Skip to content

Sct.Knudskirke Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Takanuva: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 1 måned siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret, eller genåbnet cachen, arkiverer jeg den nu.

Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, du skal bare skrive til mig. Det er en betingelse for genåning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption.

Med Venlig Hilsen

Toa Takanuva
Frivillig reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland.
Kontaktinformation: Via min profil på geocaching.com.
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af mailens overskrift eller som som det første i beskeden, gerne med et link.

More
Hidden : 4/24/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Min far er blevet døbt der, senere kommer der lidt om Kaj Lykke på siden.

Kaj Lykkes Kranie
Kaj Lykkes kranium er karakteriseret ved at være lille og have en vigende pande. Kaj Lykke blev begravet i 1699 eller måske i 1702, som der stod på hans kisteplade, som nu er forsvundet. Her havde han hovedet med i graven. I 1858 fik to unge medicinstuderende lov til at se graven og undersøge kraniet. De tog kraniet med tilbage til København, hvor det kom til Normal-Anatomisk Museum. Måske hav­de de unge studerende fået lov til at tage det med sig, måske havde de ikke – men det var i hvert fald ikke meningen, at det skulle forblive derovre.
Grunden til dette var at kraniet vakte stor opsigt. Det havde nogle træk tilfældes med et kranium fundet i Neandethal, Tyskland i 1856. Man havde en teori om at der var tale om en tidligere menneskerace. Andre forskere mente bestemt ikke, at der var tale om en tidligere menneskerace. Her var Kaj Lykkes kranium et godt modbevis på at det fundne kranie var forhistorisk. Dengang mente man at man kunne se folks personlighedhed ud fra deres kranium. Og Kaj Lykke måtte jo åbenlyst være idiot med sit lille hoved og sin voldsom tilbage­skrå­nen­de pande, som man sagde dengang. I dag mener forskere ikke, at man kan se folks intelligens ud fra deres kranium – og der er intet i Kaj Lykkes liv der tyder på at han var dum.
Kaj Lykkes kranium vakte stor opsigt, og var genstand for hidsige diskusioner langt op i 1900-tallet. Derfor var det utænkeligt at det skulle tilbage til sin grav.

Paul Lund og spøgerier
I Bramming tog man ingen særlig notits af at hovedet var væk. Indtil spø­ge­ri­er­ne begyndte. Vi ved ikke hvornår de begyndte; men vi ved, at spøgelseshistorierne blev brugt af Paul Lund i markedsføringen af sit vandrehjem, som han havde åbnede i 1939 på Bramming Hovedgård. Ifælge Paul Lund havde talrige gæster gennem årene flygtet fra vandrehjemmet på grund af spøgelset. Paul Lund fik også arrangeret en undersøgelse af Kaj Lykkes grav under Sankt Knuds kirke, hvor vi­den­skabsmænd fra Nationalmuseumet i København lavede omfattende undersøgelser i 1941, og dokumen­terede, at det kranium man havde i samlingen faktisk passede til resten af skelletet, og alstå var Kaj Lykkes kranium. Det øgede yderligere for interessen for Kaj Lykkes spøgeri.

Kraniumet kommer tilbage til Bramming
Efter undersøgelsen tog forskerne kraniet med tilbage til København. Med tiden aftog interessen af kraniet, efterhånden som Neanderthals teorien blev bredt accepteret. I 1978 opdagede en journalist fra BT, der skrev om spøgelser på danske herregårde at kraniet stadig manglede. Han fik gennem daværende rigsantikvar Glob kraniet tilbage til Bramming. Oprindeligt var det tænkt, at det skulle tilbage i graven; men da man var bekymret for at nedbrydningen gik for hurtigt, anbragte man det i præstens pengeskab. I 1984 kom det til byhistorisk arkiv, og siden blev det overdraget til egnsmuset. Da egnsmuseet det i 1994 åbnede, blev det udstillet her.

/Robert Linneberg Storm

Jeg er selv blevet fortalt af Paul Lund at der skulle gå en underjordisk tunnel fra Bramming Hovedgård til Sct. Knudskirke, da jeg var barn, men det er aldrig blevet bevist at den har været der!

Additional Hints (No hints available.)