Skip to content

The bells and treasure of Ämpinsaari Traditional Cache

Hidden : 8/15/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Runsaan lumen aikaan taitaa tie olla auraamaton. Itse purkki kyllä löytyy talvellakin.

Isoviha oli suuren pohjan sodan (1700–1721) jälkeinen venäläismiehitys Suomessa . Tuon ajan sodankäynnin tapojen mukaisesti sotilaat ja varsinkin kasakat ryöstivät valloitetun maan asukkailta kaiken arvokkaan minkä vain käsiinsä saivat. Isonvihan aikana suomalaisia hävitti myös rutto.

Talonpoikaisväestöä pakeni miehityksen alkuvaiheessa piilopirtteihin, joista he sitten palasivat asuinsijoilleen tilanteen rauhoituttua.

Tarinoiden mukaan Ämpinsaaressa olisi ollut tuolloin piilopirttejä ja samojen tarinoiden mukaan kylän kirkon kellot ja kirkon aarteet olisi soudettu veneillä Ämpinsaareen ja piilotettu sinne vihollisen ryöstelyltä.

Saattaa olla, että aarteet ovat vielä saaressa, ken tietää?

Tästä aiheesta on myös Kauhavalla syntynyt kirjailija Heikki Hemminki http://www.seinajoki.fi/kirjasto/kirjailijat/hemminki.htm kirjoittanut kirjan nimeltä Ämpinsaaren kellot. Kirjassa ilmenee mm. että yöaikaan saaressa näkyy valkeita ja aarteita vartioi Helvetinkallion aave. Toki 1700-luvun kulttuurimaisema lienee eronnut merkittävästi nykyisestä tehomaatalousmaisemasta, jossa ei enää juuri linnunlaulupuita ole maisemaan jätetty. Ämpinsaarikin on tuhottu joen pengerrystouhuissa, joten jos aarretta lähdet etsimään, joudut todella käyttämään mielikuvitustasi.

Kätkön läheisyydessä on erittäin runsaasti Pujoa, joten allergiset, varokaa.

Syksyisin ja keväisin kapealla tiellä liikkuu leveitä maataloustuotantovälineitä, myös pengertä pitkin, joten yritä sijoittaa kulkuvälineesi sivuun tieltä, esim pumppuaseman kohdille.

Alueella on myös runsas lintukanta, havaintoja: 17.9.2011: Metsähanhi, Sinisorsa,Telkkä, Isokoskelo, Ruskosuohaukka, Sinisuohaukka, Varpushaukka, Tuulihaukka, Kurki, Harmaalokki, Sepelkyyhky, Hiiripöllö, Viirupöllö, Sarvipöllö, Suopöllö, Helmipöllö, Haarapääsky, Västäräkki, Närhi, Lapinsirkku. Suomen ainut havaittu Tunturipöllö helmikuu 2013.

maisemakuvaa 1960-luvulta, jolloin alue oli usein keväisin latomerta.

Additional Hints (No hints available.)