Skip to content

Tuusulanjärvenkosteikot / seuranta Traditional Cache

This cache has been archived.

poukka: poistetaanpas tämä purkki, ei ole maisema enää entisensä :(

More
Hidden : 12/9/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

esimerkiksi täällä voit käydä seuraamassa mm. veden näkösyvyyttä

Tuusulanjärven tilan seuranta
Tuusulanjärven vedenlaatua on seurattu pitkään. Säännöllinen vedenlaadun seuranta aloitettiin järven syvänteellä vuonna 1961 ja luusuassa vuonna 1973. Uudenmaan ympäristökeskus hakee vesinäytteitä järven syvänteeltä kuukausittain, kesäaikana (touko-syyskuussa) kahden viikon välein. Myös järveen laskevien suurimpien ojien (Vuohikkaan-, Sarsalan- ja Mäyränojat) sekä järvestä lähtevän veden laatua seurataan kuukausittain. Uudenmaan ympäristökeskus tarkkailee myös Rusutjärven vedenlaatua. Keski-Uudenmaan vesiensuojelun kuntayhtymä puolestaan seuraa Tuusulanjärven valuma-alueella sijaitsevien kosteikkojen ja laskeutusaltaiden vedenlaatua.

Vedenlaatua seuraamalla saadaan tietoa mm. Tuusulanjärveen tulevan ravinnekuormituksen voimakkuudesta, ravinteiden kierrosta järven sisällä sekä happipitoisuuden ja levämäärien kehityksestä. Tulosten avulla seurataan, miten kunnostustoimenpiteet vaikuttavat Tuusulanjärven tilaan sekä lasketaan järven kuukausittainen typpi- ja fosforitase.

Kartta: Näytteenottopisteet Tuusulanjärven valuma-alueella

Yleinen käyttökelpoisuus

Vesien yleinen käyttökelpoisuus luokiteltiin viimeksi vuosina 2000-2003. Luokitus kuvasi keskimääräistä vedenlaatua sekä vesistön soveltuvuutta vedenhankintaan, kalavedeksi ja virkistyskäyttöön. Käyttökelpoisuusluokkia oli viisi: erinomainen, hyvä, tyydyttävä, välttävä ja huono. Vesien luokitustapa on 2000-luvulla uudistunut, ja pelkän käyttökelpoisuuden arvioinnista on siirrytty vesien ekologisen ja kemiallisen tilan luokitteluun.

Tuusulanjärvi, siihen laskeva Rusutjärvi sekä Tuusulanjoki olivat yleiseltä käyttökelpoisuudeltaan välttävässä tilassa vuosina 2000-2003. Tuusulanjärveen laskevan Mäyränojan tila oli huono. Välttävään luokkaan kuuluvat vesialueet olivat tyypillisesti jätevesien, hajakuormituksen tai muun toiminnan voimakkaasti rehevöittämiä tai niiden vedenlaatu oli muuten muuttunut. Levähaitat olivat yleisiä ja saattoivat rajoittaa veden käyttöä pitkiä ajanjaksoja. Haitallisten aineiden pitoisuudet vedessä, pohjasedimentissä tai eliöstössä saattoivat olla selvästi luonnontilaisia arvoja korkeampia, ja vesistöt soveltuivat yleensä vain sellaisiin käyttötarkoituksiin, joiden vedenlaatuvaatimukset ovat vähäiset.

Ekologinen ja kemiallinen tila

Vesien tilan luokittelu uudistui 2000-luvun alkuvuosina. Uusi ekologisen ja kemiallisen tilan luokittelu antaa yleiskuvan vesien tilasta. Pääpaino on vesien biologiassa, erityisesti siinä, miten ihmisen toiminta on vaikuttanut vesien tilaan. Ekologisen tilan luokkia on viisi: erinomainen, hyvä, tyydyttävä, välttävä ja huono. Kemiallisesti vedet voivat olla joko hyvässä tilassa tai sitä huonommassa tilassa Mitä enemmän ihmisen toiminta on muuttanut vesiä, sitä heikommassa tilassa ne ovat.

Uutta luokittelua varten joet, järvet ja rannikkovedet on ensin tyypitelty luontaisten ominaisuuksiensa perusteella. Tuusulanjärvi ja Rusutjärvi ovat tyypiltään runsasravinteisia ja edustavat siten ”runsasravinteiset ja -kalkkiset” -järvityyppiä. Tuusulanjoki puolestaan edustaa keskisuurta savimaan jokityyppiä (valuma-alue 100 - 1 000 km2).

Ekologisen ja kemiallisen tilan luokituksessa vesistön nykyistä tilaa verrataan vesistön luontaiseen tilaan. Mitä vähemmän ihmisen toiminta on muuttanut vesiä, sitä lähempänä luonnontilaa ne ovat ja sitä parempaan luokkaan ne kuuluvat. Tuusulanjärven alueella ihmistoiminnan vaikutus on ollut jo pitkään voimakasta, ja tämä heijastuu myös vesistöihin. Tuusulanjärven, Rusutjärven ja Tuusulanjoen ekologinen tila on välttävä.

Additional Hints (No hints available.)