Skip to content

Rondom Hoogeveen - Fluitenberg 2 Traditional Geocache

This cache has been archived.

Bounce Team: Deze serie wordt gearchiveerd in verband met het vele onderhoud en de vele vernielingen van de met zorg verstopte traditionals. Kortom de serie wordt te bekend bij menig buurtbewoner met alle gevolgen van dien. De Bonus blijft nog beschikbaar tot 17 maart zodat diegene die onderweg is deze nog kan afronden.

More
Hidden : 5/5/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het wapen van Hoogeveen
Het wapen van Hoogeveen

Algemeen
Deze cache is een onderdeel van de serie: Rondom Hoogeveen. De serie bestaat uit 22 caches + de bonuscache. Zij brengt u langs alle dorpen die onderdeel uitmaken van de Gemeente Hoogeveen (na de gemeentelijke herindeling van 1998). Deze dorpen maken deel uit van de Gemeente Hoogeveen: Elim - Fluitenberg - Hollandscheveld - Hoogeveen - Nieuweroord - Nieuwlande - Nieuw Moscou - Noordscheschut - Pesse - Stuifzand - Tiendeveen.
In de cache bevind zich een code of een berekening , en een enkele bevat niets, die u nodig heeft om de eindcache/bonus te berekenen.

Fluitenberg

De Fluitenberg is een hoogte in het lage land bij Het Oude Diep. Een oudere naam is Vleutenbarg, afkomstig van De Vleute (vliet of stroom), de naam van een deel van de beek die na de stichting van Hoogeveen Het Oude Diep is gaan heten. Op de Vleutenbarg staat tot 1675 een boom of hut voor de koeienherder. Rond dat jaar wordt deze uitgebouwd tot een boerderij voor de familie Sol.

In het begin van de vorige eeuw tellen Fluitenberg en Kalenberg samen negen woningen. In 1834 wordt een leegstaande kamer in de boerderij van Roelof Sol gebruikt als school. Enkele jaren later wordt op een heideperceel van Lucas Sol van stro en heideplaggen een primitieve school gebouwd, die in 1850 afbrandt.

Tot 1872 heeft men het in Fluitenberg zonder school moeten doen. De kinderen gaan naar school in Hoogeveen langs een voetpad door de Iemenbossen, waar de imkers zomers hun bijenkorven hebben staan. Het voetpad komt uit op het Blankensdijkje, het verlengde van de latere Blankenslaan. Dit pad wordt in 1870 afgesneden als de spoorlijn wordt aangelegd. In 1872 krijgt Fluitenberg een nieuwe school, die tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw heeft bestaan.

Vlak bij Fluitenberg liggen de 'zeven heuvels'. Het getal zeven is symbolisch.. Het is een prehistorische begraafplaats, waar gestorvenen in grafheuvels werden bijgezet. De bekende archeoloog professor dr A.E. van Giffen heeft een deel van de heuvels onderzocht en diverse vondsten gedaan. De grafheuvels, die beschermd monument zijn, wijzen op een zeer oude bewoning van deze streek. Fluitenberg is al vanaf het begin aan sterk georiënteerd op Hoogeveen.



[bronvermelding: provincie Drenthe]

Additional Hints (No hints available.)