Skip to content

[OFZE] Zwerven over een zandbank Multi-Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 11/23/2008
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Zwerven over een zandbank
een OFZE-geocache door Captain Zulu
 
De tocht van ongeveer 6 kilometer / 2 - 2,5 uur die je straks gaat maken om de cache te vinden voert je door het Roggebotzand, onderdeel van de boswachterij Roggebotzand en Reve-Abbert. Deze boswachterij beslaat zo'n 1520 ha en ligt op een drooggevallen zandbank in de vroegere Zuiderzee, later IJsselmeer. In de vier jaar volgend op de drooglegging van Oostelijk Flevoland in 1957 zijn deze bossen aangeplant. Hiermee zijn ze de oudste van deze polder.
Maar de geschiedenis gaat nog verder terug: 5000 jaar geleden lag op deze plaats een machtig moerasbos. De eeuwenoude stobben van dit 'Woud zonder Genade' liggen nog onder het Reve-Abbertbos, hier vlakbij, zuidelijk van de weg Kampen-Dronten. Lang vóór die tijd zwierven hier zelfs al mensen rond. De oudste kano ter wereld, de kano van Pesse, is hier gevonden, evenals voetafdrukken van naar schatting zo’n 8000 jaar oud.
En nóg langer terug, in de prehistorie, liepen hier dieren als mammoeten, reuzenherten, wolharige neushoorns, holenberen en nijlpaarden rond. Van al deze soorten zijn in deze omgeving resten gevonden.
Op waypoint 1, de coördinaten die bovenaan deze bladzijde zijn vermeld, kun je je auto parkeren. Ga in de omgeving op zoek naar een gebouw met de aanduiding 'Kavel N92'. Dit gebouw is in principe vrij toegankelijk, maar helaas is de deur nogal eens op slot. Als de deur wél open is kun je hier fijn in een ballenbak, als je daar soms plotseling of al wat langer behoefte aan zou hebben!
 
Op het terrein, waarop 'Kavel N92' staat, staan ook enkele grijze woninkjes met rode daken. Eén van die woningen is ergens aan de buitenkant voorzien van een paar primitieve inscripties. Noteer om welke inscripties het hier gaat:
1.   een jongens- en een meisjesnaam en een datum in april
A = 355
2.   twee meisjesnamen en een datum in augustus
A = 535
3.   twee jongensnamen en een datum in maart
A = 553
 
Versleutel de onderste naam met behulp van de decryption key onderaan de cachebeschrijving, tel de waarden van de gevonden letters bij elkaar op, bepaal de dwarssom (bijv.: 192 ? 1 + 9  + 2 = 12 ? 1 + 2 = 3) en tel vervolgens 1 bij de uitkomst op. Het antwoord is B.
 
Leg de coördinaten van waypoint 2, het huisje met de inscripties, vast in je GPSr. Je hebt ze straks nog nodig om waypoint 6 te kunnen vinden.
 
Op waypoint 3: N52º 33.348´ E5º 48.8B8´ staat een bord waarop enige uitleg over de bezigheden van kabouters wordt gegeven. Ook wordt de lezer gevraagd, nee: krijgt hij opdracht, hier iets te doen. Wat is dat?
1.   een buiging maken
C = 6
2.   zingen
C = 0
3.   dansen
C = 7
 
Ga nu naar waypoint 4: N52º 33.(C+3)17´ E5º 4B.C44´. Het object dat je daar vindt is voorzien van een symbool. Welk symbool?
1.   een hoefijzer
D = 12
2.   een pijl
D = 04
3.   geen symbool te zien hier
D = 21
 
Ga nu naarwaypoint 5: N52º 33.(A-123)´ E5º 49.D0´ en vind daar alvast een deel van het N-coördinaat van de cache.
S.v.p. niet meenemen, maar alleen overschrijven!
 
Vind nu waypoint 6 waypoint 6 op een afstand van A meter en onder een hoek van (A-500)º true van het huisje met de inscripties. Noteer op waypoint 6 het tweede cijfer dat achter het woord 'Roggebotplas' staat. Dit cijfer is E.
 
Op het coördinaat N52º 33.(B-1)36´ E5º 49.1(3xE)5´, waypoint 7, staat een eenzame dikke boom. Wees eens handig of vindingrijk: meet de omtrek van die boom op circa 1 meter hoogte of schat deze zo goed mogelijk. De omtrek is:
1.   kleiner dan 220 cm.
F = 1
2.   tussen 220 en 240 cm.
F = 6
3.   groter dan 240 cm.
F = 3
 
Nu voorlopig even genoeg problemen opgelost. Tijd voor een wat langer stukje wandelen en van de natuur en de stilte genieten zonder al te veel te hoeven puzzelen!
Ergens in het bosperceel dat nu globaal noordwestelijk van je ligt had in 2012 voor het eerst een zeearendenpaar een nest en zijn daar twee jongen geboren. Dat is natuurlijk heel bijzonder. Staatsbosbeheer hoopt dat dit in 2013 opnieuw gebeurt en heeft daarom een ruim stuk bos afgezet. Loop daarom via waypoint 7b dat ligt op een afstand van 1000 meter en onder een hoek van 330° true vanaf het midden van de vijfsprong bij de eenzame dikke boom naar waypoint 8: N52º 34.1(B-F)5´ E5º 48.F48´.
 
Op deze route kom je langs de KWF Gedenkplaats in het Koningin Wilhelminabos, opgericht ter nagedachtenis aan mensen die aan kanker zijn gestorven. Op waypoint 8 vind je een stukje gevoelige poëzie dat hiermee verband houdt. Wat is de titel van dat gedicht?
1.   Zoals de regen
G = 9 
2.   Zoals de sterren
G = 3
3.   Zoals de wind
G = 1
4.   Zoals het licht
G = 7
 
Op de website www.wilhelminabos.nl is alle informatie over het Koningin Wilhelminabos en de KWF Gedenkplaats te vinden, evenals de gedichten die sinds 2002 op de 'Bomen Voor Het Leven' - dagen zijn voorgedragen.
 
Ga naar waypoint 9: N52º 34.1GF´  E5º 48.G29´. Hier vind je een infobord met daarop o.a. een kaart van het Roggebotzand en omgeving. De naam van het (relatief) grote water tussen het 'oude' en het 'nieuwe' land bestaat uit 9 letters. Wat is de som van de waarde van de letters (dus A=1, B=2, C=3 etc.) die deze naam vormen? Je vindt een 3-cijferig getal. Tel nu deze 3 cijfers bij elkaar op. De uitkomst is H.
 
Zoek daarna, ook op deze plaats, naar een deel van het E-coördinaat van de cache.
 
Om waypoint 10, N52º 33.8H8´ E5º 48.F5B´, te bereiken hoef je niet het water over te steken, maar moet je wel een van de hoogste bergen van Flevoland beklimmen. Een hele inspanning, maar je wordt dan ook beloond met een fantastisch uitzicht!
 
Zo bevindt zich in de diepte, vanaf de top (waypoint 10) gezien onder een hoek van 26 graden (true) en op een afstand van ongeveer 65 meter, waypoint 11, een klein object met bovenop 2 getallen. Vóór de schuine streep staat een getal van 5 cijfers en daarachter een van 3. Trek het tweede getal af van het eerste. De uitkomst is een getal van 5 cijfers. Tel die 5 cijfers bij elkaar op; de uitkomst is een getal van 2 cijfers. Tel die 2 cijfers bij elkaar op; de uitkomst is I.
 
Ga vervolgens via waypoint 12, N52 33.790 E005 48.433, nóg een Flevolandse bergrug, naar waypoint 13 op het coördinaat N52º 3F.(I-E)C9´ E5º 48.38G´ en tel daar maar eens even de AWLYVPY van het MCFROPV. Om erachter te komen wat je daar nu precies moet tellen kun je de kant-en-klare decryption key onderaan deze cachebeschrijving helaas niet gebruiken. Want die verschuift het alfabet 13 plaatsen, terwijl het alfabet hier 11 plaatsen is verschoven.
 
Maar het is écht niet nodig nu meteen overstuur te raken, want de oplossing van dit probleem is (bijna) onder handbereik! Bij een dikke boom op een afstand van ruim 68 meter en onder een hoek van 338 graden (true) vanaf waypoint 13 kun je namelijk een nuttig werktuigje mét handleiding vinden.
En wéér: s.v.p. vooral niet meenemen, maar alleen gebruiken en daarna weer netjes verstoppen!
 
Het aantal AWLYVPY van het MCFROPV is J. Wil je je antwoord controleren op juistheid? Dat kan: de dwarssom is 3!
 
Na alle inspanningen is het nu dan tijd om eens op écht zoek te gaan naar de cache! En wéér, maar nu voor de laatste keer, moet het oude kunstje van de cijfersubstitutie vertoond worden!
 
 
Vind de cache op:
 
N52º X.(G+H){(A-5xJ):E}´ E5º Y.{(I-F)xI}(D:B)'
 
Succes!!!

Additional Hints (Decrypt)

Rrarvvtr gjrryvat, avirnh 0

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)