Skip to content

Monumentenroute Katwijk Multi-cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email of twitter. Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende richtlijnen voldoet.

Vr.Gr.
GeoGuy
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 9/12/2007
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een fietsroute langs rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten door Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. De route is ongeveer 15km lang en duurt ongeveer 2,5 uur. Het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan is het start- en eindpunt van de officiële fietsroute en kun je voor de cache ook gebruiken.

English version of this page [automatically translated from Dutch by Google Translate]

Afstand: Prima te doen ! - 15 km
Na de fusie met Rijnsburg en Valkenburg in 2005 spreken we van 'Groot Katwijk' als we de Gemeente Katwijk bedoelen. Deze multi is gebaseerd op een bestaande fietsroute die de Gemeente Katwijk heeft ontwikkeld. Bij alle waypoints moet een vraag worden beantwoord. Met de antwoorden kun je aan het eind van de route te locatie van de cache bepalen.

De route loopt niet alleen langs monumenten, maar ook langs natuur. Naast de Andreaskerk, de Vuurbaak en Hotel Savoy zijn interessante bezienswaardigheden als het Spinozahuis in Rijnsburg en het onlangs gerenoveerde Castellumplein met de kerktoren in Valkenburg opgenomen. Als alternatieve route kun je kiezen voor een tocht met het pontje om vanuit Valkenburg de oversteek naar Rijnsburg te maken. Dit is zeker voor kinderen zeer de moeite waard. Let op: hiermee komt de route niet meer langs WP4, deze kun je dan tussen WP6 en WP7 nog bezoeken.
Katwijk aan Zee aan de monding van de Oude Rijn, ooit de noordgrens van het Romeinse Rijk en het land van de Catten
Een fietsroute langs rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten door Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Je kunt deze route het best per fiets doen. Met de auto, motor, brommer, paard, step, skeelers of zelfs lopend is echter ook mogelijk. Navigeer naar de waypoints via je GPS of volg de beschrijving zoals op de fietsroute staat aangegeven.

Je kunt de fietsroute gratis downloaden en zelf uitprinten. De route is ook in een fraaie papieren uitvoering ook voor € 2,- verkrijgbaar bij het VVV-kantoor aan de Voorstraat in Katwijk, bij hotels en pensions en overige toeristische bedrijven in Katwijk. Op de achterzijde staat een overzichtskaart met de aangegeven route, op de kaart staan tevens de adressen van alle ruim 100 monumenten die Katwijk telt. Best interessant om nog eens langs te rijden!

  Download de fietsroute hier

WP 01: Watertoren (N52 11.254 E4 24.881)
De watertoren van Katwijk (1878) is een rijksmonument en kenmerkt zich door een Neo-Romaanse stijl. De functie van de watertoren was het opvangen van eventuele drukverschillen in het drinkwaternet. Zou de stroom uitvallen en de pompen stil komen te staan, dan hield de grote hoeveelheid water in de watertoren druk op het leidingnet totdat de noodstroomvoorziening op gang was gebracht. Door het hoogte verschil tussen het water bovenin de watertoren en het water in de waterleidingen, werd er op natuurlijke wijze druk gecreëerd dankzij de zwaartekracht en het systeem van de ‘communicerende vaten’. Watertorens zijn daarom hoge constructies.

Het duinwaterbedrijf beschikt over de twee oudste nog in bedrijf zijnde watertorens van Nederland; Scheveningen (1874) en Katwijk (1878). Beide torens zijn Rijksmonumenten. De derde watertoren die ons bedrijf beheert staat in Monster en stamt uit 1887.

De watertoren van Katwijk (1878)
De watertoren van Katwijk (1878)

Vraag over dit waypoint Welk telefoonnummer moet je bellen bij geen gehoor? De laatste 4 cijfers van dit telefoonnummer vormen getal A.
WP 02: Resten van een Romeinse weg (N52 10.515 E4 26.132)
In 1984 werd er in Valkenburg een opgraving gestart naar aanleiding van de bouw van een nieuwe provinciale weg. Er werden resten gevonden van de Romeinse weg die de verschillende castella langs de Rijn met elkaar verbond. Even buiten het castellum lag langs de weg een burgerlijke nederzetting (vicus) met boerderijen, evenals een aantal militaire gebouwen zoals een graanopslag en een uitgestrekt grafveld.

Een deel van de Romeinse weg is hier in gereconstrueerde vorm terug te vinden als monument langs de provinciale weg N206 tussen Leiden en Katwijk. Op het informatiepaneel kunt u meer lezen over de achtergrond.

De reconstructie van de Romeinse weg bij Valkenburg
De reconstructie van de Romeinse weg bij Valkenburg

Vraag over dit waypoint Het aantal stenen bomen langs de oude Romeinse weg is B (beide kanten!!!).
WP 03: Castellumplein met kerktoren Valkenburg (N52 10.806 E4 25.995)
Onder het centrum van Valkenburg liggen zeven opeenvolgende Romeinse  forten (castella). De plek getuigt van eeuwen Romeinse aanwezigheid op deze locatie. Daar vlakbij, op het Marktveld, is een tweede militaire locatie aangetroffen. Daarnaast is er sprake van een grafveld, een kampdorp en mogelijk een tempelgebied. Veertig jaar lang is hier uitvoerig archeologisch onderzoek uitgevoerd. Daardoor is Valkenburg een belangrijke bron van informatie over militaire complexen geworden. Onder archeologen staat Valkenburg bekend als één van de best onderzochte archeologische vindplaatsen in Nederland uit de Romeinse tijd. In het straatwerk van het centrum van het dorp zijn waar mogelijk de contouren van het laatste Castellum aangegeven.

In de kerktoren is een presentatie te zien van Romeinse vondsten uit Valkenburg en een overzicht van het archeologisch onderzoek. De toren is zaterdags geopend van 10.00 - 12.00 uur en op aanvraag.

Rare jongens, die Romeinen
 Rare jongens, die Romeinen

Vraag over dit waypoint In welk jaar is dit beeld onthuld? Dit jaartal is getal C.
WP 04: Molen de Geregtigheid (N52 11.422 E4 25.424)
Molen de Geregtigheid (1740) in Katwijk a/d Rijn is een rijks monument. De molen heeft tussen 1933 en 1968 diverse verbeterde wiek systemen gehad. Bij een brand in 1963 werd de molen inwendig zwaar beschadigd.

In 1965 kocht de gemeente Katwijk de molen aan en liet hem in 1968 restaureren, waarbij weer het Oud-Hollandse wieksysteem werd aangebracht. De molen deed vroeger dienst als korenmolen en kan nog steeds als zodanig worden gebruikt.

Geopend voor publiek: op zaterdag van 10.00-17.00 uur en volgens afspraak. Valkenburgseweg 7, tel. 071-4073267

Molen de Gerechtigheid (1740)
Molen de Gerechtigheid (1740)

Vraag over dit waypoint De eerste steen is geleyd door Jacobus van der Muele. Op welke dag van welke maand in cijfers was dit? De dag gedeeld door de maand (in cijfers) is D.
WP 05: De Rijnsburgse Toren en Floris V (N52 11.375 E4 26.590)
Het oudste monument in Rijnsburg is de Toren. Het is het enige overblijfsel van de Abdij van Rijnsburg. In de 16e eeuw verwoestte een brand de abdij. Vlak na de brand werd in 1578 de Laurentiuskerk achter de overgebleven toren gebouwd. De Abdij van Rijnsburg was een belangrijk bestuurscentrum van het Graafschap Holland, waar het een komen en gaan was van de belangrijkste adel uit de 13e eeuw.

Floris V (1254 - 1296) was in verschillende opzichten een belangrijke graaf. Hij zette zijn stempel op de geschiedenis van Holland. Boeren kregen moerassen die zij ontwaterden en om toverden in vruchtbaar land. Ze groeven sloten en bouwden dijken. Er kwamen ook steeds meer verdedigingswerken. De bevolking groeide en de economie bloeide in die tijd. Dankbare boeren noemden Floris ‘der Keerlen Gods’. Graaf Floris V bezocht Rijnsburg vaak. Hij was een klein mannetje van 1.50m lang! Hij werd omgebracht, toen het volk hem uit handen van de edelen wilde redden.

Rijnsburgse Toren en Floris V, het enige overblijfsel van de Abdij van Rijnsburg
Rijnsburgse Toren en Floris V, het enige overblijfsel van de Abdij van Rijnsburg

Vraag over dit waypoint Tel alle getallen (zowel de jaartallen als Romeinse cijfers) die je op de liggende bronzen plaat ziet bij elkaar op. Dit maakt E.
WP 06: Museum Het Spinozahuis (N52 11.489 E4 26.232)
De tegenwoordig wereldberoemde filosoof Spinoza werd in 1632 in Amsterdam geboren. Toen Spinoza in 1660 zijn geboorte stad verliet, vestigde hij zich in Rijnsburg. In de woning van de chirurgijn H. Hooman had hij een kleine kamer, waar hij lenzen voor optische instrumenten vervaardigde en waar hij zijn overpeinzingen met de ganzenpen neerschreef. Een heelmeester uit de achttiende eeuw, J. Monnikhoff, heeft een aan tekening nagelaten, waaruit blijkt dat het huisje waarin Spinoza van 1661 tot 1663 verbleef, een gevelsteen had met een vers van Dirck R. Camphuysen.

Het belangrijkste bezit in Museum Het Spinozahuis is een reconstructie van de bibliotheek die Spinoza bij zijn dood bezat, alsmede Spinoza’s oeuvre, 17e en 18e eeuwse werken over hem, brieven, boeken, portretten en oude instrumenten. Open: ma-vr 10-12 uur en 14-16 uur.

Het Spinozahuis van de wereldberoemde filosoof Spinoza van 1661 tot 1663
Het Spinozahuis van de wereldberoemde filosoof Spinoza van 1661 tot 1663

Vraag over dit waypoint Welk huisnummer heeft het Spinozahuis? Dit is F.
WP 07: Hof van Katwijk (N52 11.560 E4 25.487)
Het Rijksmonument maakt sinds 1966 deel uit van het bejaarden- en verzorgingstehuis van Stichting Valent RDB (De Wilbert). De buitenplaats ‘t Sandt uit de 17e eeuw naar ontwerp van Pieter Post (op de plek van het middeleeuwse kasteel met de zelfde naam) is nooit verbouwd. Pas in 1722 werd op een andere plek aan de Overrijn door Jan van Wassenaar (heer van Katwijk) de meer bescheiden Hof van Katwijk gesticht.

Uit dit pand is door verhoging en uitbreiding het huidige pand ontstaan. Baron van Wijkerslooth heeft in 1831 de Hof van Katwijk gekocht. Deze sticht er een Roomsch Katholiek gymnasium voor jonge heren. Dit gymnasium wordt St.Willebrord genoemd, waar de later naam De Wilbert overigens van is afgeleid.

Hof van Katwijk (nu de Wilbert)
Hof van Katwijk (nu de Wilbert)

Vraag over dit waypoint Hoeveel roosjes tel je op de pijlen in het sierwerk rondom de deur? Dit aantal vormt getal G.
WP 08: De Koningshof (N52 11.788 E4 25.352)
De Koningshof is een rijksmonument en is de voormalige hofstede van Carolus Boers, een bekende schout. Het hofje dateert uit 1805 en is een rond een binnenplaats gebouwd U-vormig hofje dat oorspronkelijk uit acht kleine woningen bestond. Het hofje is ontworpen door architect Viele en gebouwd uit nalatenschap van Antonia Jacoba Koning.

De Koningshof heeft aan de straatzijde een fraai entree met een hek en opschrift 'Anno - Koningshof - 1805'.

De Koningshof
De Koningshof

Vraag over dit waypoint Het aantal woningen dat dit hofje bevat na de restauratie in 1973 is H.
WP 09: Het Boezemgemaal (N52 12.438 E4 24.350)
Het Boezemgemaal in Katwijk is het grootste gemaal van Rijnland. Dit gemaal, met een capaciteit van bijna 54 kubieke meter per seconde, voert het overtollige water af naar zee, en zorgt ervoor dat de waterstand binnen Rijnland op het juiste niveau blijft.

Het Boezemgemaal in Katwijk is momenteel in groot onderhoud. Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat de drie pompen van het boezemgemaal aan de Binnensluis renoveren. Dit gebeurt omdat de bemalingscapaciteit van Rijnlands boezem vergroot moet worden. Tevens wordt een vierde pomp geplaatst in een nieuw te maken aanbouw aan de noordzijde van het gebouw. Om het water zeewaarts te kunnen pompen wordt voor de extra pomp een nieuwe schacht gemaakt door het grondlichaam van de Binnensluis. De werkzaamheden aan het gemaal duren totaal circa 4 jaar. Om de nieuwe schacht onder het wegdek van de Binnensluis te kunnen maken wordt de weg voor alle verkeer afgesloten voor een periode van circa twee jaar (t/m voorjaar 2009).


Uitwatering van Katwijk met Boezemgemaal gezien vanuit de lucht

Vraag over dit waypoint Het Hoogheemraadschap Rijnland gebruikt een cijfercode en een benaming om deze regio aan te duiden. De letterwaarde (A=1, B=2 enz.) van de 5-letterige benaming geeft je I.
WP 10: Hotel Savoy (N52 12.581 E4 23.887)
Hotel Savoy is een gemeentelijk monument. Door verbouwingen vanaf de jaren 50 tot hotel is de oorspronkelijke villa (Allegonda), naar een ontwerp van architect J.P. Oud, nog slechts beperkt herkenbaar. Ook Oud heeft de villa enkele keren voorzien van uitbreidingen. Het eerste ontwerp van de villa dateert uit 1917 en behoort tot de vroegste voorbeelden van Moderne architectuur vanaf de 20e eeuw in Nederland.

Vlakbij Hotel Savoy staat ook het herdenkingsmonument voor honderden omgekomen Katwijkse zeelieden dat de naam voor "Zonen van Katwijk die niet terugkeerden" draagt. Het monument bestaat uit een aantal stalen platen waarop de namen worden vermeld van 275 Katwijkse mannen die de afgelopen 85 jaar tijdens hun werk op zee om het leven zijn gekomen.

Hotel Savoy, het vroegere Landhuis Allegonda
Hotel Savoy, het vroegere Landhuis Allegonda

Vraag over dit waypoint Het verschil in jaren tussen de leeftijd van de oudste en de jongste persoon die in dit monument staan geschreven maakt J.
WP 11: Andreaskerk (N52 12.164 E4 23.539)
De Andreaskerk wordt ook wel Oude Kerk of Witte Kerk genoemd en is een rijksmonument. Oorspronkelijk stond de kerk bijna in het centrum, maar door duinafslag tijdens verschillende stormen staat het nu langs de kustlijn. De kerk is gebouwd in 1460 en hierna diverse malen hersteld. Na de verwoesting van de Andreaskerk door de watergeuzen of door de Spanjaarden - of door beiden - werd de kerk rond 1600 herbouwd.

Vlak naast de kerk staat een beeld van een weduwvrouw die met haar zoon wacht tot haar man terugkomst van zee. Dit beeld is in 1930 opgericht "ter nagedachtenis aan de stoere visschers die gedurende de oorlogsjaren van 1914-1918 zijn omgekomen". In 1930 schonk prinses Juliana als dank voor haar verblijf in Katwijk het monument ‘Vissersweduwe met zoon’. De prinses kwam zelf naar Katwijk om dit monument te onthullen.

De Andreaskerk, ook wel Oude Kerk of Witte Kerk genoemd
De Andreaskerk, ook wel Oude Kerk of Witte Kerk genoemd

Vraag over dit waypoint Hoeveel jaar verbleef de schenkster van dit monument in Katwijk? Dit aantal is getal K.
WP 12: De Vuurbaak (N52 12.014 E4 23.469)
De Vuurbaak is niet echt een vuurtoren maar een voorloper daarvan. Hij staat aan de zuidkant van de boulevard en is momenteel niet meer als vuurtoren in gebruik. Men heeft een mooi uitzicht over de Noordzee vanaf de Vuurbaak.

Voor de visserij is de Vuurbaak van groot belang geweest. De Katwijkse Vuurbaak stamt uit 1605 en is een rijksmonument. In de volksmond werd deze ook wel de “Vierboet” genoemd. Men vertelde dat de kinderen, in plaats van door de ooievaar gebracht, uit de Vuurbaak kwamen… Vanaf ongeveer 1913 raakte de Vuurbaak zijn functie kwijt, omdat er vanaf toen geen schepen meer op het strand aan kwamen.

De Vuurbaak, ook wel de “Vierboet” genoemd
De Vuurbaak, ook wel de “Vierboet” genoemd

Vraag over dit waypoint Tel het aantal traptreden vanaf de stoep tot aan de deur van de vuurtoren. Met dit aantal heb je getal L.

Nu heb je alle benodigde getallen gevonden en moet je even gaan rekenen. Wanneer je de berekening hebt afgerond, zul je de cache vinden op het onderstaande coördinaat.

North: N 52. E-(F*I)-(C*(L/G))+(F+H)
East: E 004. (A*D)-(B*J)*(D/K)+J+K

De cache is een goed verstopte ammo-box en ligt ergens tussen waar je nu bent en het beginpunt van deze route, dus op de terugweg kom je er langs. Dit is ook een kleine hint om te controleren of je berekende coördinaten juist zijn. Je kunt hier gewoon met de fiets of auto heen, alleen het laatste stukje moet je even lopend doen. Verstop de cache aub weer goed nadat je gelogd hebt omdat het in een enigszins druk bewandeld stukje Katwijk ligt en we natuurlijk niet willen dat niet-cachers ermee aan de haal gaan!

Veel plezier en succes gewenst & happy hunting!

Check je coordinaten op Geochecker.com.

Additional Hints (Decrypt)

JC3 = 1990 (nnajvwmvat vf jrt). Qr purpxfhz ina nyyr trgnyyra vf 26.582. Mbrx anne chanvfrf bc rra obbz, baqre rra fgrra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)