Skip to content

BEELDIG VOORBURG Multi-cache

This cache has been archived.

naaktslakkies: Helaas wordt het voor ons te bezwaarlijk om de caches goed te onderhouden. Wij bedanken iedereen voor de logjes en de mooie foto's
De Naaktslakkies

More
Hidden : 11/27/2007
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze 5 km lange wandeltocht voert je door het oude gedeelte van Voorburg, langs parken en een stukje nieuwbouw.
's Zaterdags is het marktdag. De foto's zijn door elkaar geplaatst en niet allemaal op ware grootte. De wp's staan echter wel op volgorde maar zijn alleen bestemd voor het afleggen van de route. LET OP! 1 Lokatie is na zonsondergang niet meer toegankelijk, houd daar rekening mee.

Historie Voorburg

Ontstaan.
Zo'n 5000 jaar geleden is hier de meest oostelijke strandwal gevormd, waarop de eerste bewoners zich zo'n 500-1000 jaar daarna hebben gevestigd. Uiteindelijk hebben zich op die strandwal de dorpskernen van Voorschoten, Leidschendam, Voorburg en Rijswijk ontwikkeld. Rond het begin van de jaartelling, tijdens de komst van de Romeinse legers bewoond door de Germaanse stam van de Cananefaten (Kaninefaten). Op een wat hooggelegen plaats, mogelijk een oud duin, waar nu o.a. het park Arentsburgh ligt, was een inheemse nederzetting; daar werd door de Romeinen aan het einde van de 1e eeuw na Chr. een marktplaats (forum) opgezet waar de soldaten inheemse producten konden kopen en de Cananefaten op hun beurt hier zeldzame Romeinse waren konden kopen, zoals wijn, draaischijfaardewerk, natuursteen, bronzen beeldjes en sieraden. Keizer Hadrianus heeft in 121 na Chr. op zijn tocht door dit gebied zijn naam aan deze plaats gegeven: Forum Hadriani. Omstreeks het jaar 161 na Chr. heeft de nederzetting een andere naam gekregen: Municipium Aurelium (of Aelium) Cananefatium, de hoofdstad van het Cananefaatse gebied. Uit vondsten van huisplattegronden en aardewerk blijkt dat de bewoners van de stad voor een deel geromaniseerde Cananefaten zijn geweest, inheemse bewoners die veel van de Romeinse cultuur hadden overgenomen. Ongeveer in het jaar 270 heeft de bevolking die stad verlaten.
Corbulo en de Vliet. In het winkelcentrum van Voorburg staat een standbeeld van de Romeinse veldheer Corbulo. Jarenlang dacht men namelijk dat de Vliet, de waterloop waarlangs Voorburg zich heeft ontwikkeld, de Corbulogracht was die de Romeinen in het jaar 47 hadden laten graven, als verbinding tussen de Oude Rijn en het Helinium, de monding van de Maas en de Waal; hiermee wilden zij voor hun schepen de open zee vermijden. Opgravingen hebben inmiddels aangetoond dat de Corbulogracht een stuk westelijker moet hebben gelopen.
Foreburg. In een tussen 777 en 866 bijgehouden goederenlijst van de Utrechtse kerk komen we de vermelding 'Foreburg' tegen: burcht langs het riviertje de Fore, waaraan ook Voorschoten (Forschate) zijn naam ontleent. Het kustgebied werd in die tijd regelmatig geplunderd door de Noormannen en de kustbewoners bouwden vestingen om zich daartegen te beschermen; verschillende daarvan zijn nog te herkennen aan de naam "burg", zoals ook Den Burg, Burgh-Haamstede, Domburg en Middelburg. Tot in de 16e eeuw moeten er resten van stenen gebouwen zichtbaar zijn geweest op het terrein tussen de buitenplaats Hoekenburg en het Diaconessenziekenhuis, waar Foreburg als één van de twee oudste steden met marktstadsrechten in Nederland heeft gelegen. In de Middeleeuwen wordt Voorburg als ambachtsheerlijkheid bestuurd door de families Van Wassenaar en De Ligne. Van 1615 tot 1828 heeft de stad Delft de heerlijkheid in haar bezit. De ambachtsheer benoemde personen op belangrijke posten en controleerde de gemeentegelden. In 1828 kocht het dorpsbestuur van Voorburg deze heerlijke rechten en werd daardoor heer en meester in eigen huis.
Buitenplaatsen. Omdat het vlak bij het landelijk regeringscentrum lag, ontwikkelde Voorburg zich tot een plaats waar belangrijke en gegoede burgers hun buitenverblijf hadden. Zo liet de staatsman Constantijn Huygens hier zijn lusthof Hofwijck bouwen. In de 19e eeuw woonde prinses Marianne der Nederlanden op de inmiddels verdwenen buitenplaats Rusthof. In huize Vreugd en Rust werd de staatsman Groen van Prinsterer geboren. Andere buitenplaatsen waren o.m. Arentsburg en Hoekenburg; aan deze buitenplaatsen met hun prachtige parken heeft Voorburg in belangrijke mate zijn groenvoorziening te danken. In de polders rond het dorpscentrum stond een groot aantal boerderijen, waarvan alleen West-Duyvesteijn en Essesteijn nog als (kinder)boerderij bewaard zijn gebleven.

Cultureel Erfgoed

1. Huis de Werve:
huis met witgepleisterde trapgevel, eigenlijk een bijgebouw van het kasteel dat ooit op dit landgoed stond. Laan van Nieuw-Oosteinde, Voorburg.
2. De Vlieger: poldermolen (grondzeiler), in 1621 gebouwd ter bemaling van de Veen- en Brinkhorstpolder. Bewoond. Allard Piersonkade 56, Voorburg (nabij de Broeksloot).
3. St. Martinuskerk: uit 1893; ooit stond er in Voorburg een veel kleinere, 14e eeuwse gotische kruiskerk, gewijd aan St. Martinus. Oosteinde, Voorburg.
4. Oude Dorpskern Voorburg: sinds 1971 een beschermd dorpsgezicht. Enkele opmerkelijke monumenten zijn: Huis Hofwijck: in 1634 gebouwd voor staatsman en dichter Constantijn Huygens. In het als museum ingerichte huis wordt ook aandacht besteed aan zoon Christiaan Huygens, de uitvinder van het slingeruurwerk. Twee boerderijen zijn nu in gebruik als kinderboerderij: West-Duyvestein en Essestein. Voorburg. Corbulo: standbeeld van de Romeinse veldheer Corbulo. Winkelcentrum, Voorburg.

Forum Hadriani was de meest noordelijke Romeinse stad op het Europese vasteland. De stad was gelegen op de plaats van het tegenwoordige Voorburg (gemeente Leidschendam-Voorburg). Forum Hadriani is na Noviomagus (Nijmegen) de oudste stad van Nederland.

Forum Hadriani was oorspronkelijk een nederzetting van de Germaanse stam der Cananefaten, die in het westelijk kustgebied van Germania Inferior woonden. Zij hadden hun dorp langs de Corbulogracht gebouwd. Deze waterweg was rond 47 n. Chr. door de Romeinse generaal Corbulo aangelegd, en vormde een belangrijke economische verbinding tussen de Rijn en de Maas. De Cananefaten waren bondgenoten van de Romeinen en leverden onder meer soldaten voor de hulptroepen van de legioenen.












VUL HET KRUISWOORDRAADSEL IN EN GEBRUIK VERVOLGENS DE LETTERWAARDE VAN DE LETTERS IN VAKJES MET DE AANDUIDING N1,N2 ETC OF E1,E2 ETC. N1=Noord1 E1=Oost1

A- HOEVEEL TREDEN TEL JE HIER
B- IN WELKE STRAAT/KADE OF LAAN BEVINDT ZICH DIT OBJECT
C- WAT STAAT ER ONDER DIT BEELD, LAAT DE SPATIE WEG
D- HOE HEET DIT MOOIE GEBOUW
E- LAATSTE WOORD VAN DE NAAM VAN DIT BEELDJE
F- WAAR SPRINGT DE HOND DOORHEEN
G- WELKE STRAATNAAM HOORT HIERBIJ
H- WELK HUISNUMMER STAAT ER OP HET GROTE BORD
J- WELK WOORD KOMT ER NA DE OPENING (GROTE LETTERS)
K- ZIE BORD ACHTER DIT BEELD. HOE NOEMDE MEN DE FIETSENREPARATEUR
L- NOTEER HET HUISNUMMER
M- HOE HEET DIT BEELD
N- WELK WOORD STAAT ER TUSSEN DE………..TIJD (HORIZONTAAL)

DE CACHE: N 1234567 EOO123456


Additional Hints (Decrypt)

Inaqnnt qr ebhgr trpbagebyrreq. Ahzzre t orfgnng avrg zrre. Qr fgenng jnne rra uryrobry orryqra va qr ghva fgnna. Qr rrefgr yrggre vf rra M. Tn znne rira bc urg 'fgrragwr'mvggra. Erpugf ibbe.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)