Skip to content

Harculo Multi-cache

This cache has been archived.

-Tjiftjaf-: Uw cache is door mij gearchiveerd in verband met het gebrek aan onderhoud.

Graag (restanten van) de cache uit het milieu verwijderen.

Met vriendelijke groet,
-Tjiftjaf-
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 3/11/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een rondwandeling van 2½ kilometer over verharde wegen door de omgeving van buurtschap Harculo.

Algemene informatie

De tocht is 2½ kilometer lang en voert geheel over verharde wegen. De route is daarom erg geschikt voor fietsers en kinder- en invalidenwagens. De hele route is ook begaanbaar voor auto’s, dus pas daar ook voor op! Aan geocachers doen we het uitdrukkelijke verzoek om de auto bij het eerste punt te laten staan en de tocht verder te voet af te leggen. Dit voorkomt niet alleen overlast in deze buurt, maar u kunt dan meer genieten van deze omgeving.

De route voert door het buurtschap Harculo, iets ten zuiden van de stad Zwolle. De toevoeging "lo" in de naam betekent "licht loofbos met open plekken", wat iets aangeeft over de omgeving ten tijde van de middeleeuwen. In 1224 vond bij Harculo een veldslag plaats. Hierin delfden boeren en ridders uit Salland het onderspit tegen de bisschop van Utrecht. De huizen en boerderijen in het buurtschap liggen dicht bij elkaar. Reden is dat hier vroeger geen dijk aanwezig was en de omgeving bij hoog water van de IJssel regelmatig onder water kwam te staan. Door te bouwen op hogergelegen rivierduinen hield men de voeten (meestal) droog. In het buurtje "Zurinckbelten" (bij bomen 6, 7 en 8) is het door de hogere ligging ("belt") hier goed toeven voor de zuringplant.

De cache

De wandeling loopt via de Jan van Arkelweg, Fabrieksweg en Kattenwinkelweg. Er zijn een achttal waypoints gegeven (die u dus niet exact hoeft te bezoeken). Op het waypoint staat een karakteristieke boom (of bomenrij). Van deze bomen vindt u hieronder een beschrijving met een foto van een detail van de boom. In de kop van de beschrijving is steeds een cijfer vermeld. Zet deze cijfers in de volgorde van de waypoints (Boom 1, Boom 2, etc.) en vul deze in op de ontbrekende positie van het coördinaat van de cache: N 52° 2A.BCD E 006° 0E.FGH

Bomen 2, 3, 4 en 7 staan op enige afstand van de weg (Zie ook de opmerkingen bij de Additional Waypoints). U dient deze vanaf de verharde weg te beoordelen. Betreden van privé-terrein is niet toegestaan.

De cache is niet al te moeilijk verstopt, en ligt praktisch naast weg. Graven en klimmen is niet nodig. De cache ligt wel in een open omgeving. Let er dus op dat u bij het pakken van de cache niet te opvallend te werk gaat. En laat de cache weer goed verstopt achter.

TIP's:
1. Sommige printers schijnen niet de hele cache-pagina uit te printen. Controleer of alle acht bomen afgedrukt zijn!
2. Een bomenboekje meenemen kan nooit kwaad!



Berk (8)
De berk groeit in bijna alle omgevingen. Zelfs in koude streken is de berk één van de weinige bomen die zich kan handhaven.
Bij de ruwe berk blijft de buitenste laag van de witte schors zich altijd vernieuwen. Hierdoor vallen vaak dunne repen schors van de stam. De zachte berk draagt een dikke bast in de vorm van schubben.
Berkenhout is relatief licht en wordt vaak gebruikt als fineer en in de modelvliegtuigbouw.
Beuk (5)
Solitaire beuken zijn imposante bomen. Oorzaak hiervan is dat zij een brede kroon en laaghangende takken nodig hebben om "zonnebrand" van de stam tegen te gaan. Bij het exemplaar in Harculo is dit duidelijk te zien. Beuken in de nabijheid van huizen zijn vaak geplant voor de schaduw die het dichte bladerendek geeft. Exemplaren die langs lanen worden geplaatst hebben vaak schaduw van elkaar. Zodra één exemplaar wegvalt is de kans groot dat de één na de ander door zonnebrand sterft.
Eik (7)
In Overijssel is de eik al eeuwenlang één van de meest dominante soorten. De (zomer)eik kan hoge leeftijden bereiken; 300 jaar en ouder is geen uitzondering. Als ze voldoende ruimte krijgt (zoals bij dit exemplaar) kan de eik een zeer grote omvang bereiken.
De vrucht (eikel) bevat veel tannine en is hierdoor giftig voor mensen. Soms zitten er bruine "noten" op bladen en takken. In deze eikengallen zit de voedselvoorraad voor de larve van de galwesp.
Els (2)
De els staat graag op vochtige grond, hetgeen bij ons exemplaar regelmatig het geval is. De els is eenhuizig: heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen (de kenmerkende “katjes”). Mannelijke katjes zijn langwerpig en “hangen”, vrouwelijke katjes staan rechtop. De vrouwelijke katjes groeien na bevruchting uit tot de bekende dikke “ezelproppen” (kegels zonder zaad, zie foto).
Es (3)
De es kan grote hoogtes bereiken (tot 45 meter), maar wordt minder oud dan veel andere boomsoorten. Ze heeft een oneven geveerd blad met kruislings tegenoverstaande deelblaadjes.
Het hout van de es is taai. Daarom wordt het vaak gebruikt in de liggers van gymnastiektoestellen en stelen van bijlen en spaden. De vruchten van de meeste essen worden bij hun verspreiding geholpen door de bekende “vleugeltjes”.
Linde (8)
De linde wordt vaak gezien als een fraaie boom, en wordt dan ook vaak naast lanen of huizen geplant (zoals bij de exemplaren van deze cache). De takken van de linde laten zich gemakkelijk leiden tijdens de groei in allerlei gewenste vormen (“leilinde”).
De linde werd vroeger door Kelten en Germanen al gezien als een heilige boom omdat de godin Freya zich er in zou hebben gevestigd. De geest van de Linde zou huizen, bronnen en kerken beschermen. Ook werden huwelijken vaak onder een linde voltrokken.
Populier (6)
Snelgroeiende boom, kan zeer groot en hoog (tot 40 meter) worden. Voor snelle groei heeft de populier veel licht nodig. Populieren kunnen 200 jaar oud worden. Zoals alle geslachten uit de wilgenfamilie heeft ze een krachtige, oppervlakkige en verspreide wortelgroei, en zijn daarom ongewenst in de nabijheid van huizen en wegen.
Populierenhout is sterk, elastisch en slijtvast. Daarom kent dit houtsoort vele gebruikstoepassingen, zoals klompen (Nederland) sinaasappelkistjes (Spanje) en beschilderingen (de Mona Lisa).
Wilg / meidoorn (4)
Als de wilg hierna niet regelmatig geknot wordt kan de boom uit elkaar scheuren. Door hun dikke kroon bieden wilgen vaak onderdak aan insecten, vogels (uilen) en marters. Wilgen zijn typerend voor vele Nederlandse landschappen, zoals ook de uiterwaarden van de IJssel waar ze goed gedijen in de vochtige grond. De takken van de wilg (wilgentenen) wordt vaak gebruikt voor manden, tuinschermen, etc. De schors van de schietwilg bevat salicine, slecht voor de maag, maar ook de basis voor aspirine! Juni2009: Deze rij wilgen blijkt (na tip van teamLapogus) eigenlijk meidoorns te zijn...

Additional Hints (Decrypt)

Obbz qevr?

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)