Skip to content

Nakolinnan luontopolku / Nature trail of Nakolinna Traditional Cache

Hidden : 5/23/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

FI: Peruspurnukka Nakolinnan luontopolulla.
EN: Basic cache at the nature trail of Nakolinna.

KÄTKÖ EI OLE LINNUNPÖNTÖSSÄ / CACHE IS NOT IN A BIRDHOUSE!

Loggaukset suomeksi tai englanniksi, kiitos. / Loggings in Finnish or English, thanks.

Prefer it in English?

Suomeksi / In Finnish:

Nakolinnan luontopolku on noin 2 kilometriä pitkä luontopolku Salon ja Halikon rajamaastossa Varesvuorella. Luontopolku alkaa pisteestä N60° 23.299 E23° 05.894 (löytyy additional waypointeista) ja samasta pisteestä löytyy myös opastekyltti. Luontopolun pisteet on merkitty sinipohjaisin kyltein joissa on valkoinen joutsen. Alla luontopolun pisteet hiukan tiivistettyinä, esite-PDF kun on tehty vähän vaikeasti tulostettavaksi ja Salonseutu.fi-sivultakin tulostettaessa joutuisi yhdistelemään useita sivuja. Kaikki linkit aukeavat uuteen ikkunaan. Luontopolulla kävellessäsi voit myös ihastella Timo Vartiaisen Paraskevan linnut-nimistä ympäristötaideteosta johon kuuluu 20 runotekstein koristeltua linnunpönttöä. Lisätietoa taideteoksesta ainakin täällä.

  • 1. Mäntykangas
    Luontopolun lähtöpiste. Tästä lähimaastosta löytyy myös toukokuusta 2008 lähtien Mitä on Nokian takana? (GC1CDJ8)-niminen kätkö, jonka piilotti teamkiisseli. Kun kyseinen kätkö julkaistiin niin tämä kätkö oli jo valmiina purkissa ja kuvaus kirjoitettuna joten eiköhän tälle luontopolulle kaksikin purkkia mahdu. :) Pian lähtöpisteen jälkeen polku haarautuu, suoraan jatkamalla pääsee 2. pisteelle ja ylös oikealle lähtevä polku menee vähän 2. pisteen ohi. Varsinainen luontopolku siis jatkuu suoraan mutta yläkauttakin pääsee, tällöin tosin missaa 2. pisteen.
  • 2. Kallio
    Nakolinnan kaunein kallio. Täällä voit seurata useiden kalliolla viihtyvien kasvi- ja eläinlajien elämää.
  • 3. ja 4. Näköala Halikkoon ja Majalan krouvi
    Tältä näköalapaikalta avautuu hyvä näkymä laajalle alueelle. Kalliolta voi nähdä esimerkiksi Viitanmäen (jossa sijaitsee Viitankruunuksi kutsuttu pronssikautinen hautaröykkiöalue), Joensuun kartanon, Rikalanmäen (GCWHA8), Halikon vesitornin (GC15CWF) sekä Halikon kirkon. Katsomalla luoteen suuntaan näet valkean rakennuksen Turku-Helsinki-valtatien varressa. Kyseinen rakennus on Majalan krouvi, josta löytyvät ensimmäiset maininnat historian kirjoista jo vuodelta 1556, jolloin se toimi yhtenä kestikievarina Turun ja Viipurin välillä. Nykyinen krouvi-rakennus rakennettiin 1810-luvulla ja sen on suunnitellut Gustaf Mauri Armfelt. Nykyään Majalan krouvi toimii taiteilijoiden vierasateljeena ja työtilana ja siellä järjestetään myös jonkin verran kursseja. Majalan krouvista pääsee myös luontopolulle. Näköalapaikalta näkyy hyvin myös Salon Retail Park-kauppakeskus (jep, se iso musta ruma rakennus siinä) jolle on myös omistettu oma kätkö viereiselle kukkulalle (Isomusta, GC1R2AD). Jaa niin, ennen kuin jatkat seuraavalle pisteelle, muistathan että kaiken edellämainitun hienouden lisäksi näköalapaikan välittömästä läheisyydestä voi löytää nykyään myös geokätkön! :)
  • 5. Muinaishistoriaa ja Halikon aarre
    Vuonna 1887 muuan Karl Ollikkala oli ottamassa hiekkaa Majalan Krouvin mäestä ja löysi samalla vanhanaikaisen saviastian, jonka sisältö tuli Karlille melkoisena yllätyksenä. Saviastiasta löytyi ainakin Suomen, ellei koko Pohjoismaiden hienoin hopea-aarre. Astiassa oli kolme raskasta hopearistiä ketjuineen, joista yksi oli kullattu. Ristien lisäksi purkissa oli 36 helmeä, jotka ovat joskus muodostaneet kaulanauhan. Korut ajoittuvat 1100-luvulle, jolloin ne on piilotettu Halikkoon. Epäillään että Suomenlahdella liikkunut kirkkoruhtinas on piilottanut aarteen vaaran uhatessa. Toinen vaihtoehto on että korut on ryöstetty ja ne on piilotettu, mutta niitä ei jostain syystä ikinä haettu piilostaan. Nykyään korut ovat Suomen Kansallismuseossa, eli STF:ää ei kannata yrittää. :) Kuva aarteesta löytyy mm. Moision koulun sivuilta tai Museoviraston sivuilta. Hieman lisätietoa aarteesta löytyy myös Wikipediasta.
  • 6. Suurruohoniitty
    Täällä kasvaa monia korkeita ruohokasveja ja suurruohoja. Vasemmalla puolella on pieni maakellari. Kellari on käytössä, joten sisälle ei varmaankaan saa mennä. Monet kätköilijät ovat kyllä käyneet jo sisällä, siellä nimittäin sijaitsi aikanaan Hightech-niminen kätkö (GC9F93).
  • 7. Lehtikuusimetsikkö
    Seuraavaksi polku saapuu lehtikuusimetsikköön. Tänne metsikköön on istutettu joitakin erikoisempia puita noin 30 vuotta sitten jolloin Metsäntutkimuslaitos suoritti alueella koeistutuksia. Jostain pitäisi löytyä ainakin pohjoisamerikkalainen douglaskuusi jonka neulaset ja oksat ovat pehmeitä ja miellyttäviä. Puita en sen suuremmin tunne mutta uskoisin douglaskuusten kasvavan ihan polun vieressä oikealla puolella, niiden neulaset ainakin tuntuvat aika pehmeiltä.
  • 8. Ketoa ja niittyä (tästä puuttuu joutsenkyltti, tämä on se tolppa penkin vieressä)
    Nakolinnan kedoilla ja niityillä voit tavata monia kasvi- ja perhoslajeja, parhaimmillaan alue on keskikesällä. Täällä voit tavata ainakin seuraavia kasvilajeja: ketoneilikka, mäkitervakko, tuoksusimake, metsälauha, nurmihärkki, ahomatara, ahdekaunokki, mansikka, pukinjuuri, sikoangervo, pölkkyruoho, maitohorsma, mäkikuisma, nurmitädyke, harakankello ja peurankello. Luontopolku jatkuu tästä metsikköön, mutta voit halutessasi lähteä myös Nakolinnan talolle johtavalle polulle, jonne pääset myös pidempää reittiä pitkin.
  • 9. Haapalehto
    Seuraavaksi näet oikealla puolellasi vanhan asunnon kivijalan jonka ympärillä kasvaa perinteisiä pihan koristekasveja. Saavut haapametsikköön joka on syntynyt vanhalle pellolle, heinikon seasta voi edelleen erottaa vanhat pelto-ojat. Pelto-historian ansiosta kasvistossa näkyy monia ei-tyypillisiä lehdon kasveja (mm. ukkomansikka, ukonputki, ojakärsämö, peltopähkämö, rohtotädyke, ahomatara ja timotei). Paikalla tavattaviin lintuihin kuuluvat mm. kirjosieppo, uunilintu, sirittäjä, luhtakerttunen, mustapääkerttu ja lehtokerttu. Haapalehdon jälkeen polku nousee notkelmasta mäntymetsään, jonka kilpikaarnamäntyjä voit koskettaa. Männyn kaarna ei ole koskaan kylmä, ei edes talvella (tämän suhteen kätkön omistaja on vähän skeptinen vielä, mutta pitää tarkistaa ensi talvena).
  • 10. Nakolinna
    Haapalehdon jälkeen polku tulee pois metsästä ulkoilureitille. Tästä kannattaa lähteä kohti alkupistettä eli oikealle. Vasemmalla puolellasi näet Nokian tehtaat joissa tuskin on sen enempää ihmeteltävää. Pienen kävelyn jälkeen saavut Nakolinnan rakennuksen luo, josta ensimmäinen maininta historian kirjoissa on vuodelta 1635, jolloin se kuului Karl Johan Joensuun rälssitilan rakennuksiin (rälssitila tarkoittaa muuten maatilaa joka vapautettiin ikuisiksi ajoiksi maaveron maksusta, hiukan lisätietoa löytyy Wikipediasta). Seuraava maininta Nakolinnan talosta on vuodelta 1699, jolloin Kristen Kustaanpoika Horn peri Uskelan Kärkän kartanon ja siihen kuuluvan Nakolinnan rälssitalon, joka sijaitsi vain kivenheiton päässä nykyisestä talosta. Nykyinen talo on rakennettu 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa ja toimi asuntona 1950-luvulle asti, jonka jälkeen se toimi pitkään lähinnä varastona, kunnes vuonna 1994 se siirtyi Salon Kaupungin omistukseen ja sen jälkeen siellä onkin järjestetty monenlaisia kursseja, tapahtumia ja näytelmiä.
  • Nakolinnasta onkin sitten enää muutaman minuutin kävelymatka alkupisteelle, loppumatkan voinet ihmetellä vaikka luontoa yleisesti. Toivottavasti jaksoit kiertää koko kierroksen. :) Jos havaitsit jotain virheitä kuvauksessa tai jos jokin on vaikka muuttunut alueella niin ilmoittele logissa niin korjailen.


Lähteet ja lisätietoa:
Salonseutu.fi:n sivut Nakolinnan luontopolusta
16-sivuinen PDF-esite Nakolinnasta Salon kaupungin sivuilla
Moision koulun sivut Halikon aarteesta

In English / Englanniksi:

The nature trail of Nakolinna is about 2 kilometers long nature trail at Varesvuori, which is located at the border of Salo and Halikko. Nature trail starts at N60° 23.299 E23° 05.894 (you can also find this from the additional waypoints), and from there you can also find the info sign of the trail. Unfortunately the info is only in Finnish, but the nature trail is marked with signs which has a white swan on blue background and a number, so if you'll print this you should be fine out there. Here's shortly the places of the trail. There's some links in the description, all of them open in new window. On the nature trail you can also see 20 birdhouses which has poems on them. They belong to environmental artwork called "Paraskeva's Birds" by Timo Vartiainen. I'm not quite sure but I guess that all the poems are in Finnish. More info available at here.

  • 1. Pine dry peaty forest
    The starting point of the nature trail. Since May 2008 you can also find a another cache from near the starting point. The another cache is called Mitä on Nokian takana? (GC1CDJ8) and it's hidden by teamkiisseli. The name could be translated as "What's behind Nokia?" When that cache was published I had already wrote the description for this and the cache-box was waiting on my table, so I guess that there's space for two caches on the trail. :) Soon after the starting point the path diverges, by going straight you'll end up to 2nd point and if you go to up right you'll miss the 2nd point. It doesn't matter which one you choose, both will take you to the cache.
  • 2. Hill
    Here's the most beautiful hill of the nature trail. Here you can observe the life of many plants and animals which live on the rock.
  • 3. ja 4. Tavern of Majala and view to Halikko
    From the viewpoint you can have a good view over the large area. You can for example see the area of Viitanmäki (there's a grave pile area from the Bronze Age called the Crown of Viita), the estate of Joensuu, Rikalanmäki (GCWHA8), the water tower of Halikko (GC15CWF) and the church of Halikko. If you look at the northwest, you'll see a white building right next to Turku-Helsinki-highway. That building is the tavern of Majala, which has the first mention about it in the historiographies at 1556, when it was one of the inns between Turku and Vyborg. Turku is about 50 km's to east and Vyborg is about 310 km's to west from this cache. Present building was build in 1810's and it was designed by Gustaf Mauri Armfelt. Nowadays the tavern is used as a guest-atelier and workspace for visiting artists. There's also some courses being held at the tavern. Tavern is also an another possibility to enter to the nature trail. You can also have a good view to Retail Park Salo-shopping mall (that big black ugly thing there), which also has his own cache on the hill next to the road (Isomusta, GC1R2AD). Oh yes, before you move on to next point on the nature trail, don't forget that in addition to all the fine things mentioned here, now you can also find a geocache quite close to viewpoint! :)
  • 5. Ancient history and treasure of Halikko
    At 1887, a man named Karl Ollikkala was taking sand from the hill next to tavern of Majala. He found an old-fashioned crock which contained a big surprise. In the crock there was the biggest silver treasure of Finland, if not even the biggest of all Nordic countries. In the crock there was three heavy silvercrosses with chains, and one of them was goldplated. There was also 36 pearls which had been a neckless once. Jewellery are timed to 1100-century, when they have been hidden to Halikko. Suspicion is that prince of church has been travelling at the Gulf of Finland and under a danger he/she hide the treasure. Other possibility is that jewellery has been stolen from somewhere and they've been stashed after that, but the robber didn't never picked them up after that. Nowadays the treasure is in the national museum of Finland, so there's no chances for STF. :) You can see the image of the treasure either in the pages of school of Moisio or at the pages of National board of antiquities.
  • 6. The field of grand grasses
    Here grows many high grasses and other higher grass-related plants. On your left there's a little cellar, which is in use so you shouldn't go inside. In fact, many cachers have visited inside already, because there used to be a cache called Hightech (GC9F93).
  • 7. Larch grove
    Next the path takes you to the larch grove. There's some unusual trees planted here about 30 years ago when Finnish Forest Research Institute did some testing-plantings here. There should be at least Northern American Douglas spruce somewhere, which has soft and pleasant needles. I'm not that good with the trees but I have a strong suspicion that Douglas Spruces are the ones on the right side of the path, at least the needles of them are quite soft.
  • 8. Meadows & grasslands (this one's missing the plate, but this is the iron pillar right next to the bench)
    On the meadows and grasslands of Nakolinna you can see many species of plants and butterflies. The area is on it's best on midsummer. Here you can meet at least following species of plants: Maiden pink, sticky catchfly, vanilla grass, wavy hair grass, common mouse-ear chickweed, northern bedstraw, knapweed, strawberry, burnet saxifrage, dropwort, tower mustard, fireweed, common St. Johnswort, germander speedwell, spreading bellflower and clustered bellflower. The nature trail continues to woods from here, but you can also go to trail which goes straight to the house of Nakolinna. The longer route will also come to the house of Nakolinna, so you won't get lost, no matter what you decide to do.
  • 9. Aspen grove
    Next you'll see on your right side an old foundation of dwelling. There's some usual ornamental plants growing around it. You'll come to aspen grove which is formed to old field, you can still see the old field-ditches in the grass. Because there has been a field, there's growing many plants which are unusual to groves. These are for example the musk strawberry, common hogweed, sneezewort, marsh woundwort, heath speedwell, northern bedstraw and timothy-grass. You can also see several species of birds on the area, some of them are pied flycatcher, willow warbler, wood warbler, marsh warbler, blackcap and garden warbler. After the aspen grove the path lifts up from valley to pine forest, where's some interesting thickly barked old pine. The bark of it never gets cold, so it's warm even in the winter. Ok, I don't believe that on prima facie, but I'll visit to check it out on next winter.
  • 10. Nakolinna
    After the aspen grove the path comes out from the forest to sand road. From here it's wise to go to the right towards the starting point. On your left side you'll see the factories of Nokia. After a little walk you'll come to the building of Nakolinna which is mentioned in the books of history first time on 1635. Then it belonged to agricultural holdings of Karl Johan Joensuu. Next mentioning about the house of Nakolinna is from 1699 when Kristian Kustaanpoika Horn inherited the mansion of Uskela's Kärkkä and also the house of Nakolinna, which was part of the mansion then. Nakolinna's house of that time was located just a stones throw from the present building. Present building has been builded on change from 1700-century to 1800-century. It was used as a apartment until 1950's and after that it was used mainly as a storage. On 1994 the ownership of the house moved to the town of Salo and after that there has been many kind of courses, events and performances.
  • From the house of Nakolinna there's only few minutes of walking to the starting point. The rest of the trip you can just enjoy the nature for example. I hope you had the time and energy to walk the whole trail. If there's something changed on the trail or there's something else wrong in this description feel free to write that in your log and I'll fix the description. Well, the grammar errors are not worth of mentioning, the text is full of them. :)


Sources (all in Finnish unfortunately):
Pages of nature trail at Salonseutu.fi
PDF-brochure of Nakolinna (16 pages) at the pages of town of Salo
The pages of the school of Moisio about the treasure of Halikko

Additional Hints (Decrypt)

[FIN:] Xvira nyyn, xvira gnxnan [ENG:] Haqre n fgbar, oruvaq n fgbar

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)