Skip to content

Badehotellet Traditional Cache

This cache has been archived.

Sjanten: Denne cache dør, den ligger der garenteret. Men folk kan jo ikke finde den.

More
Hidden : 5/12/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


DK:

Badehotellet

Skagen Badehotel lagt i Ruiner
10. oktober 1938, tidligt om morgenen, for vandledes et af de mest besøgte hoteller i Skagen til et brændende inferno. Lynet slog ned i bygningerne ved halvfire-tiden om morgenen, og hele den østre del at hotellet brændte ned. til grunden. En af de brandmænd, der var med i slukningsarbejdet lever endnu, og han fortæller, at der ikke var meget at gøre for redningsmandskabet, da hele hotellet var bygget af træ, som flammerne ret hurtigt fortærede. Gustav Pedersen, der er 81 år og bor på Carl Johansensvej i Skagen, kan fortælle meget om begivenheden, som nu er gledet helt over i historien i og med, at resten af hotellet brændte under krigen, og der nu kun ligger resterne af fundamenterne tilbage. - Vi kunne ikke redde noget som helst og koncentrerede os om bare at slukke branden. Den var slukket hen på eftermiddagen, og vi holdt brandvagt den næste nat, men da lå hele fløjen i ruiner. Det var en ilddåb for Skagen kommunale Brandvæsen, som fik sin første sprøjte i 1937. Den og så et brandslukningskøretøj fra Frederikshavn var alene om slukningen, og der var en hektisk aktivitet på brandstedet, som også trak talrige tilskuere til. - På et tidspunkt var vi bange for at skorstenen skulle styrte sammen over tilskuerne, så brandchefen gav ordre til, at vi simpelthen skulle spule fundamentet væk under den, så den væltede af sig selv, siger Gustav Pedersen, som godt nok ærgrede sig gul og grøn over, at hotellet brændte.- Jeg kendte stedet som min egen bukselomme, fordi jeg som blikkenslager havde lavet meget arbejde derude. Samtlige toiletter og badeværelser havde vi lavet hos Jakob P. Sørensen, som i øvrigt også var brandchef i Skagen.



Lokal-kendskabet til bygningernes indre var ikke nok for det travle brandkorps til at de kunne redde hotellet, Det var i den afdeling af bygningen, at hotellets køkken lå, og der var en vinkælder underneden, det fik vi nogen morskab ud af. Vinflaskerne sprang som champagnepropper, og på et tidspunkt var der en, der sagde, at vi skulle give en af de andre en stråle for han var sikkert tørstig. I hvert fald var der nogen, der ved den lejlighed fik smagt på varerne. Foruden køkkenets og vinkælderen udbrændte hovedindgangen, portier-logen hotellets store hal, spisesalen og læseværelset også te-salonen brændte sammen med arkivet og den berømte autografsal, med autografer af den siamesiske konge, ekskejser Wilhelm og den svenske konge samt mange flere notabiliteter. Mange af værelserne udbrændte også totalt, og det gjorde det umuligt at anvende hotellet mere som det, det var. Året efter måtte alle henvendelser, og der indløb mange, der gik på at bestille værelser for sommer-sæsonen besvares med: Beklager hotellet er brændt!



Under krigen blev den fløj, der var tilbage, brugt af den tyske besættelslesmagt og ved en ildsvåde nedbrændte også den, Det var en stor sorg for mange både i Skagen og i udlandet, at det kendte bade-etablissement ikke længere eksisterede, og der arbejdedes længe med planer om at genopbygge hotellet, som ved branden var forsikret for den formidable sum af tre kvart million kroner. Men der kom aldrig mere til at stå et hotel på Grenen. I dag står der en anden bygning, der også er pompøs på sin egen måde, det er Grenen Kunstmuseum, der ejes af Axel Lind Kunstmuseet er ikke bygget oven på ruinerne, som ligger der endnu i klitterne og vidner om en svunden tid.



Skagens Avis skrev den 15. oktober 1938:
Badehotellet brænt.
Skagens Badehotel er natten til l0. oktober lagt delvis i aske. Under et heftigt tordenvejr, der drog hen over Skagen, slog lynet ved 3,30 tiden ned midt i hotellet. Straks efter var den store træbygning et buldrende flammehav.
Direktør Blomquist der for tiden alene bebor hotellet, alarmerede motosprøjterne fra Skagen og Frederikshavn, som hurtigt kom til stede og ved et energisk slukningsarbejde fik branden begrænset til den østre afdeling.
Hele denne afdeling, der rummer hotellets kostbareste lokaler og udgør halvdelen af hele hotellet, nedbrændte til grunden. Brandtomten frembød om morgenen et sørgeligt skue. Det brændte endnu livligt i ruinerne, og dødtrætte brandmænd arbejdede videre med usvækket energi.
Endnu var faren langt fra overstået, men ved den ihærdige indsats, fik mandskabet alt under kontrol. Rundt omkring lå indboet spredt, kommoder, skabe, senge, døre, tæpper og for flere tusinde kr. svedet dækketøj. Meget af det var intet værd. Hvor stor brandskaden er, er endnu ikke gjort op, men hotellet er forsikret for en million kr. Det brændte hotel opførtes i halvfemserne. Dog er den nu nedbrændte afdeling først opført i 1910.

Autografsalen brænt.
Under branden på Skagen Badehotel blev den berømte autografsal med autografer af den siamesiske konge, ekskejser Wilhelm og den svenske konge med flere tilintetgjort. Det var uerstattelige værdier, der gik op i luer, og Skagen er blevet endnu en turistattraktion fattigere.

Et fund.
Arbejdsmand Viggo Nielsen, Sct. Laurentiivej, har gjort et usædvanligt fund under oprydningen på det brændte badehotel. Han var i færd med at fjerne et par vinduesrammer, der truede med at styrte ned, da han i væggen mellem vinduerne lagde mærke til et stykke træ, der lå løst. Da han tog det ud og kiggede på det, så han, at der stod skrevet på det med en blyant. Der stod: Dette stykke træ lagde tømrer Anders Peter Nielsen den 22. juni 1899, dajeg arbejdede for bygmester Peter Thomsen af Levring pr. Kjellerup, på badehotel1et i Skagen. Ti1 kammerat havde jeg tømrer Th. Christensen af Sejlund pr. Silkeborg.

Cachen:



Vær venligst omhyggelige ved genplaceringen.

EN:

Badehotellet



Please be careful when replacing the cache.

Additional Hints (No hints available.)