Skip to content

Aggersund Færgen - Danske Færger Multi-Cache

This cache has been archived.

Team Jakaa: Vi siger for alle besøgene. Cachen er fjernet og lukket.

More
Hidden : 2/15/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Aggersund Færgen - Danske færger

a cache by Team Jakaa

 

Dansk - English below

I nærheden af start koordinatet, kan du nemt finde en parkeringsplads. På start koordinatet er der en skulptur, under den er der en plade med noget tekst.
Tæl antallet af bogstaver på pladen og sæt tallet til X

Cachen er her:
N 56 59.(770 + X)
E 009 17.(582 + X)

Der er STOR mugler risiko, især når der er godt vejr - så vær forsigtig!

Der har sandsynligvis været overfart over Aggersund siden den tidlige middelalder, og det har tilsyneladende hørt under kronen, som udstedte færgeprivilegiet. I 1500-tallet havde overfarten mistet det meste af sin landsdækkende position og var sunket ned til en mere lokal færgerute.

I august 1516 fik lensmanden på Aalborghuus, Niels Clementsen, Christian II til at underskrive et påbud til okse- og studehandlerne i Vendsyssel og Thy, at deres kvæg kun måtte passere Limfjorden ved enten Aggersund eller Aalborg. Det har naturligvis gavnet de to overfarter, men havde nok også et praktisk formål: Ligesom ved sildesaltningen var det lettere at holde styr på afgifterne til kongen, når der kun var to steder at tælle kvæget.

Kongen tildelte bevillingen til Aggersund Færgeri til Hans Tolder i Aalborg den 11. november 1521. Glæden var kun kort, og så fik Peder fra Lendrup livsbrev på færgeriet.

I 1584 kom færgehusene ved Aggersund under Aggersborggård. Der boede færgemænd både nord og syd for fjorden, og i 1700-tallet skiftedes de til at færge en uge ad gangen fra syd og nord.
Ruten havde konkurrence fra en anden overfart, der gik fra Aggersborggård over Borreholmen til den lille færgeholm udfor Løgstør. Selv om man skulle køre eller vade ca. 1 km. I fladvand til færgeholmen, var ruten meget populær. Båden var mindre end færgen ved Aggersund, så de fleste kreaturer kom over der.

I 1810 hedder det: "Ingen gør sig et begreb om det slaviske arbejde, hvortil færgefolkene var fordømte, når de ved Aggersund uden hensyn til vejr eller årstid måtte pjaske ca. 500 alen ud i forstranden fra Han Herred, hver gang færgen skulle afgå, ofte slæbende på de rejsende, som selv ville hygge skindet. Og helt umenneskelige var kravene i vinterkulden, når isskorpen yderligere skulle brydes; selv kvinder to del deri, så det med rette blev fremhævet, at under slige vilkår måtte drivfjederen ene og alene søges i kjærlighed til familie og hjemstavn". At det ligefrem kunne være livsfarligt at begive sig til færgen, kan vi se af et skifte fra 1778, hvor det berettes, at fæsteren Peder Christensen i Bjerre "var kommet af dage og aflivet ved hans frakørsel sidste fredag aften fra Løgstør Pæll". Han kørte forkert og endte med vogn og heste i dybet.
Det har været diskuteret, hvad "Løgstør Pæll" var og hvor den befandt sig. Ingen kan svare med sikkerhed, men sammenlignet med andre pælenavne, f.eks. ved Bygholms Vejle er det sandsynligt, at det har været en pæl, der angav hvor man skulle kære ud i vandet for at komme over til færgeholmen, eller måske en pæl på selve holmen.

Der var ingen anløbsbroer, så færgerne måtte lægge til med siden, og vognene skulle "væltes ombord". Når det så oven i købet hændte ret ofte, at færgen ikke afgik på grund af dårligt vejr, kan man forestille sig, at folk klagede sig.

Postvæsenet havde en rute fra Aalborg til Aggersund, der skulle over med færgen og videre mod vest nordenfjords. Man lagde dengang stor vægt på at være præcis, og i 1833 blev det for meget for Generalpostdirektoratet. Den 10. August blev stiftamtet bedt om en udtalelse om, hvordan forholdene kunne forbedres ved Aggersund, Løgstør, Hadsund og Hvalpsund.
For Løgstørs vedkommende indberettede amtet bl.a.: "overfarten indskrænker sig til personer og små pakker og besørges med en liden båd og ditto kåg med én, højst to mand". Man var meget godt tilfreds med havne og øvrige forhold.
Overfarten ved Aggersund var man mindre tilfreds med, selv om færgekapaciteten var større, så alt kvæg kom over den vej.
For at forbedre forholdene ved Løgstør blev det foreslået, at anskaffe en større færge, som ved Aalborg, at bygge færgelejer, så man kunne køre ombord, og endelig at anlægge en dæmning, en såkaldt "vase", fra Aggersborg ud til holmen.

Hvis disse ting blev bragt i orden, mente man, at færgestedet ved Aggersund ville "så godt som bortfalde af sig selv, og at enhver forbedring der ville blive overflødig". Den 2. september 1842 kunne stiftamtmanden indberette, at der var kørt 3.313½ tønde sten på dæmningen. Natten mellem 1. og 2. november 1837 kom der en stormflod, som ødelagde færgemand N. Chr. Andersens hus på færgeholmen.

Der skulle opføres et nyt hus, og Andersen søgte om tilskud. Han fik 100 rdl. Desværre opstod en ny og værre storm 6.-7. januar 1839, og huset forsvandt endnu engang. Selvom færgemanden fik de 100 rdl., var der ikke råd til et ny hus, og næsten halvdelen af holmen var forsvundet.
Det tog åbenbart modet fra myndighederne, for ingen af de andre planer kom længere end til papiret. Ruten sygnede hen, og midt i 1870-erne var Aggersund alene tilbage uden konkurrence.
Aggersborggård havde stadig færgeretten, og forholdene blev væsentlig forbedret i 1859 med en færgebro i Aggersund syd, og i 1860 med en dæmning på nordsiden.

Det var dog stadig den gamle rofærge, og i 1891 indledtes forhandlinger om en forbedring af overfarten. En gruppe borgere i Løgstør ville gerne trække mere handel fra Hanherred til Løgstør og dannede i midte af 90-erne et konsortium, der købte færgeprivilegierne. Konsortiet forhandlede med staten, der ville yde 285.000 kr. til etablering af en dampfærge, hvis de interesserede amts- og sognekommuner ville påtage sig driften.
Og således blev det. I 1903 købte Vandbygningsdirektionen under Ministeriet for offentlige Arbejder Aggersund færgeri af konsortiet for 60.000 kr. Staten bekostede også bygning af færge og færgelejer, ikke kun i Aggersund Nord og Syd, men også i Løgstør.

Det var byen, der havde krævet færgeleje med anløb fire gange dagligt. Til gengæld skulle Løgstør betale 29/60 af et evt. underskud, men amter og andre kommuner slap betydelig billigere.
Færgen D/F "Aggersund" blev søsat i 1902. Den målte godt 58 bruttoregistertons og havde plads til ca. 100 passagerer og 4-5 vogne. Den sejlede fra begyndelsen i 1903 12 ture mellem nord og syd, og 4 ture til Løgstør.

Trods den store forbedring af overfartsforholdene fik færgen efterhånden et større og større årligt underskud, og de lokale kommuner forsøgte at få staten til at overtage driften. Man erkendte, at overfarten havde fået stor betydning for den gennemgående trafik, så fra 1. april 1918 blev driften overtaget af Generaldirektoratet for Postvæsenet.

Sidst i 1920'erne begyndte diskussionen om en fast forbindelse over fjorden. Der kom en mængde forslag, både broer, herunder pontonbroer, tunneller og dæmninger. Der var uenighed om, hvorfra broen skulle udgå, enten Løgstør eller Aggersund syd.

Resultatet blev som bekendt den bro, der var konstrueret af fa. Chr. Ostenfeld, der blev indviet i
1942. Det er tankevækkende, hvor let vi i dag kommer over ved Aggersund, når det tidligere har været så svært!

 

English - dansk foroven!

At the start coordinat their is an skulpture, on its footh there is a plate count ALL letters on the plate and set the number as X.

The cach is here:
N 56 59.(770 + X)
E 009 17.(582 + X)

Beware of the muggler risc!

 

Aggersund broen en tidlig morgen! Fotoet er taget af MygRa

Skulpturen du skal finde.... Foto af MygRa.

Aggersundbroen from above!

The old ferry leaving Aggersund North!

The old ferry intering Aggersund south.

The old ferry in port!

The old ferry with cars onboard!

 

 

Please write your log in either English & Danish.

Additional Hints (Decrypt)

QX: Arqrefg v fgra qvtr, iæe bzulttryvt zrq ng trzzr pnpura vtra ....Anobra gvy pnpura, irq tbqg qra re qre. :-) HX: Obggbz bs gur fgbar qlxr, or pnershy gb uvqr gur pnpur ntnva ....Arvtuobef bs gur pnpur, xabj vg vf gurer. :-)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)