Skip to content

Jyllands Kirker - Skjern Kirke Traditional Cache

This cache has been archived.

Team S/Y Freja: Lukket

More
Hidden : 12/27/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Skjern Kirke  


Skjern Kirke har sin oprindelse helt tilbage til år 1180 og er således en af landes ældste. Kor og skib er opført i romansk stil (restaureret/genskabt i 1887). Våbenhus af nyere oprindelse.
Kirken indeholder mange kulturskatte og er i dag sognekirke for Løvskal -Tindbæk området.
I området tæt med kirken er der mange gravhøje. Her er også fundet landets ældste runesten.

Ved Skjern kirke står to runesten som stammer fra Vikingetiden.
Runesten er mindesten, i reglen over afdøde, opstillet af de efterladte. F.eks. familien, undergivne eller venner.
De ældste runesten, stammer fra Norge, hvor skikken kendes allerede fra 300-tallet, de ældste danske runesten er først fra 800-tallet, og skikken kulminerede i perioden ca. 950-1025.
De ældste runeindskriptioner både i norden og på kontinentet syntes at være fra 200 e.kr., men deres opståen ligger nok noget længere tilbage i tiden - omkring Kristi fødsel. Hvor de er opfundet, er stærkt omdiskuteret - lige fra Rumænien til Norden - men det tyder på, at det er sket i det sydlige Skandinavien, da de ældste runeindskrifter er koncentreret om dette område.
Runerne levede videre længe efter vikigetiden. I middelalderen kendes talrige eksempler på, at privatpersoner (i modsætning til staten og kirken) anvendte runealfabetet. Herhjemme helt op til 1400-tallet, og i Dalerne i Sverige skal der endnu i forrige århundrede have været folk som kunne læse runer. Runealfabetet gik således aldrig i glemmebogen.
De to runesten er anbragt på kirkegården i nyere tdl. Runesten blev rejst på velbesøgte steder. Hyppigt rejste man dem ved broer og vadesteder. Til tider blev de også rejst i forbindelse med en gravhøj. Det er i dag kun ganske få runesten, som står på deres oprindelige plads.
Den lille runesten er fundet i Kirkens grundmur. Det er et brudstykke og tekstens helhed lader sig derfor ikke tyde.
Den store runesten er fundet i Skjern slots ruiner og har en indskrift, som i oversættelse til moderne dansk lyder: "Sasgerd, Finulus datter, rejste stennen efter Odinkar, Osbjørns (Husbjørna?) søn, den dyre og hin drottro (tro med sin herre). En Sejdkarl(troldmand) bliver den, som ødelægger dette døde minde."
Efter runeindskriftens form at dømme stammer stenen fra omkring år 1000.
Masken, som på den store runesten, ses på flere sten fra vikingetiden. Der sikkert var værne- og skræmmesymboler. De skulle lige som besværgelserne på stenene sikre dem mod ødelæggelse.


Additional Hints (No hints available.)