Skip to content

Raar Maar Waar Traditional Geocache

This cache has been archived.

Sus Antigoon: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan en/of het uitblijven van onderhoud.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
Sus Antigoon
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 4/10/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De eerste cache van team WijZijnRaar - eentje die onze teamnaam eer aan doet: de Raar Maar Waar-cache.

Afstand: 0m - 500m
Er zijn in de wereld een heleboel opmerkelijke en rare plaatsen. Zeven daarvan hebben het zelfs geschopt tot de zeven wereldwonderen. De klassieke zeven wereldwonderen zijn de Pyramide van Cheops, het kolossus van Rhodos, de hangende tuinen van Babylon, het Mausoleum van Halicarnassus, de Pharos van Alexandrié, het beeld van Zeus te Olympia en de tempel van Artemis in Efeze in Anatolië. Al deze klassieke wereldwonderen liggen binnen de grenzen van het veroverde rijk van Alexander de Grote, maar voor ons toch allemaal een eindje rijden.

Ook dichter bij huis zijn er veel opmerkelijke plaatsen te vinden, locaties waarvan je zegt: dat wist ik niet! Wat leuk! Wat raar, maar waar! Op één van deze locaties is dan ook de Raar Maar Waar-cache te vinden, en wel bij de pyramide van Austerlitz. Deze pyramide staat op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en is daar door Napoleontische soldaten gebouwd.


De pyramide is op 12 oktober 1804 opgericht door de 30-jarige generaal Auguste F.L.V. de Marmont ter herinnering aan het verblijf van zijn 18.000 man grote legermacht op de Utrechtse heide. Officieel droeg hij het monument op aan Napoleon, dit dat jaar tot keizer werd gekroond


Marmont koos voor een eenvoudig gedenkteken dat snel te bouwen en goedkoop was en de eeuwen kon trotseren: een piramide van aarde en grasplaggen met een houten obelisk en een uitzichtplateau. Het bood een wijds uitzicht over de heide en op de Zuiderzee, vanaf waar een Engelse invasie werd verwacht.

De Pyramide kreeg in 1806 van koning Lodewijk Napoleon de naam Pyramide van Austerlitz, ter ere van de door zijn broer gewonnen Slag bij Austerlitz (in Tsjechie).
Na het vertrek van Marmont in 1805 werd het kamp opgebroken, verviel de Pyramide en raakte de heide bebost. Aan de weg kwam in 1879 een uitspanning. Inmiddels waren de Pyramide en de wijde omgeving in handen gekomen van de familie De Beaufort. De toenmalige burgemeester van Woudenberg, J.B. de Beaufort, liet in 1894 een nieuwe stenen obelisk op de Pyramide zetten.

De pyramide is in verloop van tijd in verval geraakt, maar wordt momenteel gerestaureerd met behulp van een financieringsvoorstel van de Stichting Pyramide van Austerlitz. Inmiddels is de pyramide wat opgeknapt, maar wij vragen ons af... wanneer maken ze het af?

De pyramide is voor €2,= te beklimmen, en biedt een mooi uitzicht over de bosrijke omgeving. Tevens is er vlakbij de pyramide een bezoekerscentrum en een nostalgische speeltuin. Voor de wandelaars onder ons zijn er verschillende wandelroutes die beginnen op de parkeerplaats.

Dit alles deze locatie uitermate geschikt voor een bezoek met het hele gezin.

In de cache bevind zich een logrolletje en er is ruimte voor geocoins en kleine TB's. Een pen past er niet in, neem deze dus zelf mee bij het cachen. Probeer ongezien te loggen, het kan hier druk zijn!

Wij wensen iedereen veel plezier met onze eerste cache!

Parkeren kan op N 52°05.242, E 005°20.297

Additional Hints (Encrypt)

Volg geel. Dood hout bij 2 berkjes.