Skip to content

Bacasis I Traditional Cache

Hidden : 12/10/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


CATALA - CASTELLANO

Bacasis I 

El topònim de la comarca del Bages deriva del llatí Bacus (deu romà del vi). Aquest fet és una evidència clara de la importància econòmica i social que el cultiu dels ceps i la cura del raïm ha tingut en la comarca des de els temps dels romans.

Són nombroses les restes arqueològiques que queden com a testimoni del que fos una manera de viure prèvia a l’aparició de la plaga de la filoxera. Masies com la de la Casa de La Culla (Manresa), actual seu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, les tines o els centenars de casetes de vinya que esquitxen el paisatge comarcal, formen part d’aquest patrimoni històric. 

Les Tines de L'Escudelleta  

El conjunt arquitectònic de les Tines de l'escudelleta està ubicat en el terme municipal del Pont de Vilomara i Rocafort, en el Torrent del Flaqué. Aquesta curiosa construcció està composada de dos nuclis arquitectònics principals: El primer amb 4 tines i 3 barraques i el segon format per 7 tines més agrupades en 3 subgrups. Degut al seu excel·lent estat de conservació és molt recomanable la seva visita.  Les tines estan protegides per uns reixats per evitar caure a dins i les barraques  estan molt netes. Aixó permet als nens (i als grans també) fer una descoberta de l'entorn.

Les Tines són construccions de morter de calç, pedra seca i interiorment recobertes de unes rajoles vermell-marronoses anomenades Cairons que tenen la funció d’impermeabilitzar la tina. La pedra seca es va col·locant en fileres sucesives que a la part superior es van tancant en una estructura de volta auto suportada, utilitzant la mateixa tècnica emprada amb les moltes casetes de vinya dels voltants.  A la part inferior de cada Tina si pot trobar una pedra quadrada amb un forat al mig: la Boixa, una espècie de sortidor per on es recollia el most.

Les tines eren construccions on s’abocaven las Portadoras del raïm, conreat en els camps immediats que rodejaven aquestes construccions i es trepitjava per obtenir-ne el most que es deixava fermentar.

Usualment les tines estaven ubicades al costat o dins de les masies, però en el Bages a causa de la distància que hi havia entre els camps i les masies i l'estat dels camins (camins de bast), es van ubicar les tines a prop dels camps, així es feia més fàcil transportar el most ja fermentat cap a les masies, que no pas anar fent viatges amb tota la verema i fer la fermentació del most en les masies. Si es fes d'aquesta forma  el most dels primers viatges ja portaria dies en fermentació mentres que encara hi s'estarien fent viatges amb el raïm.

Hi ha la veu popular que diu que quant la collita havia sigut molt abundant i el preu del vi a ciutat podia baixar molt per l’excés de oferta, els pagesos obrien l’aixeta per disminuir l’estoc de vi i deixaven escapar el most cap a la torrentera, riera o cap el riu llobregat. Així doncs, quant la verema havia sigut massa bona el riu baixava de color vermell.

Per arribar a les tines agafeu la Ctra. Rocafort a Pont de Vilomara (BV-1224) i aproximadament en el punt kilomètric 4,1 preneu la sortida que indica "Oristrell".  En pocs metres veureu una indicació de prohibit el pas pel cami principal Agafeu el caminet a la dreta i poc més andavant un altre vegada a la dreta.  Es pot arribar molt a prop de les tines amb un cotxe normal. Millor 4x4 o cotxe alt.

 

Bacasis I 

El topónimo de la comarca del Bages deriva del latino Baco (Dios romani del vino). Este hecho es una evidencia clara de la importancia económica y social que el cultivo de las cepas y el cuidado de la uva ha tenido en la comarca desde los tiempos de los romanos.

Son numerosos los restos arqueológicos que quedan como testigo del que fué una manera de vivir previa a l’aparición de la plaga de la filoxera. Masías como la de la Casa de La Culla (Manresa), actual sede del Consejo Regulador de la Denominación d’Origen Plà de Bages, las tinas o los centenares de barracas de viña que salpican el paisaje comarcal, forman parte de este patrimonio histórico. 

Las Tinas de "L'Escudelleta"  

El conjunto arquitectónico de  les Tines de l'escudelleta está ubicado en el término municipal del Pont de Vilomara i Rocafort, en el Torrente del Flaqué. Esta curiosa construcción está compuesta de dos núcleos arquitectónicos principales: El primero con 4 tinas y 3 barracas y el segundo formado por 7 tines más, agrupadas en 3 subgrupos. Debido a su excelente estado de conservación es muy recomendable su visita. Las tinas están protegidas por unas verjas por evitar caer adentro y las barracas están muy limpias. Esto permite a los niños (y mayores también) hacer el descubrimiento del entorno.

Las Tinas son construcciones de mortero de cal, piedra seca e interiormente recubiertas de unas baldosas rojo-marronosas denominadas  Cairons que tienen la función de impermeabilizar la tina. La piedra seca se va colocando en hileras sucesives que en la parte superior se van cerrando en una estructura de vuelta auto soportada, utilizando la misma técnica empleada con las muchas barracas de viña de los alrededores. En la parte inferior de cada Tina se puede encontrar una piedra cuadrada con un agujero en medio:  la Boixa, una especie de surtidor por dónde se recogía el mosto.

Las tinas eran construcciones dónde se vertian las  Portadoras de la uva, cultivada en los campos inmediatos que rodeaban estas construcciones y se pisaba por obtener el mosto que se dejaba fermentar. Usualmente las tines estaban ubicadas al lado o dentro de las masías, pero en el Bages debido a la distancia que había entre los campos y las masías y el estado de los caminos (caminos de basto),las tines se ubicaron cerca de los campos, así se hacía más fácil transportar el mosto ya fermentado hacia las masías, que no ir haciendo viajes con toda la vendimia y hacer la fermentación del mosto en las masías. De hacerse de esta forma el mosto de los primeros viajes ya llevaría días en fermentación mientras que todavía se estarían haciendo viajes con la uva. Hay la voz popular que dice que cuándo la cosecha había sido muy abundante y el precio del vino en ciudad podía bajar mucho por el exceso de oferta, los labradores abrían el grifo por disminuir el estoc de vino y dejaban escapar el mosto hacia la torrentera, riera o hacia el río llobregat. Así pués, cuanto la vendimia había sido demasiada buena el río bajaba de color rojo.

Para llegar a las tinas tomar la Ctra. Rocafort a Pont de Vilomara (BV-1224) y aproximadamente en el punto kilométrico 4,1 tomar la salida que indica "Oristrell". En pocos metros veréis una indicación de prohibido el paso por el camino principal Cogéis el camino a la derecha y poco más adelante otro vez a la derecha. Se puede llegar muy cerca de las tinas con un coche normal. Mejor 4x4 o coche alto.

 

 

 

Additional Hints (No hints available.)