Skip to content

Manestenen Traditional Cache

This cache has been locked, but it is available for viewing.
Hidden : 11/12/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


MANESTENEN

Da jeg i sin tid lavede Hine og Hine Mølle cacherne, spekulerede jeg på, om ikke jeg ved samme lejlighed skulle lave en GeoCache om bymøllen. Men, den tanke gik jeg fra igen, fordi der ret beset er andre som tager sig af denne mølle.

En dag kom jeg imidlertid gående ad stien fra den gamle dyrskueplads, til stien nedenfor møllerbakken, hvor i sin tid den gamle eksercerplads lå.

Jeg kendte selvfølgelig godt den gamle overlevering om enkefruen af det bedre borgerskab, som skulle være manet i jorden på dette sted, og derfor var jeg interesseret i en vis gammel sten, der så sent som i 1921 stadig skulle have befundet sig her. Og lige der på den sti jeg nærmede mig, lå der - tilsyneladende umotiveret - en stor sten, som for så vidt godt kunne være den sten jeg søgte.

Et eller andet må have spillet mig et puds, for med mit relativ dårlige syn, så det på afstand ud, som om en arm stak frem fra under stenen og op i vejret, og ligesom indikerede at der på dette sted lå en person begravet, som forfærdelig gerne ville op fra sin grav.

Ved nærmere eftersyn viste den oprakte arm sig imidlertid at være en forkrøblet ansats til en busk eller et lille træ. Men, tanken var født, at der på dette sted burde sættes en skulptur op, i form af en sådan oprakt arm fra under stenen, som jeg netop lige havde bildt mig ind at have set. Og for provokationens eller morskabens skyld, burde armskulpturen vel så udstyres med lidt elektronik, der engang imellem - med en desperat kvindestemme – kunne råbe om hjælp.

Nu er jeg imidlertid ikke skulptør, og kan selvfølgelig heller ikke lave en sådan armskulptur. Og havde jeg endelig kunne lave skulpturen, ville jeg næppe have fået lov til at installerede den der.

Som Geocacher kan jeg imidlertid riste en lille rune, som kan fortælle den samme historie som armskulpturen kunne have fortalt, og lægge en lille dåse på selve stedet, der nedenfor Rudkøbings restaurerede bymølle.

Iflg. Rudkøbings gamle byskriver, P. Rasmussen, boede der i sin tid en enkefrue af det bedre borgerskab, i en købmandsgård i Østergade 16. Denne respektable enkefrue var mor til selve Rudkøbings byfoged, Christen Pedersen Møller, såvel som hun havde været gift med dennes far, den afdøde tolder, Peder Pedersen.

I 1730 afgik enken selv ved døden, hvorefter hun tilsyneladende tillagde sig nogle opsigtsvækkende uvaner. Under sin egen begravelse skulle hun således have stået bag en dør og have grinet af sit afsjælede legemes ligfølge. Ligesom hun vel også må have kedet sig så meget under den evige søvn, at hun derfor stod op af sin grav og rendte rundt og spøgte i den købmandsgård, hvor hun havde haft sit jordiske liv.

Til sidst blev disse uvaner øvrigheden for meget. Under præstens behørige manen, blev enkefruens jordiske rester derfor gravet op, og ført ned på eksercerpladsen, hvor hun blev manet ned i uindviet jord, og hvor der – for at få hende til at forholde sig i ro – blev hamret en gevaldig pæl gennem hendes hjerte, såvel som en meget stor sten til sidst blev rullet hen over hendes grav. Og det var netop denne sten som havde min interesse.

I 1970 fandt forfatteren Vagn Lundbye angiveligt en stor sten i hegnet til den gamle eksercerplads, som antages at være identisk med den store sten som i syttenhundredtallet blev placeret på enkefruens hvilested i eksercerpladsens uindviede jord. Ældre rudkøbingensere mener imidlertid at kunne huske at stenen også lå på dette sted i deres barndom, således de skulle passe på at styre udenom den, når de om vinteren kom susende på kælken nedad Møllerbakken. Hvad enten det så er denne sten som nu ligger på stien eller ej, så ligger enkefruens jordiske rester vel ikke under stenen på netop dette sted på stien. I de i mellemtiden forløbne århundreder har enkefruen dog nok mistet lysten til at gå igen, for bortset fra det puds mine øjne spillede mig med armen, så har jeg ikke hørt noget om at spøgeriet skulle være genopblusset efter at stenen angiveligt blev flyttet fra det sted hvor den lå.

Hvor armskulpturen vel aldrig bliver til andet end et fata morgana, og hvor der om stenen må gælde et måske, så er det imidlertid anderledes sikkert, at denne GeoCaches fysiske beholder ligger et eller andet sted i området der.

På samme måde som stjernernes små lyspletter ude i den store uendelighed - i tusinder af år - har ledt menneskene på rette vej, kan nu mikroskopisk små digitale signaler ude fra den selv samme store uendelighed lede dig hen i nærheden af denne GeoCaches fysiske beholder.

CACHE: INDHOLD: et logblad, blyant og FFC.

ENGLISH provisional translation



THE STONE AT THE PATH

According to the legends a widow of the best family is buried under the big stone from the photo above. Alledgedly the widow was the mother to the bailiff of Rudkøbing, Christen Pedersen Møller.

In the year 1730 this respectable widow passed away, but after her death she apparently started to behave in an untimely maner. When the undertakers took her body to the funeral ceremony, her ghost alledgedly was standing behind a door and laughing of the undertaker and after being buried in the cemetery, her ghost began to haunt the place where she used to live.

In the end the haunting of the place became too much and finally her earthly remains was digged up from the grave and taken to the drill ground just below the Town Mill where it again was buried in unholy ground. In order to make sure that she didn't leave this grave a large pole was hammered through her heart and finally the big stone was placed on top of her grave.

CACHE: contains a log with an integrated stash note and a pencil.

Additional Hints (Decrypt)

QN: irq sbq v rg geæ RA: ybj va n gerr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)