Skip to content

KKV - Harjunmaja Traditional Cache

Hidden : 4/23/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Peruskätkö Iitin Mankalassa Harjunmajalla.

Kymikunnan Voimistelijat (KKV) perustettiin vuonna 1930. Urheilu oli suosittua työväen keskuudessa, ja 1930-luvulle olikin tyypillistä, että jokaiseen kylään pyrittiin saamaan oma urheiluseura. Iitissä oli enimmillään seitsemän urheilukenttää. Kilpailuhenkeä pidettiin yllä järjestämällä kylien välisiä urheilukisoja.

Aluksi KKV toimi Sitikkalan seuratalolla harjoittaen voimistelua ja kuorolaulua. Alkuaikoina järjestettiinkin voimistelujuhlia, joissa seuran kuoro myös esiintyi. Sittemmin voimistelu jäi pois lajivalikoimista. Hiihto ja maastojuoksu on kuulunut KKV:n lajivalikoimaan alusta asti. Toiminnan kehittämiseksi rakennettiin yleisurheilukenttä, jossa mm. pelattiin pesäpalloa. Seuran ensimmäisestä hyppyrimäestä voitiin tehdä 28 metrin hyppyjä. Vuonna 1937 Kymikunnan Voimistelijat sai järjestettäväkseen Lahden piirin hiihtomestaruuskilpailut.

Kuuluisin KKV:sta urheilu-uransa aloittanut henkilö oli kestävyysjuoksija Viljo Heino (1914-1998). Jo siirryttyään edustamaan seuratasolla Karhulan Katajaisia, hän voitti EM-kultaa 1946 Oslossa 10000 metrin juoksussa. Heino myös edusti Suomea Lontoon olympialaisissa 1948, piti hallussaan useita maailmanennätyksiä ja vuonna 1949 hänet valittiin vuoden urheilijaksi.

Kymikunnan Voimistelijat sai uuden hyppyrimäen Mankalan harjulle vuonna 1951. Virallisesti se otettiin käyttöön vasta 1953. Ensimmäiset suuremmat kilpailut saatiin, kun seura otti järjestettäväkseen Lahden piirin mäenlaskukilpailut vuonna 1956. Mäkiennätys on 40 metriä. Kuuluisin mäestä kisakuntonsa saavuttanut urheilija lienee Pekka Ristola (s. 1928), joka edusti Suomea Squaw Valleyn olympiakisoissa Yhdysvalloissa vuonna 1960 sijoittuen yhdistetyssä neljänneksi. Huippu-urheilija uransa hän tosin teki Sotkamon Jymyssä.

Vuonna 1958 Mankalan voimalaitos lahjoitti vanhan saunarakennuksen. Rakennus purettiin ja koottiin uudelleen talkoovoimin harjulle hiihtomajaksi. Rakennus jäi alkuperäisistä piirrustuksistaan keskeneräiseksi, mutta seisoo vielä mäellä palvellen esimerkiksi hiihtäjiä laturetkipäivinä. Hyppyrimäki on purettu pois.

Vuodesta 1969 lähtien Kymikunnan Voimistelijat on ollut Iitin Pyrinnön alaosasto. 1980-luvulla Suomen Hiihtoliitto halusi siirtää tavoitteita kansallisten kisojen järjestämisestä kansainvälisen menestyksen saavuttamiseen. Kisapaikkojen laatua haluttiin parantaa määrän kustannuksella. Pienillä kyläseuroilla ei ollut resursseja huippu-urheilijoiden valmentamiseen. Ne keskittyivätkin entistä enemmän kuntourheilun ja lasten ja nuorten urheiluharrastuksen tukemiseen.

Kätkö on "tavallista" kätkörasiaa suurempi, joten tänne voi tuoda myös hieman kookkaampia reissareita. Auton voi jättää majalle vievän polun päähän Siperianmäkeen. Kostealla säällä ja erityisesti talvella auto kannattaa pysäköidä Marjokankaantien päähän linja-autopysäkille. Pysäkkiä tuskin tarvitaan muuhun käyttöön. Lisäksi voidaan mainita, että kätkö sijaitsee Saukkoreitin varrella E6-10 siirtymävaellusreitillä.

Lähteet:

  • Aimo Halila, "Iitin historia II", 1966
  • Olavi Anttila, "Iitin historia III", 2000
  • KKV:n 70-vuotisjuhlakokouksen pyötäkirja
  • Paikallistieto

Additional Hints (No hints available.)