Skip to content

Paradis søerne Traditional Cache

This cache has been archived.

Jord-and: Skal nedlægges

More
Hidden : 7/8/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dejligt område med 2 søer
Lovely place with 2 seas

Det er et skønt område at gå rundt i selv om trafik støjen på nogle
tider af dagen er temmelig øredøvende. Der er masser af borde og
bænke på vej rundt om søerne og der er små udsigts pladser ud i
søerne.

Den 13. august 08 skrev Profilen Storeklit følgende i loggen: Fandt hurtig cachen,dejlig område,her har jeg løbet på skøjter for 50 år siden. da blev søerne kaldt Tropil søerne,på grund af en nærliggende sodavandsfabrik.

Sådan en sætning gør mig nysgerrig og jeg gik på nettet hvor jeg fandt dette her :-) Tak til Storeklit

Tropil (sodavands/mineralfabrik)
Fabrikken blev grundlagt i 1934 af Villy Bratborg, der var født i Esbjerg i 1901. Han blev uddannet inden for landvæsenet og var som ganske ung forvalter på forskellige gårde på Jyllands østkyst. Som 24-årig udvandrede han til USA, hvor han fik forskellige jobs, bl.a. i byen Liport, der senere skulle få betydning for ham. Hans sidste job i USA var nemlig i et isfirma, der også fremstillede læskedrikke. Der lærte han behovet for og fremstillingen af læsedrikke at kende.

Da V. Bratborg vente hjem til Danmark i 1934, havde han således en del erfaring i sodavandsfabrikation, og med det som baggrund grundlagde han samme år mineralvandsfabrikken Tropil i lejede lokaler i Kongensgade 8. Lokalerne havde tidligere huset konkurrenten Kosmos.

Fabrikken havde gode muligheder på trods af de dålrige tider i 1930'erne, og allerede i 1936 blev lokalerne i Kongensgade 8 for små. V. Bratborg købte derfor ejendommen Kronprinsensgade 15, som han restaurerede. Ved at slå to lejligheder sammen kunne han få plads til fabrikkens maskiner. Produktionen og afsætningen gik godt, og råstoffer fik han helt op til 2. Verdenskrig fra sine tidligere forbindelser i Amerika. I 1938 købte han en ny skyllemaskine og en ekstra tappemaskine til uklare sodavand, og i 1944 var han oppe på at tappe 1.000 flasker i timen med et personale på ti personer.

Under 2. Verdenskrig
Villy Bratborg var en mand med mange utraditionelle "arbejdsmetoder" (tænk bl.a. på navnet Tropil - det er Liport stavet bagfra). Under 2. Verdenskrig, hvor der var knaphed på læskedrikke på grund af importstop og sukkerrationering, kunne V. Bratborg, der havde nogle gode "forbindelser", nogenlunde opretholde produktionen, og kundekredsen blev betjent pr. hestevogn og en ældre Bedford med trægenerator. Disse køretøjer kunne dog ikke betjene yderdistrikterne, og sodavand blev derfor så vidt muligt fragtet med bane.

Således blev bl.a. Varde forsynet. V. Bratborg havde hyret en lokal mand med hest og vogn til at sælge sodavand fra faste standpladser (den eneste konkurrent foruden de store bryggerier var den lokale mineralvandsfabrik Jylland). Kunderne, der overvejende var kvinder, betalte i mange tilfælde varerne med sukkerrationeringsmærker, hvilket V. Bratborg dog ikke selv mærkede meget til, at salgskusken stak mærkerne i egen lomme.

Udflytning
I 1947 købte V. Bratborg Møllegården i Gammelby med tilhørende 3 tdr.l, og bygningerne blev hurtigt indrettet til mineralvandsfabrik. Som tidligere var kundekredsen hovedsagelig private, men bl.a. Hotel Hafnia og Badmintonhallen i Esbjerg kom til som kunder. Salgsdistriktet var afgrænset af Varde i nord, Gørding i øst, Ribe i syd og mod vest af Vesterhavet. I begyndelsen af 1950'erne havde han to 6 cylindrede 2½ t lastbiler - og en ekstra varevogn til højtiderne - til at forsyne kunderne med. Turene var lagt i faste rammer, og ugens første fire dage var der landtur, og fredag-lørdag blev Esbjerg betjent.

I midten af 1950'erne var fabrikationen steget til 1.500 flasker i timen, og årsproduktionen var ca. 1. mill. flasker. Sodavandene blev udelukkende tappet på flasker med patentpropper. Etiketterne, der i mange tilfælde var i lidt speciel design, bar ofte usædvanlige motiver, der var inspireret af en del af kundekredsens erhverv, nemlig fiskeri og landbrug.

Slogans
Journalist Arne B. Riber, Dagbladet Vestkysten, var en overgang fast sloganlevernadør, og én gang ugentlig, et helt år igennem, var der et nyt Tropil-slogan i avisen. Serien var meget populær. Et bevaret visitkort har f.eks. følgende slogan:

Trækpapir drikker blæk - hvad drikker De?
Trækpapir kan gemmes - Tropil maa aldrig glemmes!

De kan slet ikke holde Fester - uden Tropil Orange & Grape til Deres Gæster
Lev sundt og jag al Træthed bort - drik kun Tropil Citron & Sport

Villy Bratborg sælger
Tiden begyndte dog at kræve investering i nye maskiner, markedet ændredes ganske langsomt, og der måtte tænkes i nye baner. Villy Bratborg var da blevet en mand på 60 år og mente, at han havde "gjort det godt". Den 1. oktober 1961 solgte han derfor fabrikken til repræsentant Tage E. Silkjær. Produktionen var da nede på ca. 300.000 flasker pr. år.

Tage E. Silkjær var født i oktober 1917 på Randers-egnen, fik uddannelse som sælger og arbejdede som sådan bl.a. for Esbjerg Cykellager og Nellemann i Århus.

Tage E. Silkjær indledte sin fabrikantkarriere med at få Tropil-sodavandene analyseret på et laboratorium, og med hjælp fra bl.a. Baldur blev resultatet tolket. På den baggrund fremstillede han en helt ny sodavand. Nogle af de gamle kunder kunne ikke acceptere den nye vare, men stigende salgstal fortalte dog, at der var taget et skridt i den rigtige retning.

Den 1. oktober 1964 flyttede T. E. Silkjær fabrikken fra Møllegården i Gammelby, hvor V. Bratborg og hustruen Gerda stadig boede, til en ny fabriksbygning på Randersvej 8. Maskinerne blev udskiftet med mere moderne og tidssvarende maskiner, og i løbet af 1965-1967 sneg produktionen sig igen op på ca. 1. mill. flasker pr. år, og personalet talte 10-12 personer.

Foruden salg af egne sodavand havde han også salg af Hancock øl fra Skive, omend i lille målestok.

Fabrikken nedlægges
Midt i 1960'erne begyndte nye problemer at melde sig. Arbejdsmarkedet havde brug for flere arbejdere, og mange kvinder blev udearbejdende. Det betød, at kundekredsen i byerne, der stadig overvejende var private, kun kunne besøges om aftenen eller lørdag eftermiddag. Det indskrænkede kundekredsen i arbejdstiden og forøgede arbejdet efter fyraften, hvor det blev vanskeligere at få tilstrækkelig med arbejdskraft. En videreførelse af fabrikken ville medføre en fuldstændig omlægning af driften og indkøb af fuldautomatiske maskiner, der skulle evetuelt oprettes depoter, opsøges nye kundekategorier o.s.v.

Alt dette faldt sammen med et alvorligt sygdomstilfælde i Silkjærs familie, og det tog lysten fra ham til at fortsætte. Tage E. Silkjær nedlage derfor mineralvandsfabrikken Tropil d. 24. februar 1969.

Efter nedlæggelsen blev råvare- og færdigvarelageret overtaget af fabrikant Larsen, Saltum Bryggeri, maskinerne blev solgt til bl.a. Ceres i Århus, der brugte dem til fremstilling af danskvand. Enkelte maskiner blev solgt til ophug, og bygningen blev senere solgt til et inventarfirma. Tage E. Silkjær vendte selv tilbage til sit gamle fag som provisionssælger.

Virksomhedens stifter, Villy Bratborg, døde pludselig i september 1978, 77 år gammel.

FFC og JFFC vil blive sendt

Its a nice area but there will be some trafic noise. There are a lot of tables and benchs

FFC and JFFC will be sent

Additional Hints (Decrypt)

Yvttre vxxr cå Wbeqra Abg ba gur tebhaq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)