Skip to content

Aalborgs Industri: Spritfabrikkerne Multi-Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.

Caches der bliver arkiveret på grund af misligholdelse og manglende respons, kan ikke hentes frem fra arkivet igen.

OBS

  • Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå som det første i beskeden, gerne med et link.

Geohilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland

Kontaktinformation: danskereviewere@gmail.com
eller via min profil på www.geocaching.com.

Følg de danske reviewere på Facebook
(mgl aktion)

More
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Lidt forhistorie

 

I 1846 grundlagde brændevinsbrænder Isidor Henius en sirups- og spritfabrik i Urbansgade i det centrale Aalborg. Fabrikken flyttede i 1871 produktionen til et nyt anlæg i Jomfru Ane Gade.

Fra omkring 1840 koncentreredes spritfremstillingen i Aalborg på stadigt færre og større brænderier. Her blev to brænderier, Henius' Aalborg privilegerede Sirups- og Spritfabrik og P. Wibroes Brænderi, hurtigt landets største målt både i produktionskapacitet og antal ansatte.

 

De Danske Spritfabrikker

 

Virksomheden har eksisteret siden 1881, hvor brændevinsfabrikanterne C.A. Olesen og C.F. Tietgen samlede en række mindre brænderier under navnet De Danske Spritfabrikker. Vores produktion er derfor baseret på gamle danske spiritustraditioner, og mange af produkterne er stadig den dag i dag fremstillet efter de originale recepter

 

C.F. Tietgen og C.A. Olesen var begge driftige handelsmænd på den tid, og deres fælles mål var at samle en række mindre brænderier for at skabe en virksomhed, der kunne eksportere brændevin til de vinproducerende lande.
Som administrerende direktør ansatte de den polskfødte Isidor Henius. Allerede som 17-årig var han udlært brændevinsbrænder og en driftig mand, når det gjaldt udvikling af nye produkter. Flere af de mærker, vi kender og sætter pris på i dag, stammer netop fra denne tid

 

En anden af datidens store kreative profiler var Harald Jensen. Han overtog i 1862 sin fars brænderi i Aalborg og udviklede sin egen akvavit. Harald Jensen lå i skarp konkurrence med Isidor Henius og De Danske Spritfabrikker, indtil han i 1883 solgte sin virksomhed og indgik i den stærke akvavitfamilie.

Familien Brøndum havde siden 1840 produceret den kendte BRØNDUM KUMMENAQUAVIT, og i 1893

sluttede familien med de stolte brænderitraditioner sig til De Danske Spritfabrikker.

Anthon Brøndum repræsenterede det gode købmandsskab, mens Harald Jensen tilførte brænderitraditionerne det kreative islæt, der blandt andet afspejlede sig i en innovativ tilgang til brug af krydderier. Tilsammen skabte de det fundament, De Danske Spritfabrikker hviler på den dag i dag.

Danmark havde i 1881 utallige små brænderier, faktisk over 2500 og heraf 273 alene i København. Efter sammenlægningerne faldt antallet støt, og allerede i 1923 ejede De Danske Spritfabrikker samtlige tilbageværende brænderier i Danmark.

 

Samtidig fik De Danske Spritfabrikker eneret på fremstilling af gær og sprit – et monopol, som varede frem til 1. januar 1973, da Danmark trådte ind i EF.

I 1931 samlede De Danske Spritfabrikker produktionen i et nyopført fabriksanlæg i det vestlige Aalborg som led i selskabets satsning på byen som produktionssted. Fabrikken er stadig i drift, men ejes i dag af det svenske Vin- og Spritbolag.

 

Bygninger og anlæg

 

Selve fabrikken i Aalborg regnes for et af hovedværkerne i dansk fabriksarkitektur, og den er et eksempel på brug af standardiseret design. Designet slog igennem ikke bare på produkter, men på bygninger, skilte og vogne. Mest kendt er Malteserkorset der blev kendemærke for akvavit.

Spritfabrikken er tegnet af arkitekt Alf. Cock-Clausen og opført 1929-31. Fabrikkens udseende er præget af, at De Danske Spritfabrikker fra starten af 1900-tallet bestræbte sig på at give deres bygninger et ensartet udtryk over hele landet.

Bygningerne er opført omkring en central gårdsplads. Denne er delt i to af en tværgående produktionsbygning, hvor selve spritfremstillingen foregår. Fabrikkens randbebyggelse består af op til fire etager høje bygninger med jernbetonskelet, røde murstensfyldninger og detaljer i gul tegl. Murværket er udsmykket på forskellig vis, bl.a. med gesimser, vinduesindramninger og cirkelformede figurer omkring rækker af runde vinduer.

Forrest på området ligger bl.a. en administrationsbygning. På gårdspladsen tæt ved indgangsporten findes tanke til produktionsresterne, bærmen, som afhentes af omegnens landmænd og anvendes til foder.

På den bageste del af området mod fjorden er bebyggelsesstrukturen mere åben. Her findes fabrikkens kedelhus og vandrenseri samt en række siloanlæg internt forbundet med rørsystemer, hvilket giver området karakter af procesanlæg.

Fabriksanlægget omkranses af Limfjorden, jernbanen og Strandvejen. Denne placering betød nem adgang til jernbanen, der stadig går lige vest for fabrikken, og til kajpladsen ved Limfjorden. Herfra kunne der bl.a. losses kul til kedelhuset bagest på fabriksområdet. I dag er jernbanesporet ind igennem fabrikkens indgangsportal nedlagt, og anløbspladsen ved Limfjorden benyttes ikke længere.

Bygningerne fremstår i vid udstrækning som ved opførelsen i 1931, og indvendigt er en stor del af det oprindelige produktionsapparat bevaret på sin oprindelige plads.

Vest for spritfabrikken fra 1931 ligger ind mod baneterrænet de nyere fabriksbygninger der indtil 2004 husede Estrellas produktion af kartoffelchips. Bygningsmassen er placeret helt op til spritfabrikkens lagerbygning.

 

Arkiv

Aalborg Stadsarkiv råder over et meget omfattende arkiv fra De Danske Spritfabrikker. Desuden har Aalborg Historiske Museum indrettet et museum i anlæggets gamle sikringsrum med genstande relateret til fabrikkens produktion.

Spritfabrikken repræsenterer en af de brancher inden for nærings- og nydelsesmiddelindustrien, der gennem 1800-tallet og frem til centraliseringen i starten af 1900-tallet satte præg på industristrukturen overalt i de nordjyske byer. Spritfabrikken afspejler samtidig de nordjyske industrivirksomheders orientering mod både nationale og internationale markeder.

 

Nogenlunde på det sted hvor den oprindelige spritfabrik fra 1846 (”Aalborg privilegerede Sirup og Spritfabrik”) havde ligget, blev skulpturen ”Cimbrertyren” udført af A. Bundgaard og opstillet i 1937 som en gave fra spritfabrikken. De ældste dele af den nedrevne fabrik Ved Stranden er genopført som Brænderigården i Den Gamle By i Århus hvor den fungerer som brændevinsmuseum.

 

Nu til cachen

 

På start koordinatet kan du se en række beholder med etikette på tæl dem og sæt det til A (lige antal)

 

Cachen finder du på N 57 03. (A*22) E 009 54. (A*56+3)

 

Additional Hints (No hints available.)