Skip to content

VIGERSTED KIRKE Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Onua: Da CO ikke lever mere og cachen trænger til eftersyn er vi desværre nødt til at arkivere cachen på grundlag af anbefalinger fra Geocaching HQ. Æret være H.C. Bangs minde.

More
Hidden : 9/28/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


VIGERSTED KIRKE

 

 

Når man kører fra Kværkeby og ud på ”Bjerget” og drejer til venstre ved den gamle fattiggård Viebjerggård og kører mod Vigersted, kommer man først ned i en fugtig lavning, og foran på en bakke ser man da landsbyen Vigersted. Oppe på bakken til venstre for vejen ligger Præstegården, der er embedsbolig for både Kværkeby og Vigersted sogne. Bag præstegården ses kirketårnet og foran kirkegårdens østmur en gammel kirkelade; denne lade er sognets eneste landskendte bygning, da der i Traps Danmark, Bd. 3 findes et sort/hvidt billede af laden.

 

Den ældste del af kirken er fra 1100-tallet, men vi ved meget lidt om de første år. I 1309 blev kirken givet til munkene i Ringsted kloster på den betingelse, at de sørgede for at holde sjælemesser for biskoppen og hans efterfølgere. Det at være i besiddelse af en kirke var en god indtægtskilde, for sognebørnene skulle betale tiende, det vil sige skat til kirken. Tiendeindtægten blev delt i tre, en del til biskoppen, en til kirkens vedligeholdelse og den sidste del til aflønning af en præst. Klosteret varetog selv messerne, og sparede derved præstelønnen, som så kunne gå til klosteret.

En rum tid efter reformationen blev dette påtalt af Roskildebispen i 1567 og i 1574 blev Kværkeby henlagt som anneks under Benløse. Dog skulle der oprettes en præstegård. I 1665 blev sognet selvstændigt med hensyn til den kirkelige betjening, men allerede i 1687 blev Kværkeby anneks til Vigersted sogn. Hermed kom begge pastoratets kirker under Bolle Luxdorph, Sørup gods. I 1796 kom kirken administrativt under Rosengården i Kværkeby, hvor den forblev indtil 1915.

Kirken har 140 siddepladser, men har oprindelig ikke været så stor. Den er i senmiddelalderen blevet udvidet med kirketårn, kor og våbenhus. De tværliggende træbjælker over døren til våbenhuset mod syd er stadig synlige, ligeledes mod nord, hvor den gamle kvindeindgang var.

 

Mere interessant i Vigersted er dog selve præstegården og kirken, da der til disse to lokaliteter er knyttet folkesagn, som på værdig vis repræsenterer sognet i folketraditionens brogede historie. Præstegårdens nuværende bygninger er desværre ikke i den gode gamle gård, hvorom sagnet taler, men stedet er dog det samme: derimod er den nuværende kirke netop den bygning, som sagnet fortæller om. I en sagnoptegnelse fra det forrige århundrede beskrives de uhyggelige forhold i Vigersted gamle præstegård.

 

”Præsten R. i M. har fortalt, at da han som lille dreng på 5-6 år var hjemme i sin faders præstegård, da var der hos dem en gammel faster af hans fader, som dengang var enke og en kone på over 70 år. Hun var præstedatter fra Vigersted ved Ringsted. Den gamle kone fortalte undertiden om aftenen børnene historier; men at alt hvad hun fortalte gjorde dog intet stærkere indtryk på dem, end en underlig begivenhed fra hendes egen ungdom. Hun fortalte nemlig, at da hun endnu var en ganske ung pige (det må da have været midt i forrige århundrede), og boede hjemme i Vigersted præstegård, så var der et gæstekammer ovenfor storstuen, hvor hun ikke holdt af at komme i mørke, fordi det engang havde forekommet hende, som om nogen havde trukket hende i forklædet en aften, hun havde haft ærinde der.

 

En aftenstund fulgte hun da med sin moder op igennem storstuen ind i dette gæstekammer, for at hjælpe hende med at hente noget hør fra dette værelse over dagligstuen. Da de kom tilbage igennem storstuen, bar hun herren og moderen gik foran med lyset; men som de kom midt i stuen, så de begge to en lille mand gå dem forbi, hel brun, både af klæder og af ansigt; og de forstod begge straks, at dette ikke var noget menneske, men et genfærd. Den gamle faster fortalte, at hun havde vendt sig om og set efter den lille brune mand, som forsvandt ved døren til gæstekammeret. Aldrig før og aldrig siden havde hun eller nogen af hendes set den lille brune mand.

Denne fortælling gjorde et dybt indtryk både på denne beretnings hjemmelsmand og på hans søskende, så de mindedes den, længe efter at den gamle faster var død og borte. Den ældste af disse børn, som nu også er præst, han var da først student og som sådan gjorde han i København bekendtskab med en anden student ( som endnu lever og er præst her i Sjælland), som var præstesøn fra samme Vigersted ved Ringsted. Det var nu længe siden, at R. havde hørt sin faders faster fortælle om synet, hun havde haft i Vigersted præstegård for mere end 60 år tilbage, men endnu stod det levende for hans erindring, så det var ham derfor mærkeligt, da studenten fra Vigersted en dag fortalte, at mens han og hans broder, som var styrmand, i ferien havde været hjemme i Vigersted præstegård, havde de en nat ligget i gæstekammeret overfor storstuen, og styrmanden var da noget ud på natten vågnet og havde vækket sin broder, for på stolen udfor hans seng sad en lille brun mand, som de straks, da de så ham, begge to meget godt vidste, ikke var noget menneske, men et spøgelse.

Straks efter at de begge havde set ham, rejste den lille brune mand sig og gik ud ad døren. Da de var raske unge mennesker, så sprang de straks ud af sengen og fulgte efter ham gennem storstuen og gangen ud i gården, hvor han forsvandt ved brønden.Det var nu to menneskealdre siden, at den gamle faster havde set den lille brune mand, og i disse mange år vidste intet menneske at han nogensinde havde vist sig, og intet sagn eller fortælling vides at knytte sig til præstegården om, hvem den lille brune mand skulle være, eller hvorfor han ikke kan finde ro i sin grav.

 

Ps: FFC tilsendes ved opgivelse af adresse

 

 

Additional Hints (No hints available.)