Skip to content

Kirkkovene Traditional Cache

This cache has been archived.

FGR4: Cache archived.

More
Hidden : 9/1/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä on ensimmäinen kätköni. Noin 250 kätkön verran piti rohkeutta kerätä ennenkuin uskalsin omani tehdä.
Kätkö on Hattelmalassa, Hämeenlinnan Ladun soutujaoston kirkkovenevajan tuntumassa.

This is my first cache ever.
It took me about 250 founds to gather the bravery making one of my own.
Cache is located in Hattelmala, nearby longboat shed of local rowingclub.



Kirkkovene on pitkä puinen soutuvene, jota Suomen järviseuduilla erityisesti käytettiin ennen vanhaan kirkkomatkoilla. Kirkkoveneen rakennuttajana ja omistajana oli usean talon muodostama veneyhtiö, jonka osakkaita olivat maata omistavat talonpojat. Osakkaat olivat yleensä tasa-arvoisia, kukin talo omisti yhden airon tai airoparin. Veneen rakennuttamisen ja vuosittaisten korjausten kustannukset jaettiin tasan osakastalojen kesken. Veneyhtiön johtajana oli useimmiten vanhin isäntä, jolle kuului itseoikeutetusti myös peränpito. Tilaton väki saattoi lunastaa paikan veneestä osallistumalla veneen huoltoon, soutumiehinä, tekemällä korvaukseksi taloihin pieniä palveluksia tai ostamalla paikan rahalla, marjoilla, voilla tai kaloilla. Veneen omistajana saattoi olla myös yksi suuri talo tai kokonainen kylä. Kirkkoveneen koko riippui osakkaiden määrästä ja matkan pituudesta. Suurimmat veneet ovat olleet lähes 40m pitkiä ja 3 metriä leveitä. Tällaisessa veneessä on istunut 8 henkilöä rinnan ja venettä on soudettu 60 airon voimin.

Kirkkoveneillä lienee soudetun kilpaa aina. Kirkonmenojen jälkeen lähdettiin välittömästi kotimatkalle. Rannassa voitiin muita odotellessa syödä eväiden tähteitä ja kerätä voimia paluumatkan kilpasoutuun, missä kyläkunnan miesten ja veneen maine punnittiin. Paremman tehon aikaansaamiseksi vene saatetiin voidella talilla, voilla tai kananmunilla. Perämiehen huudot ja "laiskana" istuvien tahdittavat vartalon nyökytykset kannustivat soutajia rehkimään liikaakin, sillä soudun rasitusvammoja saatettiin potea useita päiviä. Yleensä paras venekunta erottui lyhyen matkan soutamisen jälkeen. Mutta joskus kilpasoutu oli niin sitkeä, että saatiin soutaa monta selkää, ennen kuin ratkaisu tuli, ja niin suuri oli innostus, että soudettiin useita kilometrejä oman rannan ohitsekin, kun ratkaisua ei vielä siihen mennessä saatu. Kirkkoveneiden vauhti oli nopea, kun airoissa oli 30-40 harjaantunutta soutajaa. Lisäksi kilpasoudut kehittivät veneen mallia ja samalla luistettavuuttakin aina paremmaksi. Jos kylään oli saatu hyväkulkuinen vene, koetettiin sen mittoja salata, jotta toiset eivät kykenisi rakentamaan sen vertaista.

Nykyiset kilpakirkkoveneet ovat 12 metriä pitkiä ja maksimissaan 197cm leveitä. Vene on usein valmistettu kuusivanerista ja veneen "kuivapaino" on n. 450kg. Tänä päivänä useimmissa veneissä on kiinteiden penkkien sijasta samanlaiset rullapenkit kuin esimerkiksi olympiaveneissä.Veneisiin on lisäksi asennettu kaiuttimet, tahti- ja nopeusmittari, pilssipumppu ja mahdolisesti GPS. Veneen miehistöön kuuluu 14 soutajaa ja perämies. Kirkkoveneiden kilpamatkat vaihtelevat 2 ja 60 kilometrin välillä, Suomen mestaruuksista soudetaan 2, 10, 30 ja 60 km matkoilla.


Hämeenlinnan Latu on kilpaillut kirkkovenesoudussa jo yli 20 vuoden ajan. Seura osallistuu 5-8 kilpailuun joka vuosi, pääkilpailuna Sulkavan suursoudut. Joukkueen ennätys Sulkavan n. 60km matkalla on 4:02:00 vuodelta 2005.

Additional Hints (No hints available.)