Skip to content

Kirken Som Forsvandt Traditional Cache

This cache has been archived.

brisen: Jeg lukke denne her for jeg mener ikke at det er noget at vise frem når området se sådan ud
I close this here because I do not think it is something to show when the area look like

More
Hidden : 5/20/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kirken der forsvandt.

Sejet har haft sin egen kirke – men sporene er få.

SEJET – Hvis det ikke havde været for en historieinteresseret præst og en lokalhistoriker som Egil Holm, havde det formentlig ikke været muligt at læse noget på skrift om den kirke, der i forsvundne tider lå i Sejet.

Men den nu afdøde sognepræst i Uth Kirke, Henry T. Kjær, har i sin bog ,,Brikker af Uth Kirke¨ sørget for at nedfælde et par sider om Sejet Kirke.

Kjær skriver, at der findes et skødebrev, der fortæller, at Holger Rosenkrantz til Boller fik overdraget kirken i Sejet med kirkegård og tilliggende jorder – og endda tilladelse til at rive kirken ned mod at benytte materialerne til reparation og forbedring af kirken i Uth By.

Tilladelsen blev givet af Kong Frederik den Anden, og skødet er dateret den 18. Juni i 1574. Holger Rosenkrantz døde året efter, og det blev hans enke Karen Gyldenstjerne til Boller, der lod Sejet kirke rive ned.
På omtrent samme tid blev også Uth kirke brudt ned.

 

Det var meget almindeligt på den tid, når sognene blev for små, fortæller Egil Holm fra Gedved, der er forfatter til bogen Horsens egnens kirker.
Alene i Horsens – området er der spor efter ni nedlagte kirker.
Men byggematerialer blev genbrugt.

 

Klokke til malm

Henry t. Kjær beretter, at Sejet kirke måtte aflevere sin kirkeklokke i 1528 – 1529, da landets Konge på denne tid manglede malm til kanonstøbning.
Men hvordan ringede man så til gudstjeneste?

Det har Peter Mortensen, der er tidligere formand for menighedsrådet i Uth sogn, fået et bud på: -Kjær fortalte , at på den tid havde alle kirker to klokker – en lille og en stor. Så man har formentlig stadig haft den lille klokke.
Men den er der heller ingen spor af i dag.

 
Fik kirkesti

Formentlig har Sejet kirke været en typisk romansk kirke uden tårn.
Ifølge Egil Holm er kirken i Tyrsted – hvis man lige fjerner tårnet . et godt billede af, hvordan Sejet kirke så ud.

Da Sejet havde sin egen kirke, var det et selvstændigt sogn, derefter blev det lagt sammen med Uth sogn og fik en fælles kirke – nemlig Uth kirke.
Bagefter måtte Sejet borgerne tage til takke med en kirkesti , der fører gennem Rold skov til Uth kirke, sejet borgernes nye lokalkirke.
Den sti findes der stadig spor efter, fortæller Egil Holm.

 
Døbefond på Fyn

Det eneste synlige bevis, der eksisterer i dag efter Sejet kirke, er døbefonden.
Den står i dag på godset Gyldensteen på Fyn, efter at den blev solgt på en auktion efter en brand på Boller slot i 1930’erne.

På Boller slot blev døbefonten brugt til vandtrug til staldens fine heste.
På Gyldensteen er den set i brug som fuglebad.
Der har tidligere været gjort en indsats for at få døbefonden tilbage på hjemegnen – men uden held.
Pastor Ejner Østergaard rettede i 1961 henvendelse til Greve Bernstorff – Gyldensteen
I Grevens svar hedder det til slut: - Døbefonden har nu stået her på Gyldensteen i 31 år på et godt sted og vi syntes ikke den burde flyttes derfra.

 
Mindesten

På Boller Slot findes to granitsten, der er hugget ansigter i, ved en indgangsdør til køkkenet. De stammer formentlig fra kirken i Sejet.
Kvadrene, der er brugt til at bygge soklen på Boller Slot kan også meget vel stamme fra Sejet kirke. I soklen på sydfløjen findes også en romansk gravsten med symboler på fra 1300-tallet – stenen bærer navnet Peter Gødesen.
Til gengæld er der ingen spor i Uth kirke, der viser, at man har adlydt kongens betingelse for at få lov til at rive Sejet kirke ned.
I Sejet blev der i 1961 rejst en mindesten på stedet, hvor Sejet kirke har ligget.
på byens højeste punkt. På nabojorden er der fundet knoglerester, der tyder på, at der har været 12-15 børnegrave.

English


The church that disappeared
There once was a church in Sejet, but there are only few traces left of it today.
It often happened that churches were teared down to be used for other buildings, if there were to few people in the parish. In that way the church bell ended as a canon in the kings army.
The only proof left of the church is the baptismal font, which is now on the manor house Gyldensteen on Funen, where it has been used as a bassin for birds. Before it ended here it was used to water the fine horses at the castle of Boller, close to Horsens. At Boller Castle you also see two large blocks of granite with encarved face on them at the kitchen entrance. They probably come from the church in Sejet. Some of the foundation may also come from the church.
In 1961 a cenotaph was raised on the place, where the church of Sejet once was.
On the highest point of town. Nearby was found remains of bones, indicating the existence of 12-15 graves from children."


Additional Hints (No hints available.)