Skip to content

Delfzijl e.o. 4.09 - Groote Heekt Traditional Cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan en/of het niet vindbaar kunnen zijn gedurende lange(re) tijd.

More
Hidden : 5/5/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Datum laatste wijziging: 20160125 Datum laatste cachecontrole: 20160125


Deze cache maakt deel uit van het rondje Delfzijl e.o. 4. Een fietsronde van 30 km door de gemeenten Delfzijl en Appingedam.

Let op! Alle caches zijn per fiets of lopend te bereiken, maar niet altijd met de auto! Houd je s.v.p aan de verkeersregels, parkeer niet op prive-terrein en doe de caches alleen bij daglicht. Neem een pen mee en vergeet niet de bonusaanwijzingen te noteren.

Specifieke cache info:

Dit is de negende cache van de fietstocht.


Aanvullende info:

De Groote Heek vormde in de Middeleeuwen een belangrijke waterloop, die twee delen van oostelijk Fivelingo van elkaar scheidde. Hij stroomde oorspronkelijk bij Hoogwatum in zee, maar de monding werd vermoedelijk al in de 13e eeuw in de omgeving van Nansum afgesloten.
In 1285 wordt in de omgeving van Appingedam de zijl Hechissel vermeld, waar een volksvergadering werd gehouden. Daarnaast was sprake van een vooraanstaande familie die aan de Heekt woonde, met name Dodo de Hek (1284) en Popeco de Hek (1344). In 1344 wordt verder de buurtschap van de aanwonenden van de Heekt (Heksetaclawa) te Marsum vermeld. Waarschijnlijk ging het om de westelijke helft van dit dorp, te onderscheiden van de Mentedaclauwe aan de oostzijde. Op de boerderij Heekthuizen bij Marssum woonde in de 16e eeuw eveneens een deftige boerenfamilie.
Het ontwateringskanaal of riviertje tussen Holwierde en Appingedam, waar de Nieuwe Heekt uitmondt in het Damsterdiep. De Groote Heekt vormt de voortzetting van het Bierumermaar (ook wel Bierumerheekt genoemd) en een verdwenen kreek, die bij Hoogwatum in zee uitmondde.
Het stroombed en de oeverwallen van de Groote Heekt zijn in de 19e en 20e eeuw grotendeels afgegraven ten behoeve van de kleiwinning voor de plaatselijke steenfabrieken.

De Groote Heekt en de nabijgelegen wegen hadden vooral betekenis als handels- en scheepvaartroute. Als heerweg naar Holwierde diende aanvankelijk de Lange Rijp, later het Groen Laantje, tenslotte sinds 1845 de Holwierderweg. Inwoners van Spijk en Losdorp verklaarden in 1463 naar aanleiding van het instorten van de steenen brugge (Vlintenbrug) over het Damsterdiep dat deze route vanouds onse meene heerstrate was … thoe varen in den Woldt (Duurswold). Ook was er sprake van druk scheepvaartverkeer door de Heekt.

Langs de Grote Heekt stonden vroeger meerdere steenfabrieken. In de omgeving was een speciale klei in voldoende mate beschikbaar , zowel de brandstof om de stenen te bakken (turf) als de stenen zelf konden over de Grote Heekt vervoerd worden.


Zie ook 4.06 Kleine Heekt


Mocht je tijd over hebben, bleef het landschap dan eens per kano, zie link onderaan.

Groot rondje Appingedam, ca 10 km.
Het rondje Appingedam staat bij velen synoniem voor een kanotocht onder de hangende keukens door, waarbij binnen het oude stadje een rondje gevaren wordt. Het is leuk om het rondje te vergroten door via de Grote Heekt over de Marsummermaar en de Uitwierdermaar onder de rook van Delfzijl te varen.
Appingedam heeft veel te bieden. In Appingedam,
waarschijnlijk ontstaan in de vroege Middeleeuwen, is historisch veel moois overeind gebleven. Niet alleen de kerk, ook de oude panden aan en rond het Damsterdiep zijn zeer de moeite van het bekijken waard. Zoals de 'Grieverpanden', een aantal oude pakhuizen aan de Solwerderstraat. Deze panden dateren uit de tijd dat Appingedam een prominent scheepvaart- en handelscentrum was. Maar ook het stadsmuseum is de moeite waard. Even koffie drinken in het voormalige katholieke kerkje in de Solwerderstraat, of gewoon slenteren door het stadje en genieten van al het moois. Na het wandelen even enkele uurtjes varen en Appingedam ook anders beleven, vanaf het water. Met een combinatie van een bezoek aan het stadje en enkele uurtjes varen maak je een leuk uitstapje.
We vertrekken bij parkeerplaats Molenhorn aan de Molenstraat in Appingedam en varen eerst het stadje uit om iets van de directe omgeving te zien. Daartoe varen we de zijvaart van het Damsterdiep, schuin tegenover de drijfsteiger in. Deze vaart maakt onder het spoor een scherpe bocht, evenals iets verderop bij de jachtwerf. We komen nu in een gebied waar vroeger veel steenfabrieken stonden, deze fabrieken maakten gebruik van klei uit de omgeving en gebruikten de Grote Heekt voor aan- en afvoer. We passeren ook een voormalige steenfabriek. Naast wijdse vergezichten zij er ook veel vogels te zien in dit gebied, zeer recent werden hier nog ijsvogeltjes gespot! Bij de eerste gelegenheid gaan we rechtsaf, de Marsummermaar op, om aan het eind rechtsaf te slaan, de Uitwierdermaar op.
De Uitwierdermaar kronkelt door een mooi stukje Groningen, bij het bosje aan de linkerzijde vinden we een mooie pauzeplek. Onder de spoorbrug door bereiken we al spoedig het Damsterdiep, waar we rechtsaf gaan. In Appingedam houden we links aan, teneinde langs de Nicolaikerk en de oude kalkoven te varen. Net achter de oude kalkoven gaan we scherp naar rechts, waar we al spoedig bij het startpunt komen, we varen echter eerst nog even door om onder de hangende keukens door te varen (enkele honderden meters). Keer om bij de nieuwbouw aan de rechterzijde en bekijk de keukens ook nog even van de andere kant, het is de moeite waard!
Deze tocht is gepubliceerd op KanoNoord.nl

Additional Hints (No hints available.)