Skip to content

Kalman tuoksahdus II, Eurajoki Multi-Cache

This cache has been archived.

Enppu&Iloma: Koska kätkö on jästitty lyhyen ajan sisällä kaksi kertaa, päätimme saattaa tämän kätkön haudan lepoon. Kiitämme kaikkia kätköllä käyneitä ja jäämme odottamaan, josko joku löytäisi alueelta hyvän kätköpaikan ja tekisi paikalle uuden Eurajoen kirkkoa esittelevän kätkön.

More
Hidden : 7/7/2009
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Laskumulti Eurajoen kirkkomaalla

Tämä kätköprobleema vie Sinut pienelle paikallishistoriakierrokselle Eurajoen kirkkomaalle. Varsinainen kätkö on hautausmaan ulkopuolella. Kätkön ja kaikkien pysähdyspaikkojen koordinaattien alkuosa on N61 12 ???/E021 43 ???. Loppuosat joudut ratkaisemaan. Varaa mukaan kynä, taskulaskin, kärsivällisyyttä ja runsaasti aikaa. Osa ratkaistavista luvuista ovat samoja.

PYSÄHDYSPAIKKA 1: Alkukoordinaatit vievät Sinut Eurajoen Kustaa Adolfin kirkon kupeeseen. Tyyliltään uusklassinen Kustaa Aadolfin kirkko on rakennettu vuonna 1803 ja se on pohjapiirrokseltaan niin sanottu ristikirkko. Nimensä kirkko sai Ruotsi-Suomen silloisen hallitsijan mukaan. Kirkko on keskiaikaisella kirkonpaikalla. Eurajoella kirkko on poikkeuksellisesti sijoittunut alkuperäisen kyläkeskuksen alapuolelle. Yleensä keskiaikaiset kirkot sijoittuvat mäelle, johon sijoittui myös asutus.

Löydät läheltä kirkon seinää hautarivistön, jossa lepäävät mm. rovasti Gustaf Molin ja hänen tyttärensä, Lukkari Carl Lindeman puolisoineen sekä kellonsoittaja Niittumaa.

Rovasti Molin toimi Eurajoen kirkkoherrana 1865-1882. Hänet tunnettiin lempeänä ja pidettynä seurakunnan paimenena. Rukoilevaisuusliikkeeseen kuuluneita herännäisiä Molin kuitenkin moitti välillä kovinkin sanoin synkkämielisiksi, tekopyhiksi ja eriseuraisiksi. Molin pyrki erottamaan kunnan maallista ja hengellistä hallintoa toisistaan tekemällä aloitteen kuntakokouksen järjestämiseksi maallisten asioiden päättämistä varten. Ensimmäinen kuntakokous Eurajoella pidettiinkin vuonna 1869. Molin pyrki myös edistämään kansakoulujen perustamista kuntaan, vaikka rukoilevainen kansa vastusti lasten kouluunmenoa ankarasti. Koulujen pelättiin johdattavan lapset ”suruttomien” kulkemille maallisille teille. Nälkävuosina Molin yritti saada Eurajoelle ruokajakelua nälkää kärsiville, mutta aloite ei johtanut tuloksiin.

Laske yhteen rovasti Molinin syntymävuoden ja lukkari Lindemanin kuolinvuoden kaikki erilliset numerot. Tämä olkoon A.

Montako kirjainta on kellonsoittajan ensimmäisessä etunimessä? Tämä olkoon B.

Kuinka vanha rovasti Molin oli kuollessaan? Tämä olkoon C.

Monelleko riville kellonsoittajan hautakivessä oleva värssy on kirjoitettu? Tämä on D.

Seuraavan pisteen koordinaatit:
A*B
B*C*D

PYSÄHDYSPAIKKA 2: Mikäli laskit oikein, olet nyt ketjuaidalla ympäröidyn hautakiven luona. Hauta kuuluu Karin Björkenheimille. Hän oli mahtavan Vuojoen kartanonherran (visit link) pieni tytär. Tarinan mukaan Karin leikki syntymäpäivänään toisten lasten kanssa kartanon portaikossa, putosi kaiteen yli alemmalle porrastasanteelle ja kuoli. Äidin sukulaisille kirjoittamien kirjeiden mukaan Karin kuitenkin menehtyi keuhkotautiin. Keuhkotauti oli tuolloin yleinen lasten ja nuorten tappaja. Tappavilta taudeilta eivät olleet turvassa rikkaat sen paremmin kuin köyhätkään. Keuhkotaudin lisäksi lapsia tappoivat tuhkarokko, hinkuyskä ja kurkkumätä. Influenssat, punatauti ja lavantaudit levisivät ajoittain epidemioina. Alle vuoden ikäisten kuolleisuus olikin 20-30 %. Ei ole varmaa tietoa, kuoliko Karin todella sairauteen vai halusiko äiti peitellä tapaturmaista kuolemaa keksimällä tarinan keuhkotaudista. Vuojoen kartanon marmoriportaissa on Karinin väitetyssä putoamiskohdassa läikkä, jonka sanotaan olevan Karinin verta. Joka tapauksessa Karin kuoli aivan syntymäpäiväjuhliensa jälkeen.

Karinin haudan edessä on iso kuusi, jonka edessä on Malon suvun sukuhauta. Nestor Malo tunnettiin puntareiden tekijänä ja rukoilevaisena maallikkosaarnaajana. Hänen suuri talonsa Sydänmaan kylässä poltettiin vuonna 1918 punaisten vetäytyessä Eurajoelta. Tilalle rakennettiin uusi pienempi, mutta silti hyvin suuri ja komea päärakennus. Talo sijaitsee Sydänmaan ja Irjanteen teiden risteyskohdassa.

Kuinka monta vuotta Karin oli juuri täyttänyt kuollessaan? Tämä on E

Montako samanlaista kivipaatta Malon sukuhaudalla on? Olkoon tämä F

Montako kivitolppaa kannattelee Karinin haudan ketjuaitaa? Tämä on G

Montako kirjainta yhteensä on Nestor Malon etunimissä? Tämä on H

Seuraavan pisteen koordinaatit:
(D+F)3 (Huom! Viimeinen numero on yläindeksissä!!)
(E+E+D+F)*H*G

PYSÄHDYSPAIKKA 3: Maanviljelijä Einari Jaakkola aloitti poliittisen uransa vuonna 1946 Eurajoen kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Presidentin valitsijamiehenä hän toimi 50-luvun lopulla ja 60-luvun alussa. Eduskunnassa Jaakkola oli Maalaisliiton edustajana kolme kautta vuoteen 1966 saakka. Tärkein pesti oli V.J. Sukselaisen hallituksen maatalousministerinä 1959-1961. Jaakkolalla oli vaikutusvaltaa myös hallintoneuvostoissa ja MTK:ssa.

Laske yhteen Jaakkolan vaimon kuolinpäivän (ei vuotta) numerot. Tämä on I

Kuinka monta kirjainta on yhteensä pariskunnan ensimmäisissä etunimissä ja heidän yhteisessä sukunimessään? Tämä on J

Seuraavan pisteen koordinaatit:
I*J
(I*J*E)+(G*G*G*F)

PYSÄHDYSPAIKKA 4: Nyt olet Eurajoen kirkkomaan vanhimpien hautamuistomerkkien luona. Edessäsi on varakkaan isännän Isak Antinpojan hautakivi. ”Tässä lepää nuorimies, kolmen perintötalon isäntä Isak Antinpoika, Laurila Lutalta, Riikilä ja Ruuska Rikantilasta.” Syntymä- ja kuolinajoista selviää, että Isak ei ollut nuori kuollessaan. Ehkäpä ilmaisulla ”nuorimies” viitataan naimattomuuteen. Syntymä- ja kuolinaikojen alla on vielä värssy, jossa viitataan vainajan maalliseen omaisuuteen:

Mun sukulaisen ja tavaran
minä jätän Herran huomahan
suo luuni mullassa sitt levätä
vaan sielun uskossa
täält’ tykö vedätä.

Isak Antinpoika omisti Koponkoskella myllyn paikalla, jonne pena51 on tehnyt kätkön (visit link) Koponkosken kätköä etsiessä kannattaa etsiä kalliosta myös Isakin kallioon hakkauttama aurinkokello ja tiedot hänen omistamansa suon raivauksesta.

Isak Antinpojan hautapaatta vastapäätä on rautaristi, jonka alla lepäävät tarkastaja (inspektor) J.A. Welanderin vaimo M. L. Rosenström ja poika Johan Fredrik. Pienen pojan syntymä- ja kuolinaika löytyvät ristin takaa. Vaimon syntymä- ja kuolinaikoja ei ole merkitty, mutta voisi olettaa, että hänet on haudattu samoihin aikoihin poikansa kanssa, koska muistomerkki on yhteinen. Työikäisten naisten tavallisin kuolinsyy oli tuohon aikaan synnytys. 4-5 % raskauksista ja synnytyksistä johti äidin kuolemaan. Lapsivuodekuolemaa pidettiin häpeällisenä, minkä takia kuolinaikaa ei aina merkitty. Tämän vainajan kuolinsyytä emme kuitenkaan tiedä.

Pari askelta oikealle päin Isak Antinpojan haudasta näet Eurajoen kirkkomaan ehkä vanhimman säilyneen hautamuistomerkin. Se kuuluu apteekkari ja kauppias Karl Fredrik Hellstenille.

Laske yhteen Isak Antinpojan kuolinvuoden kaksi viimeistä numeroa. Tämä on K.

Montako tekstiriviä on Isak Antinpojan hautapaadessa? Olkoon tämä L.

Mikä on Welanderin pienen pojan syntymäkuukauden järjestysnumero? Tämä on M.

Mikä on apteekkari Hellstenin kuolinvuoden viimeinen numero? Tämä olkoon N.

Montako tekstiriviä on apteekkarin hautakivessä? Tämä on O.

Seuraavan pisteen koordinaatit:
(N+M)*(L+M)
K*H*(O+O)

PYSÄHDYSPIAKKA 5: Tässä kauniissa, luonnonkivestä tehdyssä hautakivessä kerrotaan, että vainaja on sanoittanut Eurajoen kotiseutulaulun. Laattaan on kaiverrettu kotiseutulaulun säkeistö.

Laske yhteen vainajan koko nimen kirjaimet. Tämä olkoon P.

Laske yhteen kuolinvuoden numerot. Tämä on Q.

Monelleko tekstiriville laulun säe on jaettu? Tämä olkoon R.

Mikä on kuolinvuoden viimeinen numero? Tämä on S.

Mikä on kuolinpäivän järjestysnumero? Tämä on T.

Laske yhteen syntymäpäivämäärän (ei vuotta) ja kuolinvuoden numerot. Tämä on U.

Kätkön koordinaatit:
S*T*(R+R)
Q*(P*U+S)

Additional Hints (Decrypt)

Ninva

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)