Skip to content

Jyllands kirker - Øster Bjerregrav Kirke Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej<br>
<br>
En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.<br>
<br>
Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, men det er en betingelse for genåbning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption. <br>
<br>
For at få cachen genåbnet skal du skrive en mail til mig med cachen nummer, navn og et link til cachen. Du skal skrive til t.ignika@gmail.com<br>
<br>
<b>Følg de danske reviewere på Facebook https://www.facebook.com/DanskeReviewere</b><br>
<br>
<br>
Geohilsen<br>
<br>
<br>
Toa Ignika<br>
Frivillig Geocaching.com reviewer for 2.210.579 km² af jorden (Danmark, Færøerne og Grønland)<br>
Kontaktinformation: t.ignika@gmail.com eller via min profil<br>
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af som det første i beskeden, gerne med et link.<br>

More
Hidden : 3/22/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dansk:

Cachen er gemt udenfor kirkens område. For at finde den er du nødt til at krydse kirkegården, men der er en låge meget tæt på gemmestedet, så brug dén og lad være med at forcere diget.
Cachen er en 0,3 ltr. beholder. Den indeholder fra start FFC, logbog m/blyant, diverse bytteting.

Kirken er et besøg værd, da den bl.a. har en "indbygget" hyldebærbusk i muren, der vender mod syd, samt to runesten (læs mere om stenene længere nede i beskrivelsen).

Øster Bjerregrav Kirke, som ligger på en banke i den nordlige ende af den lille landsby Øster Bjerregrav, blev bygget i 1100-tallet.
Kirken består af romansk apsis, kor og skib med sengotiske tilbygninger. Skibet blev i middelalderen forlænget mod vest, der blev tilføjet tårn, sakristi ved korets nordside samt våbenhus ud for syddøren.
De oprindelige bygningsdele er opført af granitkvadre over en profileret dobbeltsokkel og profilgesims overalt. Tårnet er overvejende af munkesten og har krydshvælvet underrum. En udvendig trappe på nordsiden af kirken fører til tårnets mellemstokværk.
Kirken blev hovedistandsat i 1938 ved arkitekt A. Lind-Madsen.

På alterbordet, som dækkes af et rigt udskåret panel fra begyndelsen af 1600-tallet med ”Kristi våben” i midten, står en ret enkel renæssancetavle fra nogenlunde samme tid.
Maleriet ”Den opstandne Kristus”, som nu hænger overfor døren ud til våbenhuset, er signeret Carl Langhorst, München, 1903 (eller 1908). Dette var tidligere altertavle, der blev malet som erstatning for den nuværende altertavle: Et ældre maleri, ”Kristus som barn med kalk, tornekrone og kors”. Én af grevinderne på Fussingø Slot syntes dårligt om billedet af den 12-årige Jesus, så hun lod male ”Den opstandne Kristus”.
Ved restaurering af kirken i 1981 blev der dog byttet om på de to malerier, så det nu igen er den 12-årige Jesus i templet, der hænger over alteret. Om dette billede kan fortælles, at det blev malet af Christiani, som var korttegner og bror til en af kirkens tidligere præster. Det var malerens kone, der stod model til Jesu ansigt, hvorfor dette på maleriet har nogle meget feminine træk.

I den romanske granitfont ligger der et sydtysk fad fra omkring 1575. Motivet er Bebudelsen.
Kirkens prædikestol er et tidligt renæssancearbejde. Den blev opsat i 1591 i præsten Peder Jespersen Wiborgs tid. Prædikestolen er skænket af Margrethe Brahe (1551- 1614)– søster til Thyge Brahe. Margrethe Brahe var gift med Christen Skeel (den ældre 1543 - 1595), der boede på Fussingø Slot

Skibsmodellen, ”Murer Jørgen Jensens Minde”, der hænger i kirken, er fra 1926.
Jørgen Jensen stammede egentlig fra Hobro, men er begravet på kirkegården ved kirken.

Ved Øster Bjerregrav Kirke står der to runesten, som begge er rejst af kvinder. De stammer fra vikingetiden og blev fundet i midten af 1800-tallet. De lå begge i gulvet i våbenhuset lige uden for døren ind til selve kirken. Den lille sten (1,40 m.) lå nederst og den store (2,15 m.) ovenpå.

I dag står den store sten udenfor kirken, til højre for våbenhuset.
Den har følgende indskrift: ”Tove rejste denne sten efter sin mand Tomme (en velbyrdig) thegn. Han … Tvegge Hen”. Hen betyder hvæssesten. Her er det nok et tilnavn, som måske siger noget om mandens erhverv eller færdighed.

Inde i våbenhuset står den lille runesten, som er meget velbevaret. Den blev restaureret i 2001, da den var begyndt at forvitre. På denne sten står der: ”Gyde rejste denne sten efter sin bonde Thorbjørn, en meget velbyrdig thegn. Og Thord ristede disse runer”.

Læs mere om kirken ved at klikke på "Related web page" længere oppe. Her føres du til Øster Bjerregravs byportal, og det er kirkens præst, der her har beskrevet kirken.

Kirken er åben hver dag til kl. 16.00.Kig gerne indenfor!

English:

The cache is placed outside the churchyard, but you will have to cross the churchyard to reach the hiding place. There is a gate you must use to get to the right side of the dike. Please do not climb the dike.

Øster Bjerregrav Kirke was built in the 11th century.

In the middle of the 18th century two runic stones were found in the floor inside the porch.
The smallest stone (1,40 m./4,59 ft.) was restored in 2001 and stands today inside the porch.
The largest stone (2,15 m./7,05 ft.) is standing outside, at the right side of the porch.
Both stones were set up by women in memory of their husbands.

The church is open every day until 4 pm if you want to take a look inside.

Additional Hints (Decrypt)

Geæfgnzzr zrq rsrh - xvt bc/ Gehax jvgu vil - ybbx hc

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)