Skip to content

Østervang kirken - Log scroll Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 1 måned siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret, eller genåbnet cachen, arkiverer jeg den nu.

Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, du skal bare skrive til mig. Det er en betingelse for genåning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption.

Med Venlig Hilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland.
Kontaktinformation: Via min profil på geocaching.com.
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af mailens overskrift eller som som det første i beskeden, gerne med et link.

More
Hidden : 5/22/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Denne cache er en efterfølger til ”Mothercache – logscroll, GC15Y1F”.
Det er min første cache jeg lægger ud. Grunden til at jeg har valgt Østervang kirken som min første cache er, at jeg synes det er en flot kirke. Jeg køre forbi den hver dag når jeg skal på arbejde. Og i forbindelse med mit arbejde kommer jeg til børnegudstjeneste i kirken både til jul og påske.
Hvis man kan komme ind i kirken, når man kommer for at logge cachen, skal man gøre det, hvis man har tid til det. Da det er en flot kirke indvendig.

 

  Historien om Østervang kirken’s tilblivelse

I 1959 kunne man læse følgende i Glo¬strup og Omegns Folkeblad: "Til bebo¬erne i Glostrup Sogn.
I disse dage påbegyndes den endelige indsamling til den nye kirke og Glostrup sogns ca. 5000 hustande får besøg af vore indsamlere. Fra Kirkekomiteens side beder vi hermed igen om, at man vil tage venligt mod indsamlerne, der har villet ofre deres tid i denne sags tjeneste..."
Henvendelsen kom fra Pastor Langberg. Han sad i den kirkekomite, som på frk. Siri Lagonis initiativ var blevet iværksat 7 år forinden. Komiteen havde gennem de 7 år opnået at få en byggegrund stillet i udsigt, man havde fået kontakt med en arkitekt, som kunne indfri ønskerne til en moderne kirke og man havde samlet 60.000 kr. sammen. Nu var tiden inde til at give det sidste skub. Byen kunne dårligt undvære den ny kirke længere; således kunne det hænde, at man på en enkelt søndag måtte døbe 13 børn i Glostrup Kirke.


Alle beboere opfordredes derfor til at tage del i indsamlingen; målet var at nå at samle yderligere 75.000 kr., da loven foreskrev, at et sogn selv skulle stille med en fjerdedel af de samlede byggeudgifter. Disse penge rejste Glostrup, Ejby og Hvissinge i fælleskab; kirkekomiteen holdt basarer, foretog hus- indsamlinger og modtog gaver. Under arbejdet voksede den ny kirkes første menighed langsomt frem. Også menighedsrådet blev involveret, og efterhånden kunne man begynde at arbejde med ønskerne til den ny kirke: den skulle være en indbydende og værdig ramme om gudstjenester og kirkelige handlinger, og samtidig skulle den være praktisk indrettet for moderne, kirkeligt arbejde, med mødesal, konfirmandstue, kontorer og køkken. Man søgte en arkitekt, som kunne tage udfordringen op. Valget faldt på Holger Jensen. Flere skitser så dagens lys; således var de tegninger, som Folkebladet bragte i 1959 ikke de samme, som dem man senere byggede efter. Et andet felt, som gav problemer, var placeringen af kirken. Skulle man bygge efter fremtidige prognoser eller tage højde for de beboere, som alle¬rede nu boede langt fra Glostrup Kirke, dvs. syd-øst for togskinnerne? Ville Hvis¬singe og Ejby vokse sig så store, at de i løbet at 1980erne måske skulle have sin egen kirke? Problemerne var mange, men det skulle lykkes. Behovet var jo indlysende; for at imødegå presset var man endda begyndt at holde gudstjenester i Søndervangskolens gymnastiksal.

I 1966 forelå endelig byggetilladelsen. Komiteen havde samlet 180.000 kr. og resten indgik i form af tilskud og lån.

Arkitekten havde de endelige tegninger klar, og en lykkelig dag var alle vanskeligheder overstået. Grundstenen til den ny kirke kunne nedlægges: det blev d. 11. juni 1967. Kirkeminister Orla Møller murede den første sten, og til det formål havde murermester Kjær-Knudsen stillet en murerske af tretårnet sølv til rådighed. Grundstensdokumentet samt et eksemplar af alle danske mønter årgang 1967 plus bryllups-tikronen blev muret ind under alteret og byggeriet var i gang. Det var de lokale håndværksmestre, som stod for opførelsen. Det kom til at tage 3 år; især det indvendige voldte noget besvær. Men en dag stod da endelig den ny kirke færdig: en imponerende, rund kirke med højt -17 meter!- til loftet.

Byggeriet er ofte blevet rost, ikke mindst de elegante "sildebens"-mønstre i murforbandtet, som står så tydeligt frem inde i kirken. Også det, at det blev en rundkirke gjorde 0stervangkirken til noget helt særligt. Det var Danmarks 8. rundkirke, tilmed den største. Forbilledet for rundkirkerne antages at være Den Hellige Gravs kirke i Jerusalem, som blev bygget under den romerske kejser Konstantin den store.

Blev glostrupperne så glade for deres ny kirke? Ja, nogle tog den til sig helt fra starten. Stolte og glade over den smukke runde kirkesal, tilfredse med mulighederne for at mødes i menighedssalen. Andre havde sværere ved at acceptere, at en så anderledes bygning skulle være en kirke; faktisk gav dens udseende anledning til mange fantasifulde navne! Igennem årene har Østervangkirken imidlertid fundet sin egen plads i folkets bevidsthed og bruges idag som en sognekirke på lige fod med Glostrup Kirke.
Med denne folder vil vi præsentere kirken.


Om arkitekten
Kirkekomiteen nåede frem til arkitekten ved at se på en række omegnskirker. Holger Jensen havde på det tidspunkt bygget over 20 kirker, og han havde en klar holdning til kirkebyggeri i vort århundrede. Han mente, at udformningen af en kirke både måtte tage hensyn til den tid kirken er bygget i, og til det ord, som lyder i kirken. Som ordet er sandt, skal rammen også være det. Dvs at bygningen måtte være ægte og ikke bare en efterligning af noget gammelt. Bygningen skulle vise at kristentroen også er nutidig. Inspirationen var som altid for kirkebyggeri i Danmark - vore gamle middelalderkirker.
Holger Jensen ønskede at opnå samme rolige værdighed i det ydre, og samme højhed og stilhed i det indre, som de bornholmske rundkirker har. Og samtidig blev Østervangkirken et fuldgyldigt udtryk for sin tid.


Cachen indeholder fra start:
Filmhylster med logscroll
Oplysning:
Der er ikke plads til at ligge ting i cachen
Husk skriveredskab


JFFC og FFC vil blive tilsendt hurtigst muligt efter logning

P.S   Hvis man kommer om søndagen ved 10 tiden,    
         så bliver der serveret vin og brød,  inde i kirken.

Additional Hints (Decrypt)

Alq hqfvtgra gvy xvexra bt olttrevrg.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)