verduren gehad. Hij moet ook grote slagen geslagen hebben, waarbij hij niet al zijn kruit verschoten heeft.

Je ziet vanaf hier op het gebouw een gevelsteen met een jaartal en een waterstand (gebruik verrekijker). Neem het getal gevormd door de laatste drie cijfers van het jaartal en trek hier 271 van af = NNN. Neem het getal van de waterstand en tel daar 115 bij op = EEE.

WP 6 Vindplaats 3. Een nijver volkje op bijles.
N 52°44.NNN E005°11.EEE

Een nijver volk dat waren en zijn Westfriezen. Een goed kaper is niet alleen dapper, maar moet ook over een goed observatievermogen beschikken.

WP 7 Vindplaats 4. Monnikenklooster, een toevluchtsoord voor mensen in nood?
Stond hier vroeger een klooster voor de Monniken ? Hoewel de overheid de kaapvaart omarmde, lieten de monniken duidelijk weten er niet van gecharmeerd te zijn. De Kreupele Kaper liet zich daardoor echter niet van de kaapvaart afhouden. Op de vindplaats is tegenwoordig een voorziening aanwezig waarvan in de tijd van de Kreupele Kaper nog geen sprake was.

In de huizen wachten vrouwen en kinderen vol angst de ochtend af. De vrees voor doorbraak heeft hen weggedreven uit hun eigen huisjes aan de dijk. Door storm en duisternis zijn zij gevlucht naar de sterkste huizen, die wat verder van de dijk af staan. Met dertig tot veertig mensen wachten ze tot het vreselijk onweer bedaren zal. De storm loeit en buldert om het huis, de binten kraken. Een plotselinge slag doet allen schrikken. Stil maar, het is niets, er viel een luik uit de hengsels of een pan van het dak. Het hele huis beeft, soms siddert het als was het levend, dan weer schudt het tot in zijn fundamenten bij een doffe dreun. De mannen, die even thuis komen om droge kleren, weten wat er gebeurd is; een stuk dijk stortte naar beneden.
Misschien zijn er huizen kapot en onmiddellijk worden ze bestormd met vragen: 'Van wie was dat huis?' 'Was het ons huis?' 'Och Heer, ons huis toch niet?' Alsof dat wat uitmaakt als straks de hele boel onderspoelt. De mannen sussen het, nee, jullie niet, maar kom, we moeten weg! Er moeten nog meer zeilen worden gelegd. Misschien geeft het niets meer, de dijk is overal slecht. Ze zullen doen wat ze kunnen.
De storm loeit rond het huis, huilt aan alle hoeken. Hij fluit langs vensters en dakgoten. Het is een vreselijke nacht en het duurt oneindig lang eer de morgen daagt.


WP 8 Alweer nijvere werkers.
Eindelijk is het zo ver. Het morgenlicht breekt door en de storm is bedaard! Er waait nog wel een frisse wind, maar dat mag geen storm meer heten, aan frisse wind zijn we hier gewend! De Andijkers komen uit hun huizen om de ravage te gaan zien. Het is een vreselijke verwoesting! Nu pas wordt het hun duidelijk hoe hachelijk de toestand geweest is! De oude dijk is op veel plaatsen zwaar gehavend, op een enkele plek zelfs bijna doorgebroken. Bijna, want er zijn gaten aan de buiten- en aan de binnenkant! Dat is juist het eigenaardige: dat de dijk aan de binnenkant het meest kapot is! Ze hebben zich een dijkbreuk altijd heel anders voorgesteld. Eerst zouden er stenen uit de glooiing spoelen, dan zouden de golven de kleilaag steeds verder uitvreten tot de dijk te zwak zou worden om de druk te weerstaan en dan zou de dijk doorbreken! Maar het is heel anders gegaan.

Reken met het huisnummer naast de gekleurde gevelsteen met nijvere werkers.
(Het huisnummer * 100) - 209 = NNN.
(Het huisnummer * 6) + 3 = EE.

WP 9 Vindplaats 5. Aan de reling.
N 52°44.NNN E005°11.0EE

Hoe vaak heeft onze kaper niet aan de reling gestaan uitkijkend over verre horizonten, in gedachten bij zijn thuishaven, deze prachtige buurt. Een kaper was onberekenbaar, maar beschikte wel over een goed rekenvermogen.

De steenglooiing is nagenoeg onbeschadigd gebleven, althans gerekend naar de enorme ravage aan de binnenkant. Nee, het overslaande zoute water heeft de kleilaag van de binnenkant door en doorweekt. Toen is de dijk bovenaan gaan scheuren, juist op het randje van de macadamweg. Het aandringende water heeft die scheuren wijder gemaakt, al wijder, tot tenslotte de doornatte massa met donderend geweld naar beneden stortte! De rest van de dijk bleef staan als een steile wand. Er is precies te zien, hoeveel keer die dijk wel verhoogd is in 'de oude tijd'. Boven de oude 'Keizerdijk` liggen nog talrijke lagen. Het is nu ook goed zichtbaar, hoe de laatste eeuw(en) de dijk met puin verhoogd is en dat was fout! Al dat puin maakt de dijk zo poreus als een turf, dat moet er alles weer uit! Maar voorlopig drukken nog andere zorgen. De zware grondmassa's, die naar beneden geschoven zijn hebben hekken en huizen vernield.

WP 10 Voet van de dijk.
Wijziging WP 10 per 21-05-2019.
Hier vind je een ijzeren deksel met twee woorden.
Neem van het bovenste woord dat uit 5 letters bestaat de (woordwaarde * 10) - 29 vanaf. Dit is NNN.
Neem van het bovenste woord dat uit 5 letters bestaat de (woordwaarde * 10) + 51. Dit is EEE.

Sommige huisjes zijn eenvoudig gewipt, ze hangen scheef tegen de nog rechtstaande huisjes aan. Daar is er een, waar men een oude vrouw uit haar bedstee heeft bevrijd door het plankenschot van de buitenkant stuk te zagen. De dijkmassa had de bedsteedeurtjes dichtgeschoven en daar zat ze gevangen! De weg langs de dijk is op veel plaatsen versperd en de dijkgracht dicht. Het zal vele dagen duren eer het verkeer weer vrij is. Met man en macht wordt daaraan gewerkt. leder, die handen aan het lijf heeft, moet helpen. De bouwerlui werken broederlijk samen met de schoolmeester, de zeelieden en de winkelier. Ze staan in een lange rij en 'lepelen' met hun panschoppen de kletsnatte grond weer omhoog, want kruiwagens kun je in zo'n brijberg niet gebruiken.

WP 11 Vindplaats 6. Driemaster met een klemmende bedsteedeur?
N 52°44.NNN E005°10.EEE

Een die wat veel praats heeft, verhuist van de steile dijk pardoes in de modderbrij! Zo is ons volk, het kan veel verdragen zonder wat te zeggen, maar loop hen niet in de weg als ze het druk hebben! Een bange nacht is voorbij, gelukkig! Maar in aller hart leeft de bange vrees voor herhaling. Het is nog januari, er kunnen nog meer stormen komen. Hoe zal deze zwakke dijk dat ooit kunnen houden?

WP 12 Vindplaats 7. In de kijker. Nieuw licht op de zaak?
Veel heeft de dijk te verduren gehad en veel is er al van bekend. Maar tot op de dag van vandaag worden nog ontdekkingen gedaan. Er moet hier een aanwijzing te vinden zijn.

WP 13 Vindplaats 8. Op de top.
De oude dominee Van Dorp preekt die zondagmorgen voor een halflege kerk. Al het manvolk werkt aan de dijk. Alleen grijsaards, de vrouwen en de kinderen zijn opgekomen om een dankstond te houden. Het prille, witte licht van de januarimorgen valt vreemd op de vele lege plaatsen in de oude kerk, die op andere zondagen te klein is. Is er wel ooit een nacht in hun leven geweest, waarin zij zo vurig hebben gehoopt, dat het dag werd? Het is een historisch ogenblik in de koude kerk. Buiten werken de mannen aan de gehavende dijk. Zo is het sinds eeuwen geweest.
Maar wat is dit? Wat komt daar onder de modder vandaan? Het lijken restanten van kaarten en brieven? Enkele dorpsbewoners lezen de naam van de Kreupele Kaper. Er is geen tijd voor verdere bestudering. Het dorp wacht. Er moet nog veel worden gedaan. De brieven worden terzijde gelegd en blijven nog vele jaren ongelezen.

WP 14 Vindplaats 9. De Kansel.
Nu de laatste etappe naar de verstopplaats van de schat van de Kreupele Kaper. De laatste gegevens moeten hier zijn. Heb je al het benodigde verzameld? De schat laat zich anders niet vinden. LET OP; 28-05-14 cachelocatie gewijzigd. Noordcoördinaat -30, oostcoördinaat +176. Bij het noordcoördinaat wijzigen de laatste 2 cijfers, bij het oostcoördinaat wijzigen de laatste 5 cijfers. Wel eerst de hier gevonden opgave maken voordat je de wijzigingen toepast!
Succes!
Cache! Geeft de schat zich bloot?

Additional Hints (Decrypt)

[WP1:] Annfg obbzfgnz. Va tebrafgebbx fpuhva grtrabire wbatr rvx. [WP6:] Rra zrgre bs 5-6 bc urg tnentrcnq znt. Xbzg vr hvg qr xnfg, bs ynng vr mvpu qverpg mvra? Qvg irefpuvyg cre frvmbra. [WP9:] Qverpg erpugf nna qr mvwxnag iregvpnyr onyx. [WP 13:] 8 zrgre inans tebgr cnq ovw ryf. [WP 14:] Ubbt, abbeqbbfgubrx. Yrg bc qr jvwmvtvat va JC14 28-05-14. V.i.z gbrtnaxryvwxurvq xnafry bbx nnajvwmvat bc ubhgra urx. [Cache:] Npugre obbzfgnz, baqre fpuvws.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)