Skip to content

BJAEVERSKOV KIRKE Traditional Cache

This cache has been archived.

hcbang: Grundet utallige muglinger af cachen, lukker jeg den nu.
HC Bang

More
Hidden : 9/2/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Bjæverskov Kirke

Lige syd for Køge Å, der danner grænsen til Hedeboegnen, ligger Bjæverskov Herred. Det er en del af Skovboegnen og et bælte af herregårdsskove, som strækker sig hen over Midtsjælland. Det er ikke et komplet skovområde, men består af mange mindre skove mellem de dyrkede områder, der tilsammen bevarer det gamle indtryk af et skovland.

Bjæverskov ligger i herredets nordvestlige hjørne men er sikkert det oprindelige sted for herredstinget, som i senmiddelalderen flyttede til Herfølge.Allerede tidligt i middelalderen var det de gejstelige institutioner, der var de dominerende jordejere. Sorø kloster ejede omkring år 1200 halvdelen af Bjæverskov by, og også Roskilde bispestol havde gods her.

Middelalderens for os indviklede jordbesiddelser og slægtsforhold kan gøres meget tydeligere gennem en smule af Bjæverskovs historie. Og til forståelse af det følgende skal vi lige nævne, at måleenhede "et bol" nogenlunde svarer til 2-3 bøndergårde af normalstørrelse.

Omkring 1190 døde domprovst Asser af Lund efter mange års landflygtighed. Han testamenterede ½ bol i Bjæverskov til Sorø Kloster og yderligere 2 bol til domkirken i Lund. De 2 bol købte ærkebiskop Absalon af domkirken og gav dem til Sorø Kloster som dækning for en af sine slægtninges begravelsesudgifter. Klosteret købte yderligere 1 bol af domprovstens arvinger, så Sorø omkring 1200 ejede 3½ bol eller halvdelen af byen. Altså alle de godsbevægelser viser os, at mageskifter og køb og salg var almindelige for at få testamentariske gaver placeret mere praktisk. Domprovst Asser tilhørte en rig og magtfuld familie, Trugotslægten, som havde de fleste af sine besiddelser i Skåne. Hans onkel var Eskil af Lund, der havde efterfulgt sin onkel Asser på ærkesædet. Og domprovst Asser var udset til at blive tredje ærkebisp af slægten, da et politisk komplot omkring 1174 satte en stopper for hans kariere. En af Valdemar d. Stores fjernere slægtninge forsøgte sammen med en række stormænd at styrte Valdemar som Danmarks konge og erobre tronen for sig selv. Komplottet mislykkedes, men blandt de anklagede var domprovst Assers bror og 3 af hans fætre. Ingen sagde åbentlyst at Asser havde været en del af sammensværgelsen, men vi er ikke meget i tvivl om, at han havde været vidende om den. Da ærkebisp Eskil, gammel og syg og tydeligt rystet over familiens politiske nedtur, trak sig tilbage i 1177, var Asser den naturlige efterfølger i embedet, men kong Valdemar foretrak forståeligt nok en mere kongetro kandidat, og gennemtvang valget af Absalon til ærkebiskop. Om Asser ved vi kun, at han gik i landflygtighed og i årene 1189 til 1185 opholdt sig i Magdeburg. Trugot-slægten gik i forfald, mens de kongetro Hvider, her repræsenteret af Absalon, blomstrede op. Og sådan hang det sammen med to stormandsslægter, Roskilde bispesæde, ærkesædet og Bjæverskov i sidste halvdel af 1100-årene.

Bygningen.

Den gulkalkede kirke, som ligger på et højdedrag ved landevejen, består af et romansk skib med 3 gotiske tilføjelser.

Den ældst bevarede del af kirken er skibet, som er bygget i 1100-årene med en blanding af kampestens-kridtstens- og grønsandstens kvadre. Det er nok den almindelige sjællandske uvilje mod at forarbejde den hårde granit, som er skyld i at hjørner, vinduesindramninger og dørfatninger er udført i kridtsten, som til gengæld er smukt mejselhugne. Disse detaljer er kun delvis bevarede, for de oprindelige vinduer og døre er forstyrrede af senere ombygninger. Men på sydsiden af skibet, bag våbenhusets tagværk, er bevaret et af kirkens oprindelige fire vinduer, og på nordsiden kan man stadig se resterne af den tilmurede kvindedør.

Oprindelig har skibet været dækket af et fladt træloft, men i løbet af 1400-årene holdt gotikken med dens krav til høje hvælv og mere lys sit indtog i Danmark, og Bjæverskov kirke blev overhvælvet i to fag, og det medførte samtidig en ændring af vinduerne.Omkring år 1500 blev kirkens østparti helt ombygget. Det romanske kor blev revet ned, og i dag ved vi ikke, hvordan det har set ud. I stedet opførte man et sengotisk langhuskor, dvs et kor, som har samme bredde som kirkeskibet. Koret er hovedsagelig bygget af kridtstenskvadre, men på ydermuren er gavlen udsmykket med et ligearmet kors i munkesten. Andre steder i gavlen er der indmuret glaserede gulvfliser fra slutningen af 1200-årene af en type, som er velkendt på Midtsjælland. Det er formentlig resterne af det gamle korgulv, som her er blevet genanvendt. Også kamtakkerne og de smqalle, spidsbuede højblændinger er af munkesten.

Den næste tilføjelse fra første halvdel af 1500-årene er tårnet, som er bygget helt af teglsten, med et samtidigr trappetårn. Kort tid efter tårnets opførelse har en eller anden på latin indridset "1653 Kong Frederik 2. kæmper med Sverige" og på dansk "Klokken kom 1562" i kridtsten i kirkens gamle vestgavl, som kan ses i tårnets anden etage. Gavlene er kamtakkede, men den venstre er ommuret i midten af forrige århundrede, hvorimod den østlige gavl med sine 7 kamtakker og dybe spidsbuede højblændinger er fra 1500-tals ombygningen. Også trappetårnet har over døren fået en lidt usædvanlig udsmykning; over et savskifte er en omvendt skjoldblænding. Våbenhuset er formentlig også fra 1500-årene, men er senere stærkt ombygget.

 

Cachen indeholder fra start:

FFC

Logbog m/ blyant

Stash-note

Små bytteting

TB Nation of the world-Irland

Additional Hints (Decrypt)

zåyrefxno

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)