Skip to content

Landmerken: Kerk Uitwierde Multi-cache

This cache has been archived.

Hogelanders: Wegens beëindiging van het project Landmerken en tijdgebrek word deze serie nu gearchiveerd. Alle bezoekers bedankt!

More
Hidden : 5/5/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Landmerken: Kerk Uitwierde

Deze geocache is geplaatst op verzoek van de Stichting Oude Groninger Kerken (www.groningerkerken.nl) in het kader van het project Landmerken (www.landmerken.nl).

Wij willen als CO's de Stichting Oude Groninger Kerken feliciteren met het winnen van de Dutch Design Award voor het interieur (belevenispad) van de toren. Des te meer een kijkje waard.


In 2008 kregen de Stichting Oude Groninger Kerken en Landschapsbeheer Groningen een subsidie uit het Waddenfonds voor hun project Landmerken. Een “landmerk” is een oriëntatiepunt in het landschap. De Groninger kerktorens, kerken en kerkhoven vormen samen deze landmerken in het waddengebied. Van oudsher oriënteerden schippers op het wad zich op de kerktorens langs de kust.

Een kerk in een dorp is voor bewoners een onderdeel van hun identiteit, en van verre al een herkenningspunt. Het doel van het project Landmerken is het herstellen en versterken van de nauwe relatie tussen torens, kerken en kerkhoven en daarmee het in standhouden van het cultuurlandschap van de wadden. Daarnaast wordt gewerkt aan het stimuleren van het gebruik van kerken en torens.

Acht plaatsen zijn geselecteerd: Hornhuizen, Wierhuizen, Breede, Oldenzijl/ Oosternieland, Uitwierde, Termunten, Finsterwolde en Nieuw Beerta. In deze dorpen worden restauratie- en herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Er worden bijvoorbeeld grafmonumenten en paden hersteld, uitkijkpunten gebouwd, informatiepunten ingericht en er worden nieuwe gebruiksvoorzieningen aangebracht. Ook wordt toeristisch-recreatief materiaal ontwikkeld.

“Zicht op zee”, de toren als uitkijkpunt, omgeven door kerkgebouw, radiale wierde en het omringende land dat overgaat in zee. De actieve dorpsvereniging wilde kerk en omgeving versterken en een uitkijkpunt realiseren in de kerktoren. De Stichting Oude Groninger Kerken, eigenaar van de toren, heeft deze “ toren with a view” vanuit het Landmerken-project verbouwd tot uitkijkpunt. In de toren is een trap gerealiseerd die langs alle bijzondere punten, zoals het uurwerk en de luidklokken, leidt. In de kap is een klein balkon gebouwd. Hierdoor ontstaat een uniek uitkijkpunt over het omliggende landschap en de Waddenzee in de verte.

Uitwierde (Gronings: Oetwier, hist.: Uitwierda) is een dorp in de gemeente Delfzijl. Het ligt bijna tegen de bebouwing van Delfzijl aan. Zoals de naam aangeeft is Uitwierde een wierdedorp. Bovenop de wierde staat een kerk uit 1839. Eerder stond er een middeleeuws kerkje welke tijdens het Beleg van Delfzijl (1813-1814) zo beschadigd raakte dat deze gesloopt moest worden. De oorspronkelijke, vrijstaande toren uit het begin van de dertiende eeuw is wel bewaard gebleven. Boven de zuidingang zijn twee gedenkstenen ingemetseld: een kleine renaissance grafsteen voor Uniko Ripperda en één voor de landbouwer “Jan Cornelis Bos, landbouwer te Biessum, aan wier dezen toren zijn behoud verschuldigd is”. Ook de windwijzer op de toren, een ruiter in de negentiende-eeuwse kleding zou “Boer Bos” voorstellen. In de directe omgeving van het dorp hebben in het verleden twee borgen gestaan: Betingeheem en Ringenum. De huidige bebouwing in Uitwierde is vrij recent. Zowel bij het Beleg van Delfzijl als tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het dorp zwaar beschadigd. De wierde zelf is echter nog vrijwel gaaf. Tot 1935 had Uitwierde een eigen spoorweghalte aan de spoorlijn Groningen- Delfzijl; deze lag overigens dichter bij Biessum dan bij Uitwierde.

Deze multicache begint bij Biessum en eindigt in Uitwierde. Hij loopt deels gelijk met het ommetje “Onder klokslag van Oetwier” maar is iets korter (ca. 4 km.) en gaat ook deels in tegengestelde richting. Het bestaande ommetje is echter ook aan te bevelen. Verder willen we Team van Stoffelen bedanken voor het archiveren van hun cache.
De cache biedt voldoende ruimte voor goodies, TB’s e.d. In de deksel zit een QR-code van Landmerken. Neem gerust een magneetje mee uit de kist, zolang de voorraad strekt. Veel succes met het zoeken in deze prachtige omgeving! En als de toren van Uitwierde open is neem dan vooral even een kijkje bovenin (sleuteladres is Heerdeweg 9).

Deze geocache komt uit de Landmerken-serie. Probeer ook eens: Landmerken: Nieuw Beerta, Landmerken: Kerk Breede, Landmerken: Wierhuizen, Landmerken: Kerk Termunten, Landmerken: Kerk Hornhuizen, Landmerken: Van Oldenzijl naar Oosternieland en Landmerken: Kerk Finsterwolde.

Alle 8 Landmerken gevonden? Dan heb je onderstaande BANNER verdient.

Het eindcoördinaat is te verkrijgen door bij de waypoints de volgende vragen op te lossen:

Wp1: N53 20.117 E006 53.821 In welk jaar werd de markt verboden? Het laatste cijfer is A.

Wp2: N53 19.963 E006 53.789 Welk huisnummer heeft de dierenarts? Het antwoord is B.

Wp3: N53 19.999 E006 53.633 Je ziet een groot naambord bij een huis. Wat is de letterwaarde van de zesde letter op het bord? Antwoord is C.

Wp4: N53 19.894 E006 52.985 Welke vorm heeft dit bouwwerk? Vierkant (=3), driehoek (=6) of rond (=9)? Antwoord is D.

Wp5: N53 20.059 E006 53.080 Neem de letterwaarde van de letter links in het beton en deel deze door 6. Het antwoord is E.

Wp6: N53 20.201 E006 53.019 Uit welk jaar dateert de klok? Stapeltel de cijfers van dit jaartal. Het antwoord is F.

Wp7: N53 20.291 E006 53.513 Wat bevindt zich hier? Camping=1, Volkstuinen=2, Begraafplaats=3. Het antwoord is G.

Wp8: N53 20.424 E006 53.729 Hoe hard mag je rijden in het dorp? Het eerste cijfer is H.

Wp9: N53 20.533 E006 53.660 In welke stad is dit bankje gemaakt? De letterwaarde van de vijfde letter is I.

Wp10: N53 20.543 E006 53.814 Uit welk jaar stamt pand nr.6? Het tweede cijfer van het jaartal is J.

Je kunt de cache nu vinden op N53 EA.BFJ E006 IH.CGD

Additional Hints (No hints available.)