Skip to content

FFJ - Fjerritslev Mystery Cache

This cache has been archived.

Team Jakaa: Denne cache har overskredet sidste salgsdato og derfor har vi valgt at lukke den. Tak til alle der har besøgt den i tidensløb.

More
Hidden : 1/13/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

To give geocachere the best experience of our caches, we update our cach descriptions of our railway series with new content and images. We hope it falls in taste and you will like our railway series. We look forward to reading logging! When you find the cache may have mentioned a number of cache, for example. FFJ no. 1 that was previously no cache in the series, this point does not matter any more!

 

Fjerritslev - Frederikshavn Jernbane
Fjerritslev Station

En cach i serien om vestlige del af den tidligere jernbane der skabt vækst og fremgang!

 

To "grise" køre forbi hinanden på Arentminde Station.

Plantegning over spor på Fjerritslev Station.

Stations skilt, billedet er taget på den sidste åbningsdag!

Station set fra gaden af, billedet er fra 1970.

Billedet er taget nogen tid efter nedlæggelse af banen, på billedet er flere af de varehuse som lagde langs banen i Fjerritslev.

Billet Fjerritslev - Aalborg

FFJ 32, ved remissen i Fjerritslev

"Marcipanbrød" fremføre personvogne!

Motorvogn med litra nr. FFJ M 1203

Skinnebus i de klassiske APB farver! .....De var nu flotte!

De tre indstillinger en signalmast kunne have!

Styreskabet fra Arentsminde Station, der er sat indkørsel fra Brovst!
 

Bane telefonen, som sad på Bonderup Station!

Signalmasten på Arentsminde Station.

Stationsforstander på Fjerritslev Station, navnet på personen er desværre ukendt!

Skinnebus på Fejrritslev Station.

Her ses tydeligt, hvordan stationen lagde i forhold til posthuset.

 

I 1869 kom jernbanen til Aalborg, dette fik kammerherren på Birkelse Hovedgaard til arbejde for en jernbane til Fjerritslev. I 1874 lykkedes det kammerherren, at samle så megen støtte til, at bygge en jernbane nord for fjorden. At man afholdte et orienterende møde på Hotel Phønix i Aalborg, her nedsatte man en komite der skulle arbejde videre med planerne. I 1897 indviede man den vestlige del af jernbanen mellem Fjerritslev og Frederikshavn via Nørresundby.

Fjerritslev er en rigtig stationsby, en by som er opstået p.g.a. jernbanen og af de byer, som er vokset op langs den vestlige del af jernbanen fra Fjerritslev til Frederikshavn er den og Aabybro de to byer som har oplevet den største fremgang og som er vokset til de to største byer.

For at sætte det hele lidt i perspektiv… Så var landsbyen Kollerup der ligger nordøst for Fjerritslev, dengang langt større end Fjerritslev. Byen bestod af kro og nogle få huse, i 1885 åbnedes der bryggeri, det var det først og største 2 etagers hus mellem Thisted og Aalborg! I 1858 havde Øster og Vester Han Herredernes Spare- og Laanekasse åbnet som den første landsparekasse i Jylland. I 1894 havde man bygget det første sygehus.
Apoteket, dommerkontoret og retsbygningen, fandtes godt nok også i Vester Han Herred, men var placeret i landsbyen Skerping (syd for Fjerritslev) Han Herreds Tømmerhandel lagde på det tidspunkt i Aggersund, her var der jo lettere at få fragtet indkøbte materialer til videresalg til, via båd. Hvis man skulle i kirke, ja så måtte man også til Kollerup.

Dette var alt sammen før jernbanen, efter 1897 kom der til at ske ting og sager allerede d. 1. april 1899 åbnedes Fjerritslev Avis først som uge avis siden som dagblad. 1907 skænkede bankdirektøren fra Fjerritslev Bank, som var åbnet året efter banen. En del af sin have, hvor borgerne i Fjerritslev kunne bygge en kirke.
Med jernbanen blev Fjerritslev nu hovedstaden i Han Herred og derfor flyttedes nu apotek, retsbygning, arrest, dommerkontor hertil. Senere blev der bygget en teknisk skole, i 1898 byggedes den første ”folkeskole” (beliggende på Borups Allé), den blev senere i 1930érne væltet p.g.a. pladsmangel og den nuværende hovedbygning blev bygget. I 1956 omdøbt til Nordre skole, der overtog sognerådet nemlig den private realskole i Grønnegade. Han Herreds Tømmerhandel flyttede også til ”hovedstaden”, nu kunne man jo få varerne leveret med banen og det blev vigtigere at have forretning tættere på kunderne.

Man kan sige at det er lidt utroligt, at Fjerritslev er blevet skabt og vokset til det den er i dag, det er jo helt sikkert jernbanens og de driftige handelsmænds skyld. For modsat Aggersund eller Aabybro, så har Fjerritslev ingen naturlig transport vej, som f.eks. vandvej og her vil du jo måske protestere og sige at man ikke kan sejle til Aabybro, men jo du kan sejle fra Limfjorden op ad Ryaa til Aabybro (besøg evt. cachen: Ryå - Ladeplads).

Selve stationen rangerede sammen med Aabybro, som de største på den vestlige strækning og efter åbningen af Thisted – Fjerritslev Jernbane også som stationen for denne jernbane. Den var tegnet af arkitekt Ths. Arboe og stod færdigbygget i 1897, den var bygget i gule teglsten og havde cementtagsten. Der var to perronspor og et krydsningsspor på 450 meter øst for stationen var der en bevogtet overskæring af Aggersundvej, dette ledvogterhus står stadig, det gør stationen desværre ikke, den blev nedrevet 7 år efter banens lukning. Fjerritslev – Frederikshavn Jernbane havde en dobbeltsporet remise med drejeskive, samt vandkran. Thisted – Fjerritslev Jernbane havde på stationen en enkeltsporet remise og drejeskive.

Hvis du efter af havde fundet cachen, har lyst til at læse mere om Fjerritslev – Frederikshavn Jernbane er der udgivet en rigtig god bog om banen. Den hedder ”Fjerritslevbanen – dens forløb gennem tid og landskab” er skrevet af Arnold Andersen og udgivet af forlaget Nord – press.

Nu til cachen:
På en af de internetsider, som vi har nævnt og brugt rigtig meget som kilde til at skabe denne serie over, findes der to artikler. Find de to artikler og besvar de to spørgsmål vi stiller og cachen er næsten fundet!

Tilbage i 1960erne var der mange danske privatbaner, som blev nedlagt dette skabte selvfølgelig en heftig debat, i bl.a. aviserne. Der er to artikler, som blev bragt i Jyllands Posten, som kan være ret tanke vækkende her mange år senere.
For at finde denne cach skal de to artikler nu findes, det kan måske virke lidt svært, men her er lidt hjælp!

Første artikel blev bragt søndag d. 17. november 1963 i Jyllands Posten, havde overskriften: ”Planer for privatbane-Fremtid”, det er Aalborg Privatbaners formand som bliver interviewet han hed G. Rendbeck, artiklen der skal findes afslutter med denne tekst: Intet tyder paa, at de store byer vil kunne løse parkeringsproblemerne paa længere sigt, og derfor faar brug for en art S-togs-dækning, som det vil være naturligt at tage op for privatbanerne. Jeg, ved nok, at rutebilerne regner med at kunne klare det kommende behov alene, men konkurrence er sund, og derfor mener jeg, at der netop paa dette omraade fortsat vil være brug for privatbanernes erfaring og indsats.

Hvor mange millioner nævnes der i artiklen, at Aalborg Privatbaner har haft i underskud?

A =
3 millioner? = 174
5 millioner? = 176
7 millioner? = 178

Anden artikel blev bragt søndag d. 24. november 1963 i Jyllands Posten, havde overskriften: ”Trafikmidler uden Tilskud kan overtage privatbane- Trafikken”, her er det formand for rutebilejerne i Aalborg Amt Henry Thinggaard der udtaler sig, Henry Thinggaard ejede Thinggaards Busser, der bl.a. kørte på ruten Aalborg – Fjerritslev – Thisted, artiklen som der skal findes har en tekst, som lyder: Med det lidt overfladiske kendskab, jeg har til byudviklingen omkring Aalborg, er det min opfattelse, at planetbyerne ikke placeres i nærheden af banerne, men paa bar mark for at have frie hænder til udformningen. Det er motorgader og ikke jernbaner, der stiller krav til den offentlige investering i trafik.

Hvor mange last og varevogne nævnes der, at der er indregistreret i Aalborg Politikreds?

B =
3.000? = 768
5.000? = 778
7.000? = 788

Efter at have læst disse artikler, fundet svarerne, tænkt over hvor tanke vækkende disse forudsigelser og udtalelser fra G.Rendbeck og Henry Thinggaard, er det vidst på tide at komme til Fjerritslev og finde cachen!

N57 05.AAA
E009 15.BBB

 



In 1869 the railway came to Aalborg, this was chamber master at Birke Manor to work for a rail to Fjerritslev. In 1874 they managed chamber master to gather as much support to build a railway north of the fjord. At where held a briefing session at the Hotel Phønix in Aalborg, here they set up a committee which would work on the plans. In 1897 inaugurated the western railway between Fjerritslev and Frederikshavn through Nørresundby.

Fjerritslev is a great station, a town that has arisen due railways and the cities that have grown up along the western railway from Fjerritslev to Frederikshavn and the Aabybro the two cities that have experienced the greatest success and has grown to the two largest cities.
 
To put it all into perspective a little ... Then there was the village Kollerup located northeast of Fjerritslev, then much larger than Fjerritslev. The city consisted of an inn and a few houses in 1885 opened brewery, it was the first and largest 2-story house between Thisted and Aalborg! In 1858 the East and West, Han Herred's Spare & Laanekasse opened as the first savings bank in Jutland. In 1894 it was built the first hospital.
Apoteket, Judge office and court building, was all ready here in, Han Herred, but was located in the village Skerping (south of Fjerritslev) Han Herreds Tømmerhandel was at the time of Aggersund, here was the easier to get chartered materials bought for resale to via boat. If wanna go to church, then had to go to Kollerup.
 
This was all before the railways after 1897 came to be things already 1st April 1899 opened Fjerritslev Avis first weeks as a newspaper page as newspaper. 1907 gave bank director from Fjerritslev Bank, which was opened years after the pitch. Some of his garden, where citizens Fjerritslev could build a church.

With the railways were now the capital of Fjerritslev Han Herred and therefore moved now pharmacy courthouse, arrest, court them. Was later built a technical school in 1898 built the first "primary" (located on Borups Allé), was later overthrown in the 1930's due lack of space and the current main building was built. In 1956 renamed Nordre school, which took over the parish council for the private Realskole in Grønnegade. Han Herreds Tømmerhandel also moved to "capital" now could be the goods to be delivered with the railway and it was important to have business closer to customers.

You could say that it is somewhat amazing that Fjerritslev have evolved and grown into it is today, it is certainly the railways and the thriving trade men's sake. For opposite Aggersund or Aabybro, then Fjerritslev no natural means of transport, for example. waterway and here you will of course might protest and say that you can not go to Aabybro, but of course you can sail from the Limfjord up Ryaa to Aabybro (possibly visit. cache: Ryå - Ladeplads).

The station ranked with Aabybro as the largest on the western line and after the opening of Thisted - Fjerritslev railway station as of this railway. It was designed by architect Ths. Arbo and was built in 1897, it was built in yellow bricks, and had cement tiles. There were two platform tracks and crossing a track in the 450 meters east of the station, there was a guarded cutting Aggersundvej this gateway house remains, it does not, unfortunately, the station, it was demolished 7 years after the railway closure. Fjerritslev - Frederikshavn Railway had a double track depot with turntable and water crane. Thisted - Fjerritslev Railway station had on a single track remise and turntable.

If you're after the cache was found, want to learn more about Fjerritslev - Frederikshavn Railway has released a very good book on the track. It is called "Fjerritslev course - its course through time and landscape," written by Arnold Andersen and published by the publisher Nord - press.

Now to the cache:
At one of the websites we have mentioned and spent a great deal as a source of creating this series over, there are two articles. Find the two articles and answer the two questions we ask and the cache is almost found (sorry but the articles are in Danish)!

Back in the 1960s, there were many Danish private railways, which was closed this created naturally a heated debate, in particular newspapers. There are two articles published in Jyllands Posten, which can be quite thought the hell out of here many years later.
To find this cach the two items now exist, it may seem a bit difficult, but here is a little help!

The first article was placed on Sunday 17 November 1963 in the Jyllands Posten, had the title: "Plans for the private rail Future", the Aalborg Privatbaners President who will be interviewed, he said Rend G. Beck, the article must be found concludes with this text: Nothing indicates that the big cities could resolve parking problems in the long run and therefore will need an art S-train coverage as it would be natural to take up for private courses. I know that the route the cars expect to be able to cope with the future needs alone, but competition is healthy, so I think that just in this area will continue to be used for private rail experience and effort.

How many millions are mentioned in the article that Aalborg Private Courses have been in deficit?

A =
3 million? = 174
5 million? = 176
7 million? = 178

The second article was brought Sunday 24th November 1963 in the Jyllands Posten, had the headline: "Traffic Means without Subsidies can take over private rail traffic", here is the President of the route drivers in Aalborg County Henry Thinggaard which shall act, Henry Thinggaard owned Thing's buses, which ran on the route Aalborg - Fjerritslev - Thisted, the article to be found a text that reads: With a little superficial knowledge, I have to urban development around Aalborg, it is my opinion that the plane cities not located in the vicinity of railways, but at green field to have a free hand in designing. The engine streets and railways, which require public investment in traffic.

How many cargo vans, and says that is registered in Aalborg police?

B =
3000? = 768
5000? = 778
7000? = 788

After reading these articles, found the respondents, thought about the idea awakening these predictions and opinions of Rendsburg G. Beck and Henry Thinggaard it is known about time to get to Fjerritslev and find the cache!

N57 05.AAA
E009 15.
BBB

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Gung jbhyq or gb rnfl!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)