Skip to content

Un Poco Loco Traditional Geocache

This cache has been archived.

Sus Antigoon: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan en/of het uitblijven van onderhoud.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
Sus Antigoon
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 2/17/2009
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Ter gelegenheid van ons 1-jarig Geocaching jubileum deze niet heel erg voor de hand liggende traditional, met een toepasselijke naam .. want tja, is het niet een beetje Loco als je op zoek gaat naar zoiets Poco's ?

Aan de Noordwestkant van Utrecht is een bedrijventerrein gevestigd op de locatie waar eerst nogal veel Loco's werden geproduceerd. Ter herdenking aan dit feit, heeft men gemeend er eentje achter te moeten laten, en wel de kleinste Loco in Nederland: De Sik.

De Sik is een voornamelijk door Werkspoor gebouwde locomotor die bij de Nederlandse Spoorwegen veel werd gebruikt voor het rangeren met goederenwagens.

Werkspoor werd in 1826 opgericht door Paul van Vlissingen als een reparatiewerkplaats voor stoommachines voor de Amsterdamse Stoombootmaatschappij waarvan hij mede-oprichter was. Dit bedrijf was oorspronkelijk gevestigd in Amsterdam. In 1827 werd een voormalige rokerij van de Vereenigde Oostindische Compagnie gehuurd om uit te breiden. Samen met Abraham Dudok werd nu een bedrijf opgezet onder de naam Fabriek van Stoom- en Andere Werktuigen. Omstreeks het midden van de 19e eeuw had het bedrijf al 1000 werknemers, en ook werd het predicaat 'koninklijke' verworven. Men vervaardigde er stoommachines voor de scheepsbouw en de suikerindustrie, en ook stoomlocomotieven. Het bedrijf was sterk afhankelijk van regeringsorders. In 1913 verhuisde de fabricage van spoorrijtuigen en staalconstructies naar het industrieterrein Lage Weide in Nieuw Zuilen, het gebied waar deze cache te vinden is. Hier werden ook enkele beroemde bruggen gebouwd, zoals de Waalbrug bij Nijmegen, de Bommelse Brug bij Zaltbommel, en de Moerdijkbrug. In 1929 werd het telegramadres Werkspoor de officiële naam van het bedrijf.


De loodsen van Werkspoor

In de jaren zestig bouwde Werkspoor veel treinstellen Plan T en V. Plan V-stel 419, teruggebracht in de oorspronkelijke kleurstelling. In de jaren vijftig groeide het bedrijf gestaag en werd met duizenden werknemers de grootste werkgever in Zuilen en Utrecht. In 1954 fuseerde het bedrijf met Stork en bleef het bestaan als onderdeel van de Verenigde Machinefabrieken Stork-Werkspoor (VMF).

Rond 1968 had Werkspoor zoveel orders (o.a. voor de bouw van de NS-treinstellen Plan V en een grote serie Amsterdamse trams) dat werk werd uitbesteed aan de Duitse fabrikant Düwag. Desondanks had de afdeling rollend materieel (afdeling Rolma) weinig toekomstperspectief omdat het bedrijf alleen aan de Nederlandse markt leverde. De directie heeft de afdeling Rolma in 1972 gesloten. Treinstel 840 van de NS is het laatste gebouwde rollend materieel (afgeleverd in 1972).

Hiermee ging er ook een stukje Nederlandse geschiedenis verloren.

Er zijn, na een aantal prototypes, twee series van de Sik geproduceerd: de Oersik genoemde serie 103-152 en de sterkere, dieselelektrische serie 201-369.


De oer-sik

Omdat stoomlocomotieven alleen aanwezig waren op grotere stations was het lastig om op kleinere stations rangeerbewegingen uit te voeren. Er was hier echter wel behoefte aan, maar het was economisch onverantwoord dit te doen. Hiervoor was een locomotor beter geschikt. Ook was deze gemakkelijker te bedienen, waarop dan een goedkopere rangeerder kon worden ingezet. Verder werden de locomotoren ook gebruikt om goederenwagens op kleinere stations op te halen of af te geven. Deze werden dan op een grotere station in de doorgaande goederentreinen opgenomen.

Rangeren ging met deze locomotoren met een snel tempo. De locomotor had geen luchtdrukremmen, en in het begin van z'n dienst hadden ze een automatische koppeling. Ook was het mogelijk om de locomotor vanaf de treeplanken aan de zijkanten te bedienen. De locomotoren werden aangedreven met een dieselelectrische krachtbron. Omdat er geen compressor nodig was, was er ook een oplossing nodig voor de fluit/toeter. Daar elektrische toeters niet zo luid kunnen zijn moest er luchtdruk gebruikt worden. Daar alleen de uitlaat genoeg luchtdruk opbrengt, werd er gekozen om een hulpstuk op de uitlaat te plaatsen. Door aan het koord te trekken, werd het hulpstuk in de uitlaatluchtstroom geplaatst en klonk een trillende fluit al naar gelang het toerental van de motor.

De remmen zijn vrij makkelijk te bedienen. De locomotor heeft een handrem, een valrem en een voetrem. De val- en voetrem zijn vanaf buiten makkelijk te bedienen. De voetrem is een traphendel die hierdoor de remblokken tegen de wielen aandrukt. De hand rem doet hetzelfde, alleen met een draaihendel vanuit de cabine. De valrem is een verticaal draaiend hendel dat door zijn gewicht aan de hendel helpt remkracht uit te oefenen en de locomotor stil te houden, indien de bediener afstapt. Ook is hiermee de remkracht preciezer te bepalen. In alle gevallen wordt het remwerk volledig mechanisch aangedreven.

Als werkpaard was de locomotor zeer gewaardeerd in de rangeerdienst. Snel en vlot en zonder grote technische problemen.

De Sik bij station Zuilen is van de serie 201-369. De serie 201-369 is een grotere en sterkere uitvoering van de locomotor. Zij werden in dienst gesteld tussen 1934 en 1951. Aanvankelijk waren zij groen geschilderd, vanaf de jaren zeventig werd dit de NS-huisstijl geel-grijs.

Station Utrecht Zuilen is een van de nieuwe stations die gebouwd zijn in het kader van het project Randstadspoor, gelegen aan het traject Utrecht Centraal – Amsterdam Centraal (de Rhijnspoorweg). Het station is aangelegd bij de recente spoorverdubbeling op dat traject.

Utrecht Zuilen ligt tussen de woonwijken Zuilen en Ondiep aan de oostkant van het spoor en het bedrijventerrein Cartesiusweg ten westen hiervan.

Het station is gebouwd op het dubbele viaduct over de Cartesiusweg/St. Josephlaan, en heeft aan beide zijden van de weg trappen en een lift om ervoor te zorgen dat het station te bereiken is zonder de drukke weg over te moeten steken. Aan beide zijden van de weg zijn bushaltes, kaartautomaten en fietsenstallingen.

De ingebruikname van het nieuwe station stond oorspronkelijk gepland bij het ingaan van de dienstregeling 2007 op 10 december 2006. Dat werd enkele malen uitgesteld tot 10 juni 2007.

Het station word bediend door de NS dmv. Sprinters, die van Arnhem tot Amsterdam rijden. Ook stopt er een GVU-bus, maar dan onder het viaduct.

Bron: Wikipedia, Het Utrechts Archief, www.zuilen.net

Veel succes bij het zoeken, maar bedenk je wel de volgende dingen:

  • Je zoekt naar een nano cache
  • Het punt is druk bezocht, vooral in de spits, vermijd daarom de spits!
  • Een travelbug of geocoin gaat hier niet passen
  • Gebruik bij het terugplaatsen de 2 magneten die beschikbaar zijn, een voor de cache en een voor de log!

Additional Hints (Decrypt)

Avrg triresq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)