Skip to content

Aalborgs Industri: Aalborg portland Multi-Cache

Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Portland cement. Det var, hvad englænderen Joseph Aspdin kaldte det produkt blandet af kalksten og ler, som han tog patent på i 1824. "Portland" på grund af ligheden med bygningssten fra Portland i England - og "cement" fra det latinske cæmentum, der betyder hugget sten.

Dansk cementindustri kan føres tilbage til 1840'erne. De ældste anlæg opstod på Sjælland og Bornholm, men fra 1870'erne anlagdes større værker ved Mariager Fjord og Limfjorden. I dag er kun Aalborg Portland tilbage. Før 1900 brugte man cement til fundamenter, men med udviklingen af jernbeton kunne man gå over jorden og bruge det i bærende konstruktioner, i første omgang til siloer og fabrikker, f.eks. Brede Klædefabrik (1907). Siden også til boliger i stor stil.


Den danske produktion af cement kom for alvor i gang i anden halvdel af 1800-tallet, men i dag er kun én af de mange cementfabrikker tilbage: Aalborg Portland i Rørdal ved Aalborg.

I 1880'erne foreslog Aalborg-købmanden Hans Holm sin barndomsven fra Skive, ingeniør Frederik Læssøe Smidth at bygge en cementfabrik i Nordjylland. Valget faldt hurtigt på Rørdalgårdens jorder, ca. 4 km nordøst for Aalborg.
 
Den nødvendige aktiekapital blev rejst af de 3 partnere i firmaet F.L. Smidth & Co. A/S: Frederik Læssøe Smidth, Poul Larsen, Alexander Foss samt Hans Holm, og Aktieselskabet Aalborg Portland-Cement-Fabrik blev stiftet den 16. oktober 1889.

Rørdal-fabrikken udmærkede sig dengang som nu ved at have let adgang til råmaterialerne kridt og ler - og ved en ideel placering med hensyn til skibstransport. Det gælder uanset om der er tale om afsætning i Danmark eller på et stadigt ekspanderende eksportmarked.

Aalborg Portland har gennem de seneste år forstærket eksportindsatsen ganske betydeligt og er i dag verdens største eksportør af hvid cement. Aalborg Portland leverer i dag cement til ca. 70 markeder verden over.

 

Virksomheden er i dag ejet af den italienske cementgigant Cementir.

 

Aalborgs silhuet præges af høje, rygende skorstene. De fleste tilhører cementfabrikken. Hele området er præget af virksomheden med de store roterovne og kridtgraven. Derfor er hele området, ikke kun fabrikken, nu udpeget som Nationalt Industriminde af Kulturarvsstyrelsen, der skal udpege 25 industriminder i anledning af Industrikulturens År. Tilsammen skal de vise fortællingen om dansk industrihistorie.

 

Aalborg Portland repræsenterer en branche, hvor Danmark er teknologisk førende. Virksomheden kom til at repræsentere det skifte, der prægede dansk industri omkring 1900, da virksomheder med mange arbejdere begyndte at lægge vægten på planlægning og ny teknologi. Blandt andet installerede Aalborg Portland to roterovne i 1896 som de første i Europa. De tekniske forbedringer betød, at produktionen voksede dramatisk, og produktiviteten pr. arbejder blev øget betydeligt.

Endelig har cementfabrikationen med de karakteristiske høje skorstene og de store kridt- og lergrave præget Aalborg-området. Da forbruget af cement for alvor begyndte at stige, blev Aalborg kendt som "byen med de rygende (cement)skorstene", som et slogan sagde.

 

Kulturarvsstyrelsen har ingen planer om at frede området. Den ny status skal derimod vise, at fabrikken har en væsentlig historie at fortælle om den danske industrihistorie. Derfor opfordrer styrelsen til, at der i den fremtidige udvikling af stedet tages hensyn dertil.

 

 

 

Ved start koordinatet står et skilt med hvor stærkt man må køre på området sæt dette tal til A

 

Cachen finder du på N57 03.(802+A) E 009 58.(A*20-76)

 

Additional Hints (No hints available.)