Skip to content

Jyllands Kirker - Valdemar & Oluf in Serritslev Traditional Cache

This cache has been archived.

Team Siffe: arkivers indtil videre

More
Hidden : 5/27/2007
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

FFC sendes m post eller mail

Serritslev Kirke

Kirkens historie
Serritslev Kirke er en såkaldt kullet kirke, altså uden tårn. Den må siges at være smukt placeret tæt på den anseelige oldtidshøj: Klanghøj, der nu bærer kirkens klokkestabel.
Kirkeligt set har Serritslev været et anneks til Vraa-Em Pastorat, men i 1835 blev det et selvstændigt sogn. I 1859 fik Serritslev tillagt Brønderslev som anneks, men fra 1886 har det modsatte været tilfældet, således at Serritslev har været et anneks under Brønderslev.
Serritslev Kirke er opført i den store kirkebyggeperiode i 1100-tallets sidste halvdel, mens Valdemar den Store var konge i Danmark. Den menes dog næppe at være opført af hverken konge, fyrste eller stormand, hvilket jo er tilfældet med mange af landets gamle kirker. Det menes derimod, at det er egnens egne beboere, der har lagt ryg til det store arbejde, det må det have været, især når man tænker på de hjælpemidler, der på den tid var til rådighed.
Såvel skib som kor er opført i tilhuggede granitkvadre på en sokkel, ligeledes af granitkvadre men med skråkant. På kirkens nordside findes enkeltheder, som er bevaret fra dens oprindelse, nemlig to vinduer i rundbuestil. De vides en tid at have været tilmurede, men er i nyere tid genåbnet i den oprindelige stil. På sydsiden finder man kirkens tre nyere og større vinduer, også i rundbuestil.
Oprindelig har kirken haft to indgange, nemlig en norddør og en syddør, beregnet for henholdsvis kvinder og mænd. I dag findes kun een indgang, på nordsiden gennem våbenhuset, men på sydsiden kan man stadig spore den gamle indgang, både ude- og indefra. Mens vi befinder os på sydsiden, bemærkes også det gamle spedalskhedshul, som i tidligere tid har været brugt til udlevering af nadveren til spedalske mennesker, der var forment adgang til kirken. Et tilsvarende findes på nordsiden, altså et for mænd og et for kvinder, samme princip som med de oprindelige døre.
Våbenhuset stammer fra tiden omkring 1500 og er bygget af munkesten, der er overkalkede. Våbenhuset har tegltag, mens selve kirken er tækket med bly.
 
Prædikestolen
Lokalhistorikeren C. Klitgaard har den hypotese, at prædikestolen er skænket af en præstesøn fra Øster Brønderslev, Oluf Laursen, og dennes hustru, Anne Andersdatter Kjærulf. I hvert fald er der påfaldende lighed med prædikestolen i Øster Brønderslev. Prædikestolen er senest restaureret i 1993.

Landsbyen ved kirken
Serritslev er en lille aktiv landsby med dagligvareforretning, skole og en del mindre erhvervsdrivende og små industri i Vendsyssels hjerte, .
At det er en gammel landsby vidner kirken, som er over 800 år gammel om.
Der bor ca. 450 borgere i byen og 950 i sognet, som er beliggende i Brønderslev Kommune.
Serritslev består af en ældre bykerne med gamle lave huse fra 1920 langs indfaldsvejene og desuden enfamiliehuse i nye og ældre udstykninger.
Der er ca. 150 parcelhuse i byen foruden nogle lejeboliger

[Eng] The old church from about 1100 has no bell tower on top of it. The bell is placed on a small hill from ancient times called Klanghøj. At this time the country was ruled by Valdemar The Great. The king died 1182. The church did once have 2 entrances, one for women (north side) and one for men (south side). Now a days there is only one entrance at the north side. You can still see the rest of the leppars holes int the northern and southern wall. Through these holes the leppars recieved their holy supper. The pulpit was a gift from a local son of a minister from Øster Brønderslev, his name was Oluf.
 

 

 

 

 

 

 

 

Valdemar den Store, søn af Knud Lavard og Ingeborg, dansk medkonge fra 1154 og enekonge fra 1157-1182. Valdemar, som blev født blot 8 dage efter at faderen, Knud Lavard, var blevet myrdet. Han blev konge i Jylland 1157 ved rigets deling mellem Svend, Knud og Valdemar og enekonge samme år, efter at Knud blev dræbt under det såkaldte "blodgilde i Roskilde". Det lykkedes Valdemar at undslippe, og efter at have samlet en hær slog han Svend på Grathe Hede og var nu enekonge.
Valdemar opbyggede en stærk kongemagt og rettede flere slag mod venderne, støttet af vennen Absalon, som han i 1158 udnævnte til biskop i Roskilde. I 1159 samlede Valdemar en sjællandsk ledingsflåde og gennemførte et togt mod venderne. I de følgende år gennemførtes en række togter, der kulminerede med indtagelsen af Rügen i 1169. I den forbindelse omstyrtedes de kendte gudebilleder. Valdemar gik i gang med at sikre rigets grænse mod syd dels ved at opføre Valdemarsmuren i tilknytning til Dannevirke, dels ved at bygge fæstningsanlæg flere steder i landet, bl.a. ved Korsør og Nyborg. Absalon byggede som bekendt en fæstning på en lille ø ud for handelspladsen Havn ved Øresund. Den europæiske magtkamp mellem paven og kejseren nåede Danmark i 1160, da de fleste bisper med Absalon i spidsen støttede kongen, og ærkebiskop Eskil måtte drage i landflygtighed i Frankrig. Kronen og kirken forsonedes dog, og det markeredes med, at Valdemars fader, Knud Lavard, blev helgenkåret af pave Alexander III og gravsat i Skt Bendts Kirke i Ringsted. Samtidig fik Valdemar sin 7-årige søn, Knud (VI) kronet og salvet som medkonge for at sikre arvefølgen. I 1177 trak Eskil sig tilbage, og Absalon udnævntes til ærkebiskop i Lund. Absalon indsatte flere venner på ledende poster, og i 1180 udbrød der åbent oprør, og Absalon måtte flygte. Valdemar og Absalon vendte tilbage i 1181 med en hær og nedkæmpede oprøret.
Under Valdemars regeringstid skete der store forandringer i det danske samfund. Ledingspligten blev afløst af en ledingsskat, og frem for at skulle huse kongen, når han rejste rundt i landet, skulle bønderne nu betale en skat til kongens ombudsmænd (hele apparatet med ombudsmænd blev udbygget og væsentlig forbedret under Valdemar 1. den Store). Kongen fik også flere indtægter i form af kongens overtagelse af ingenmandsland - hvad ingen ejer, ejer kongen. Valdemar tjente også godt på afgifter på sildemarkedet i Skåne.
Valdemar døde den 12. maj i 1182. Hans lig blev af bønder båret til Ringsted Kirke, hvor han blev begravet. Han har med rette fortjent tilnavnet "den Store", og der skete store fremskridt for landet i hans regeringstid. Sammen med sin hustru Sofie fik han sønnerne Knud (6.) og Valdemar 2. Sejr foruden seks døtre.                                                   
kilde: Wikipedia.org

Additional Hints (Decrypt)

Xeniy vxxr cå fgratæeqrg, cynprerg vaqrasbe. Qbag pyvzo gur fgbarsrapr, cynprq vafvqr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)