Skip to content

Tordenkilerne Traditional Cache

This cache has been locked, but it is available for viewing.
Hidden : 11/29/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tordenkilerne

I Rudkøbing hylder man officielt de bysbørn som rejste væk fra byen og blev berømte derude. I denne Geocache hyldes et bysbarn, der blev hjemme i sin kære fødeby, og af sit hjertes gavmildhed gjorde en masse for sin by, sin ø, sit land og sin videnskablige kæphest.

I et hjørne på Rudkøbing Kirkegård, viser inskriptionen på en uprætentiøs gravsten, at der hviler Arkæolog og Købmand, Jens Winther (16.12.1863-27.3.1955). Titlernes rækkefølge lader ane, hvilken beskæftigelse der stod Jens Winthers hjerte nærmest.

Det var angiveligt fundet af to tordenkiler (flintøkser) i 1873, som tændte interessen for den danske oldtid i den dengang 10 årige rudkøbingenske købmandssøn Jens Winther. I første omgang måtte den arkæologiske interesse imidlertid henlægges til ferierne fra Odense Kathedralskole, hvorfra han i 1879 tog sin præliminæreksamen og derefter kom i handelslære i Fåborg. Efter at have aftjent sin militærtjeneste i Nyborg, vendte han endelig tilbage til Rudkøbing, og indtrådte der i sin fars forretning som han overtog i 1892.

Oldtidsinteressen havde bidt sig godt fast i Jens Winther, som imidlertid passede sit købmandsarbejde samvittighedsfuldt, og derfor – i sine unge år - kun tillod sig at bruge søndagene til udgravningsarbejderne. Efter sit fyldte tres år, tillod han sig imidlertid at tage fri fra forretningsverdenens forpligtelser på hverdage, og i stedet at tage på gravearbejde, museumsarbejde, eller blot at sætte sig ind i sit spartansk udstyrede kontor bag butikken, for at bearbejde sit arkæologiske materiale og tilrettelægge det for udgivelse.

I 1905 grundlagde og bekostede han opførelsen af Langelands Museum, og ud af egen lomme bekostede han derefter alle museets aktiviteter helt frem til 1945. Og således bekostede han også ud af egen lomme, museets store udvidelse i 1932.

Jens Winther var en både generøs og personligt nøjsom mand som, på trods af at han holdt sin egen person i baggrunden, også kendte sit eget værd, og betydningen af at være herre i sit eget hus. For således at slippe for indblanding i museets udgravninger udefra, diktater, kontrolbesøg, trakasserier osv. frasagde Jens Winther sig statstilskud, og forbød sågar i en periode Nationalmuseets magtfulde leder, Sophus Müller, adgang til Langelands Museum.

Ved udgravningen af vikingraven i Stengade, blev der fundet et hesteskelet, ridetøj, stigbøjler, bidsler osv. På stigbøjlerne og bidsler findes der indlagt guld, og eftersom det er Danefæ, gjorde Nationalmuseet i sin tid krav på effekterne. Da Winther imidlertid ikke ville aflevere det, gik Nationalmuseet til sidst ind på at stille sagen i bero. Da nu Jens Winther senere i livet fik tilbudt et Ridderkors, som hans beskedenhed forbød ham at tage imod, sagde han nej tak til hædersbevisningen, men tilføjede at dersom man mente han havde gjort noget som fortjente anerkendelse, ville han erindre om det ridetøj på Langelands Museum, som Nationalmuseet begærede, samt at den bedste anerkendelse offentligheden kunne give ham var, at sørge for, at dette ridetøj ingensinde ville blive fjernet fra Langelands Museeum.

Da Jens Winther i 1933 fyldte 70 år, ville Rudkøbing Byråd gøre ham til æresborger i byen, men denne hædersbevisning takkede Jens Winther også nej til. Ved Jens Winthers 75 års fødselsdag opstod problemet så igen, hvordan man kunne hædre denne generøse men personligt beskedne mand, som havde gjort så meget for sin fødeby, sit fædreland og - nårh ja, den arkæologiske videnskab. Ridderkorset og æresborger værdigheden kunne jo ikke komme på tale, når han allerede havde afslået dette tidligere, men Chr. Kiilsgaard foreslog, at man kunne opkalde en gade efter ham, samt at den gade passende kunne være der hvor museet var beliggende. Spørgsmålet var så blot, om ikke også fødselaren ville takke nej igen. Chr. Kiilsgaard drøftede derfor sagen med Frk. Hornum, der som Jens Winthers mangeårige husbestyrerinde og nærmeste medarbejder var den som kendte den store mand bedst. Frk. Hornum garanterede Chr. Kiilsgaard, at blot man undlod at spørge Jens Winther først, og blot præsenterede ham for en fuldbyrdet kendsgerning, så ville han blive aldeles henrykt - og sådan blev det. Iflg. hans bror, Professor Chr. Winther, blev han henrykt, og for Jens Winther var det dagens største begivenhed, som endog overgik den enestående æresbevisning i form af et festskrift, som arkæologer fra Danmark, Norge, Sverige og Finland havde udgivet til hans ære.

Sammen med sin uundværlige husholderske, chauffør, sekretær og assistent i felten, frøken Hornum, var Jens Winther et kendt og måske endda festligt indslag i det Rudkøbingske bybillede, når de med nedslået kaleche i den store cabriolet rykkede ud til endnu en udgravning.

I en kronik i Politiken beskrev Dr. Phil Johannes Brøndsted det engang således:

Den der foretager en vandring i Rudkøbing hovedgades østlige del, vil have chancen for at komme til at se noget der ligner en Feltmarskal i en rullende sardindåse: Det er Winther, stout og hårdfør i en vejrbidt feltgrå åbenbil på vej til sine arbejdssteder på den aflange Ø.

Den senere Professor P. V. Glob, skrev ved Jens Winthers 75 års fødseldag følgende hyldest til ham:
 
"Ungdommen og Winther, det er et ---!
 
Købmand Jens Winthers Navn er kendt over hele Nordeuropa indenfor Arkæologernes Kreds, og alle kender Lindø, Troldebjerg og Langeland. Steder, hvor han ved sine omfattende Undersøgelser og Udgravninger har vundet nyt Land for den arkæologiske Videnskab.
 
Da Winther for mange Aar siden begyndte sit Arbejde paa Lindø, vidste man meget om, hvorledes Stenalderfolkene døde og blev begravede; men kun yderst lidt om, hvorledes de levede. Her har Winthers Undersøgelser paa Lindø og senere paa Troldebjerg bragt saa meget nyt Stof til Belysning af vor Forhistorie, at hans Navn altid vil huskes. Dette skyldes ikke alene hans enestaaende gode Udgravninger; men i lige saa høj Grad hans Publikationer om disse. Fem store Kvartbind er allerede udsendt, hvori Fundene er godt og levende beskrevet og glimrende afbildet, alt med stor videnskablig Grundighed. Tyske Resumeer har bragt deres vægtige og interessante Stof ud til Landene udenfor Skandinavien.
 
Det er for sin arkæologiske Forskning, at Winther er kendt baade her til Lands og i Udlandet og elsket er han paa Grund af sin storslaaede Gæstfrihed. Hans Hus staar aabent for alverdens Arkæologer. Hele Aaret rundt er der et Rykind af Englændere, Tyskere, Franskmænd og Folk fra mange andre Nationer. Alle kommer de tilbage til Langeland, naar deres Vej atter krydser Danmark og alle mindes de Besøget paa den skønne gæstfrie Ø. Hvor tit er det ikke hændt, at en fremmed Professor paa sin Udlandsrejse har beregnet at besøge Langeland mellem Morgenfærgen og Aftenbaaden og saa alligevel er blevet en hel Uge.
 
Gladest er Winther dog, naar Ungdommen blandt Arkæologerne kommer paa Besøg, for han hører stadig til de Unge. Saa slagtes Fedekalven, og saa er der Fest og Glæde i hele den store Købmandsgaard. Bliver der inviteret en halv snes, saa kommer der væltende omtrent en hel; men der skaffes alligevel Plads til alle. Kavalerfløjen bliver fuldt belagt. For den aandelige Føde sørger Winther selv med en ungdommelig Friskhed, der river alle med, og for den legemlige Frøken Hornum, som altid tryller Maden frem paa Klokkeslet, hvad enten man opholder sig ved en Udgravning paa Sydlangeland eller ved en Gravhøj mod Nord. Frk. Hornum er tillige Winthers Førstekraft ved Undersøgelserne i Marken. Flere Dage farter man rundt overalt paa Øen. Winther i Spidsen i sin lille graa Vogn. Efter ham kommer Biler og Motorcykler fuldt besatte med mere eller mindre vordende Arkæologer, der for en Stund er revet bort fra Bibliotekernes støvede Bøger ud til Oltidsminderne i Marken. Overalt hvor man kommer frem fortæller Winther, og det er ikke altid , som der staar i Bøgerne. Studenterne misser med Øjnene og klør sig i Ørene for at mærke, om de er rigtig vaagne, for stadig vælder nye Tanker. Som et frisk Sus skyller Arkæologien over dem, stormen hvirvler Bogstøvet væk, saa alt træder mere levende, forjættende og lokkende frem. Naar man atter er hjemme i Hovedstaden, saa tager man ikke mindre langsomt fat paa Bøgerne, snarere med forøget Iver; men med mere kritisk Sans og frejdigere Blik efter Turen paa Langeland. Saadan er det i hvert Fald gaaet mig hver Gang, siden jeg for en halv Snes Aar for første gang besøgte Winther i Rudkøbing.
 
Ungdommen og Winther, det er et. Tre Slægtled af Arkæologer har han set vokse op; men stadig hører han til de yngste. Derfor er det ogsaa de yngste, som paa hans 75 Aarsdag hylder ham med et Festskrift.
 
P. V. Glob
"



CACHEN: En lille cylindisk beholder, husk selv skriveredskab

Additional Hints (Decrypt)

qn: zntargvfx - yvttre vxxr hqr zvqg cå irwonar ra: zntargvp - vfa'g cynprq va gur zvqqyr bs gur ebnq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)