Skip to content

Spæncom Traditional Cache

This cache has been archived.

Boost: Arkiveret.

More
Hidden : 7/11/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Spæncoms historie fra begyndelse til nu

"Livet igennem passerer den ene gode idé efter den anden. Kunsten er at vælge den rigtige idé på det rigtige tidspunkt"

Det gjorde Spæncom A/S – der var først med forspændte beton­elementer i Danmark.

1947

 rod_streg.jpg Jannik Ipsen rejste til Frankrig og Schweiz og vendte hjem med det fornødne grundlag for introduktion af forspændt beton i Danmark.
På dette grundlag etableredes A/S Skandinavisk Spændbeton.

Starten på Spæncom var reelt aftalen vedr. salg og produktion af ståltegl og streng­beton­elementer mel­lem A/S Skandinavisk Spændbeton og A/S Hedehus Teglværket.
Opførelse af fabrik­ken blev påbegyndt, og bygningen var under tag inden jul 1947.

1948

 rod_streg.jpg Den første ordre var et ståltegldæk til en brandmand, der byggede villa i Glostrup.
Desuden blev der indgået aftaler med forhandlere i Göteborg og Stockholm.

Samme år stiftedes A/S Nordjysk Spændbeton i Aalborg. 

1950

 rod_streg.jpg Første udendørs spændebænk til strengbetonbjælker blev anlagt i Hedehusene.

Den maksimale grænse for betonelementernes længde og vægt var i 1950'erne i høj grad bestemt af transportmulighederne.
Nedenfor ses en 34 meter lang bjælke på 24 t på vej til byggepladsen.
 gammel_transport.jpg

Montagen skete først med primitivt grej - en eller to løftebommer, der kunne løfte elementet op og svinge det på plads med løftetårne, hvor bjælken løftes på plads med taljer.
Gammel_montage.jpg

1951

 rod_streg.jpg I 1951 stiftedes Jydsk Betonelementfabrik som et I/S mellem Larsen & Nielsen A/S og Kjæhr og Trillingsgaard A/S. Interessentskabet blev erstattet i 1959 af Jydsk Betonelementfabrik A/S med Kjæhr & Trillingsgaard A/S som hovedaktionær.
gammel_lager.jpg

1958

 rod_streg.jpg
I 1958 var Ullevi i Göteborg det første i rækken af stadions, som fik glæde af Spæncoms viden om forspændte elementer og deres anvendelse. Siden er der leveret tribuneelementer til bl.a. Parken og Brøndby, Aalborg, Århus, Odense, Silkeborg og Viborg stadion samt flere stadions i Norge, bl.a. Bislett Stadion i Oslo.  ullevid-stadion.jpg

1960

 rod_streg.jpg Spæncom fik idéen til et nyt selvbærende ovenlys til standardhallen med træbetontag. Dette var begyndelsen til en produktudvikling, der bl.a. resulterede i udvikling af Spanmax, Systembygningerne, TTS Vaffel Taget og P-huset. 

 1966

 rod_streg.jpg I 1966 samledes alle aktiviteter i det nystiftede A/S Dansk Spændbeton. Aktionærer var A/S Skandinavisk Spændbeton og A/S Hedehus-Teglværket. Spanmax blev patenteret. Vaffel Pladen blev mønsterbeskyttet. 

1972

 rod_streg.jpg I 1972 blev et koncept til udførelse af motorvejsbroer af standardelementer hentet hjem fra Holland. Allerede fra 1950'erne havde Spæncom produceret bjælker til mindre broer. Med de nye standardelementer kan spændvidden gå op til godt 35 m.
 

1974

 rod_streg.jpg Motorvejsbro over Roskildevej ved Klovtofte blev udført efter alternativt forslag fra Spæncom i 1974. Broen var den første motorvejsbro i Danmark, hvor hele den bærende konstruktion var udført i elementer. Spæncom gangstibro blev leveret helt færdig med rækværk, - klar til brug.
bro.jpg

1976

 rod_streg.jpg Ønsket om et let tag, helt i beton, fører i 1976 til udviklingen af Vaffelpladen. Vaffelpladen oplagt mellem TTS tagplader, giver et let betontag med op til 32,4 meter spændvidde.

1977

 rod_streg.jpg I 1977 oprettedes licensaftale med A Betong AB, Sverige om A-fundamenter. 

1979

 rod_streg.jpg I 1979 får Spæncom patent på et gylletank system. 

1980

 rod_streg.jpg De 2 "gamle" spændbetonfabrikker - i Hedehusene og Aalborg - har primært satset på fremstilling af forspændte betonelementer. Der var tillige en supplerende produktion af jernbetonsøjler. I Aalborg fremstilledes yderligere, i mindre målestok facadeelementer. Jydsk Betonelementfabrik A/S har fra starten i 1951 primært satset på slapt armerede elementer, herunder vægelementer og elegante særprægede facadeelementer.

1986

 rod_streg.jpg A/S Dansk Spændbeton og A/S Nordjysk Spændbeton fusionerer og selskabet A/S Dansk Spændbeton af 1985 noteres på Københavns Fondsbørs.

1989

 rod_streg.jpg Da Jydsk Betonelementfabrik i 1989 blev optaget i A/S Dansk Spændbeton af 1985, blev Spændbetons ekspertise vedr. forspændt beton forenet med Jydsk Betons erfaringer inden for fremstilling af facadeeelementer. Forspændte elementer fremstilles nu i Hedehusene og Aalborg, og facade- og vægelementer i Kolding.

1991

 rod_streg.jpg
I 1991 ændres navnet til Spæncom A/S
 spaencom-logo.jpg

1992

 rod_streg.jpg Spæncom Lydtag, der er patenteret, er en videreudvikling af TTS Vaffel taget. I Spæncom Lydtag er betonen i 65 % af tagets underside erstattet af stærkt lydabsorberende mineraluld. Elementerne leveres med ønsket isolering og et lag tagpap fra fabrikken. Man kan derfor montere og tætne op til 600 m2 tag på en arbejdsdag.
 lydtag(2).jpg

1993

 rod_streg.jpg Spæncom overtager fabrik i Tune, der fremstiller vægelementer. 

1996

 rod_streg.jpg I 1996 modtog Spæncoms fabrikker dobbeltcertificat efter ISO 9001 standarden og har i årtier bidraget til, at der bliver gjort en indsats for sikkerhed, miljø og kvalitet.

1997 

 rod_streg.jpg I 1997 forædles Spæncom Lydtag yderligere i form af mellemliggende 4,80 m Vaffel Lyd elementer. Samtidig lanceres Spæncom Lydhaller – et komplet byggesystem, hvor også vægbe­klædningen dæmper støjen i produktionshallerne.

Nedenfor ses en blokvogn på vej til byggepladsen. Blokvognen kan laste op til
52 t. med op til 45 meter lange elementer.
 ny_transport.jpg
I dag foregår montagen med moderne montageudstyr og specialuddannede montagesjak. Spæncom har egen montagesjak med to mobilkraner.
ny_montage.jpg

2000

 rod_streg.jpg
Spæncom køber i USA Spancrete maskine til produktion af vægge og facader.

Spancrete vægge og facader er for at reducere vægten gjort hule, men vel at mærke med de samme egenskaber som traditionelle massive elementer. Dette giver en lettere væg/facade. De sparede materialer, og en mere industriel fremstillingsproces, bevirker, at Spancrete vægge og facader kan leveres væsentligt billigere end traditionelle elementer.
 
110_040003.jpg 

2001 

 rod_streg.jpg 2001 ændrede Spæncom organisationsform fra en traditionel funktionsopdelt organisation til en fleksibel projekt­organisation og satte hermed øget fokus på samarbejde, kommunikation og projektledelse.
Samtidigt introduceres Spæncoms Helhedsløsninger. Helhedsløsningerne er nøglefærdigt byggeri i et modulært systematiseret design.

helhedsloesning.jpg

2003

 rod_streg.jpg Spæncom beslutter at afvikle eget salg af Helhedsløsninger for fremover at satse på virksomhedens kernekompetencer inden for design, projektering, produktion og montage af betonelementer.

2006

 rod_streg.jpg Spæncom sælger grunden i Hedehusene til developer, der ønsker at bygge boliger.
Pengene bruges til at opføre ny fabrik i Vemmelev ved Korsør. I den første hal skal der produceres extruderede dæk.

 Kundecenter_Hedehusene.jpg

2007

 rod_streg.jpg Spæncom har 60 års jubilæum og virksomhedens 710 medarbejdere inviteres til stor gallafest i det sydlige Jylland.
I juni tages første spadestik til den ny fabrik, der skal stå klar primo november 2007.

2008

 rod_streg.jpg Cirka 70 ansatte ved Spæncom i Hedehusene står uden arbejde med udgangen af januar måned, når fabrikken lukker produktionen på Hedesvinget.

Additional Hints (Decrypt)

Zntargvfx

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)