Skip to content

Puhuu kuin Ruuneperi Multi-Cache

This cache has been archived.

piossa: Kätköpurkki arkistoitu, kiitokset kaikille kävijöille.

More
Hidden : 1/3/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Johan Ludvig Runeberg

Johan Ludvig Runeberg syntyi 5. helmikuuta 1804 Pietarsaaressa. Hänen isänsä oli ruotsalaista syntyperää oleva merikapteeni Lorens Ulrik Runeberg ja äiti pietarsaarelainen raatimiehen tytär Anna Maria Malm. Runebergit olivat hyvin toimeentuleva ruotsinkielinen porvarisperhe.

Johan Ludvig aloitti koulunkäyntinsä Pietarsaaressa, Westmanin muorin mökissä. Koulunkäynti jatkui Oulun triviaalikoulussa ja myöhemmin Vaasan triviaalikoulussa. Runebergin isä halvaantui 1821, ja perheen toimeentulo heikkeni. Nuorella ylioppilaalla ei ollut toivoa kodin taloudellisesta tuesta.

Lokakuussa 1822 Johan Ludvig aloitti opintonsa Turun akatemiassa. Hän keskittyi opinnoissaan erityisesti klassisiin kieliin. Runeberg rahoitti opintonsa toimimalla mm. yksityisopettajana. Opiskellessaan Turussa Runeberg tutustui kansallisuusaatetta ajavaan ns. Turun romantiikkaan. Erityisesti Runebergin kansallistunteen heräämiseen lienee vaikuttanut Juhana Jaakko Tengström, jonka suomen kirjallisuuden luentoja hän kuunteli.

Syksyllä 1823 Runebergin taloudellinen tilanne oli hyvin vaikea, ja hänen oli lähdettävä kotiopettajaksi Saarijärvelle. Runeberg opetti kapteeni af Enehjelmin ja kruununvouti Danielsonin perheen poikia joulukuusta 1823 syyskesään 1825, jolloin hän siirtyi af Enehjelmin perheen uuteen kotiin Ruovedelle. Vuoden 1826 alussa Runeberg palasi Turkuun.

Runeberg valmistui maisteriksi 1827. Seuraavana vuonna hän muutti Helsinkiin, jonne yliopisto siirtyi Turun palon jälkeen. Vuonna 1830 Runeberg julkaisi väitöskirjansa, ja hänet nimitettiin palkattomaan kaunopuheisuuden dosentin toimeen. Runeberg oli avioitunut 1831 Fredrika Tengströmin kanssa ja joutui jälleen turvautumaan opettajan työhön hankkiakseen perheelle elannon. Runeberg oli Helsingin romantiikan ja Lauantaiseuran keskeinen henkilö.

Vuonna 1837 Runeberg muutti perheineen Porvooseen, jossa hän toimi kymnaasin klassisten kielten lehtorina vuoteen 1857. Opetustyön ohessa Runeberg jatkoi kirjallista työtään. Hän kirjoitti etupäässä runoja, mutta osallistui myös sanomalehti- ja virsikirjatyöhön. Runeberg loi keskeisen runotuotantonsa 1830- ja 1840-luvulla Helsingissä ja myöhemmin Porvoossa.

Metsästysretkellä 1863 Runeberg sai aivohalvauksen, jonka jälkeen kirjallinen työ ei enää onnistunut. Runoilija kuoli Porvoossa 6. toukokuuta 1877. Hänet haudattiin Porvooseen.

Runebergin kirjallinen tuotanto


Runeberg kirjoitteli runoja jo koulupoikana ja opiskeluvuosinaan Turussa. Ensimmäinen julkaistu runo oli Till solen ( Auringolle ), joka ilmestyi 1826 Åbo Tidningarissa. Siniseen kirjaan Saarijärvellä kirjoitetut runot olivat vielä hapuilevia erilaisten tyylisuuntien kokeiluja.

Runebergin keskeisin runotuotanto syntyi 1830- ja 1840-luvulla Helsingissä ja Porvoossa. Hänen teostensa lähtökohdaksi voidaan katsoa ns. Turun romantiikan ideologinen vaikutus, Saarijärven ja Ruoveden kokemukset sekä kirjalliset esikuvat. Tutustuminen serbialaisiin kansanrunoihin oli ratkaiseva esteettinen virike.

Runeberg aloitti lyyrikkona. Esikoiskokoelma Dikter ( Runoja ) ilmestyi 1830. Jo esikoiskokoelmassaan Runeberg esittäytyy rakkausrunojen ohel­la erinomaisena Suomen luonnon kuvaajana. Dikter -runoja ilmestyi kaikkiaan kolme kokoelmaa. Runot ovat aiheiltaan romanttisia: niiden keskeisiä teemoja ovat rakkaus, yksinäisyys ja kodittomuus.

Myös eeppisissä eli kertovissa runoissa painopiste sijoittuu nuoruudentuotantoon: ns. suo­malaisessa sarjassaan ( Hirvenhiihtäjät, Hanna, Jouluilta ) Runeberg keskittyi kotimaisiin aiheisiin, mutta näki Suomen vielä säätyläisnäkökulmasta. Jouluillan lopussa tulee esiin jo varsinainen isänmaa-aate.

Hirvenhiihtäjät-eepos ja Lönnrotin Kalevala olivat erittäin merkittäviä kansallisen identiteetin luojia 1800-luvulla. Hirvenhiihtäjät oli myös Pohjoismaiden ensimmäinen rahvaankuvaus. Suomalaisen kirjallisuuden seura päätti suomentaa Hirvenhiihtäjät heti sen ilmestyttyä 1832. Runebergilla oli koko 1800-luvun ajan keskeinen merkitys isänmaakäsityksen kannalta. Ruotsin kieli ja suomalaisuus yhtyivät Runebergin runoudessa perustavalla tavalla. Runoilijan suomalaisuus sitoutuu Suomen maan ja kansan ihannekuvaukseen; hän pitää sisämaata ihannemaisemana. Runebergin aikalaisille oli uutta lyriikan kansanrunomainen rakenne sekä epiikan kotoiset suomalaiset sisämaan näkymät ja ihmiset.

Jo 1830-luvulla Runebergia pidettiin ajan johtavana runoilijana Suomessa. Vänrikki Stoolin tarinain ilmestymisen jälkeen (I osa 1848, II osa 1860) Runeberg tunnustettiin kansallisrunoilijaksi. Maamme-laulun (1846) isänmaa edusti vielä maisemaklassista isänmaakäsitystä. Vänrikki Stoolin tarinoissa kansallinen romantiikka, isänmaallisuus ja sankarillisuus ilmenee jo selvästi. Maamme -runosta tuli Suomen kansallislaulu ja Porilaisten marssista armeijan kunniamarssi.




Kätkö


Runebergin kasvuvuosista on Pietarsaaressa on säilynyt monia miljöitä, esimerkiksi aloituspisteen koordinaateista löytyvä Runebergin tupa. Tuvan rakennuttivat Runebergin isä ja eno vuonna 1810 metsästys- ja kalastusmökiksi. Runeberg vietti mökissä nuoruutensa kesät metsästellen ja kalastellen ystäviensä kanssa. Tupa on ollut 1850-luvulta lähtien turistien ja kaupunkilaisten suosiossa, ja se onkin seudun vanhimpia matkailukohteita. Runebergin isän kuoltua mökki pääsi rapistumaan, mutta kaupunkilaiset kunnostivat ja lahjoittivat sen Runebergille itselleen vuonna 1851. Runeberg ei kuitenkaan vieraillut Pietarsaaressa lahjoituksen jälkeen.

Runebergin tuvan luona tehtävänä on laskea tuvan vieressä olevan punaisen rakennuksen etuseinässä olevasta kyltistä suomenkielisen sanan kirjainten lukumäärä. Kirjainten lukumäärä on luku A.

Mökin lisäksi Pietarsaaressa voi tutustua Westmanin muorin tupaan ( N 63° 40.567 E 022° 42.101 ), jossa Runeberg aloitti koulutiensä ja oppi lukemaan. Merikarhu Westmannin leski piti yksityiskoulua talonsa ullakkokamarissa 1794-1828 ja Runeberg oli siellä oppilaana 1810-1812. Nykyisin talossa on näyttely, joka esittelee Runebergin Pietarsaaren aikoja.

Tuvan vierestä löytyy keltaisen talon seinästä riippuva ovaalin muotoinen kyltti. Kyltissä olevan suomenkielisen sanan kirjainten lukumäärä on luku B.

Johan Ludvig Runebergin syntymäkaupunki Pietarsaari on osoittanut Suomen kansallisrunoilijalle huomiota monin eri tavoin. Vuonna 1854 järjestettiin ensimmäinen Runeberg-juhla Malmin talossa. Vuodesta 1872 lähtien kaupunki on järjestänyt Runeberg-juhlia säännöllisesti. Vuonna 1904 Pietarsaaressa paljastettiin J. L. Runebergin patsas, jonka on veistänyt hänen poikansa Walter Runeberg. Patsasta varten perustettiin oma puisto ( N 63° 40.462 E 022° 42.384 ).

Vuodesta 1990 alkaen Pietarsaaressa on vietetty Runebergin viikkoa, jonka aikana kiinnitetään huomiota kirjallisuuteen ja kirjailijan ammattiin. Runebergin viikkoa vietetään sillä viikolla, jolle Runebergin päivä osuu.

Multikätkön viimeinen etappi on Pietarsaaren keskustasta löytyvä Runebergin puisto. Patsaan etupuolella olevien kirjainten lukumäärä on luku C.

Kätkötehtävän voi myös ladata tästä linkistä.


Kätköpurkki löytyy koordinaateista :

N63.(52-A).574-(B+C)
E022.(54-A).693-(B+C)
Saturaatiosäännön vuoksi kätköpurkkia ei voitu piilottaa Runebergin kasvuvuosien miljöösiin.

Additional Hints (Decrypt)

Anab

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)