Skip to content

Gråanden Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej
En reviewer har kontaktet dig for over 2 måneder siden, for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret, eller åbnet cachen, arkiverer jeg nu cachen.

Det er ikke noget problem at åbne cachen igen hvis du vælger at gøre det.

Med Venlig Hilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com godkender for Danmark, Færøerne og Grønland.
Kontaktinformation: Via min profil på geocaching.com.
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af som det første i beskeden, gerne med et link.

More
Hidden : 5/12/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


DK:

Gråanden

Gråanden (Anas Platyrhynchos) er 50-65 cm, vingefanget er 81-98 cm. Den hører til typen svømmeænder, de har svømmehud mellem tæerne. Kendetegnet på en svømmeand er, at fødderne sidder temmelig langt tilbage på kroppen. Hannen har et grønt hoved, gult næb og en hvid halsring, et mørkebrunt bryst og hvid mave. Gråanden lever i alle former for søer og fjorde, vandløb og i mergel- og tørvegrave. Æggene bliver klækket, og når ungerne er tørre, bliver de ført ned til vandet, hvor de snadrer i overfladen eller står på hovedet i vandet for at nå bunden. De halvtamme ænder i parkerne spiser insekter samt brød fra forbipasserende. De vildtlevende spiser også insekter og græs. Maden sluger de sammen med småsten som maser føden, når mavesækken trækker sig sammen og slapper af. Gråanden spiser meget forskellig mad i forhold til andre ænder, derfor er den meget udbredt. Dens fjender er ræve og jægere.



Beskrivelse
Gråanden er den mest almindelige and herhjemme, og den ses næsten overalt, hvor der er vand. Hannen er let genkendelig med sin grå fjerdragt, sit brune bryst, metalgrønne hoved og gule næb. Hunnen er, som hos de fleste andre andefugle, camouflagefarvet brun. Begge køn har blåt vingespejl med hvide kanter. Især i byerne findes der dog andre farvekombinationer, hvilket skyldes krydsning med udsatte tamænder. Særlig almindelig er en variant, hvor hannen er ensfarvet brun med hvidt bryst.

Levested
Gråanden er udbredt over store dele af verden. Den yngler således i næsten hele Europa, det nordlige Asien, nordlige dele af Amerika og efter indførelse også i dele af Australien og New Zealand. Herhjemme findes den ved næsten alle vådområder og er især talrig i byområder med parker. Særlig store bestande af ynglende gråænder findes i hovedstadsområdet, f.eks. Søerne i centrum, Furesø og i Frederiksberg Have, samt i Tøndermarsken, Vejlerne og på Tipper-halvøen. Arten er stort set ikke fraværende nogen steder i landet bortset fra enkelte forholdsvis tørre områder i Midtjylland.

Som hos de fleste andre ænder deltager hannerne ikke i yngelplejen. Når rugningen går i gang, forlader de yngleområderne for at fælde svingfjerene i mere uforstyrrede områder. Dette gælder dog ikke for mange af hannerne i byområder, som i stedet bliver på ynglepladserne og evt. kan deltage i massevoldtægt af uparrede hunner. I træktiden ses mange nordiske fugle, der typisk overvintrer i Kanalegnene. De fleste danske ynglefugle bliver i landet, og store ansamlinger kan bl.a. ses i Limfjorden, Vadehavet og de vestjyske fjorde. Gråanden er en meget yndet jagtfugl, og der skydes i Danmark ca. 700.000 gråænder om året, hvoraf de 400.000 er udsatte fugle. Der opdrættes og udsættes omkring 500.000 gråænder til jagt hvert år.

Føde
Gråanden er ikke særlig krævende i sit fødevalg. Den lever især af frø og grønne vandplanter, men tager også agern, byg fra en nyhøstet kornmark og så selvfølgelig brødrester. Ællingerne tager hovedsagelig små insekter og krebsdyr i vandoverfladen.

Bestandsudvikling
Bestanden herhjemme har været jævnt stigende gennem hele det 20. århundrede. Dette skyldes både artens store tilpasningsevne og den stigende udsætning til jagt. I løbet af 1980'erne skete der omtrent en fordobling af bestanden, mens antallet af optalte ynglepar gennem 1990'erne har ligget meget stabilt på 6.000-8.000.

Cachen:

Vær venligst omhyggelige ved genplaceringen.

EN:

Gråanden



Please be careful when replacing the cache.

Additional Hints (No hints available.)