Skip to content

Jämsän kulttuuria ja historiaa osa 1 Traditional Cache

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
Hidden : 1/4/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo kätkö, joka esittelee Seppolan sataman. Ensin kuitenkin historiaosuus:

”Jämsänjoki laskee Päijänteeseen lännestä. Joen varsi oli jo 1800-luvulla vilkasta teollisuusseutua. Kun laivaliikenne alkoi lisääntyä Päijänteellä, rakennettiin vuonna 1857 ensimmäinen satama Patajoen suuhun noin 10 km:n päähän Jämsän kirkonkylästä. Pian tarvittiin kuitenkin parempi satama, koska laivaliikenne lisääntyi jatkuvasti. Uusi satama rakennettiinkin Juokslahden rantaan, mutta sieltäkin oli yli 10 km Jämsän kirkonkylään.
Vääksyn kanavan valmistuttua vesistöön tuli jälleen lisää laivoja, joiden kesken alkoi kova kilpailu. Jämsäläiset halusivat sataman kirkonkylään. Jämsänjokeen ruopattiinkin laivaväylä ja uusi satama rakennettiin Seppolaan aivan kirkonkylän keskustaan. Paikalliset asukkaat kutsuivat satamia "laivasilloiksi". Satama valmistui vuonna 1873, jonka jälkeen laivat purjehtivat Jämsänjokea pitkin noin 7 km satamaan.
Seppolasta kehittyi nopeasti vilkas satama. Monet Päijänteen suurimmat ja komeimmat alukset poikkesivat siellä reiteillään. Jopa Lahti-Jyväskylä -linjan laivat poikkesivat Seppolassa huolimatta aika pitkästä edestakaisesta jokimatkasta. Satamassa oli suuria makasiineja, joihin tuotiin tavaroita laivoilla. Seppolassa puolestaan lastattiin laivoihin voita ja muita maalaistuotteita. Satamassa kuhisi väkeä tungokseen saakka laivojen saapumisaikoina.
Jämsässä vaikutti patruuna Konkola, joka oli huomattava liikemies seudulla. Konkola ei näyttänyt ollenkaan herralta, vaan pikemminkin tavalliselta isäntämieheltä. Konkola hankki myös matkustajahöyryn linjalle Jämsä-Lahti.
Konkola järjesti myös ensimmäiset ryhmämatkat Suomessa. Matkalaiset nousivat laivaan Jämsässä, purjehtivat Lahteen, jossa he vaihtoivat Helsinkiin vievään junaan.
Vähitellen maantiet parantuivat ja laivaliikenne alkoi vähentyä. Kuitenkin vielä 1930-luvulla Jämsässä poikkesi päivittäin matkustajahöyry. Nykyisin paikalla on satama huviveneille.
Väylän syväys on 1,2-1,8 m ja mastonkorkeus 6,0 m.”

Lähde: Tarmo Hurskainen 2005

Kätkö on varsin ilmeisellä paikalla. Se voi peittyä lumeen, mutta sen ei juurikaan pitäisi hankaloittaa sen haltuun saamista, ellei se sitten jäädy kiinni. Paljon lumen vuoksi terrain ja difficulty saattaa kasvaa puolikkaan tähden verran.

PS. KÄTKÖSTÄ PUUTTUU TOISTAISEKSI KYNÄ! VARAA OMA MUKAAN!

Additional Hints (No hints available.)