Skip to content

Poldertuin (Klein Keukenhof) Traditional Geocache

Hidden : 2/27/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Graag zelf pen meenemen. Please bring your own pen.

Poldertuin Anna Paulowna 

Een bezoek aan de Poldertuin aan de Molenvaart in het voorjaar is de moeite waard. Na inpoldering van de Anna Paulowna polder werd in de meest centraal gelegen bewonerskern – Kleine Sluis – aan de Molenvaart tegenover het huidige gemeentehuis een poldergebouw met kantoren gesticht. Waarin het polderbestuur zetelde. Rondom dit gebouw diende een mooie tuin te worden aangelegd en hiervoor is toentertijd de heer Jan David Zocher jr. benaderd die het uiteindelijk heeft uitgevoerd. En op die manier is de tuin uiteindelijk ontstaan.

Jan David Zocher Jr
Deze wereldberoemde tuinarchitect leefde van 12 februari 1791 tot 8 juli 1870. Hij was de zoon van de eveneens wereldberoemde tuiinarchitect met dezelfde naam. De heer Zocher heeft de landschapsstijl in de grotere tuinen ingevoerd, en heden ten dage kunnen we nog genieten van enkele van zijn beroemde tuinen. In Nederland zijn dit onder andere de tuin van Paleis Soestdijk en het Vondelpark in Amsterdam. De tuinen van Jan David Zocher jr kenmerken zich door de paden die nimmer recht, maar altijd kronkelend door een park lopen, en door de waterpartijen met bruggetjes. Hierdoor was het levende element in de tuinen gewaarborgd.

De huidige eigenaar.
Doordat het waterschap, ook wel ‘de polder’ genaamd, over ging in een hoogheemraadschap kwam het kantoorgebouw en daarmede ook de tuin in de verkoop.

De gemeente heeft het kantoorgebouw overgenomen, en dit is thans in handen van een particulier die het gebouw complete heeft gemoderniseerd en omgevorms tot een woonhuis. De tuin horde bij het kantoorgebouw, maar is in handen gebleven van de gemeente Anna Paulowna.

De tuin in zijn huidige vorm.
Nadat de gemeente de tuin had overgenomen is de tuin aangepast. De sneeuwklokjes (Galanthus nivalus) – door het waterschap vele jaren geteeld – zijn verkocht. Uit de opbrengsten is de tuin ook verder aangepast. Maar door de stijging van de kosten voor onderhoud werd de fraaie tuin eigenlijk versoberd. Hierdoor was ere en fraai stukje cultuur in Anna Paulowna dat weg kwijnde en niet die bezoekers kreeg die het verdiende.

Het is aan mevrouw L. van de Berg-Onderwater te danken dat de tuin er tegenwoordig zo uit ziet. Zij heeft namelijk het idée geopperd om de tuin om te vromen tot een waar ‘Klein Keukenhof’. Haar is toen ook gevraagd om hiervoor een plan op tafel te leggen.

Het plan.
Het plan kwam er en bestond uit de volgende opzet:
• De gemeente verzamelt de bollen en knollen en zorgt voor ondersteuning;
• de kwekers uit de gemeente Anna Paulowna stellen kosteloos bloembollen en knollen ter beschikking;
• leerlingen van de agrarische school nemen onder leiding van hun docenten het planten voor hun rekening;
• er komt een commissie om dit te begeleiden, waarbij de voorzitter uit de gelederen van de kwekers komt.

De commissie.
In de commissie zit een afvaardiging van alle sectoren die deelnemen aan het planten. Zij vergaderen en maken afspraken. Ook benaderen zij de kwekers actief door ze te bezoeken of te bellen en te vragen naar bollen en knollen.
Door de ook in de bollen/knollenteelt optredende schaalvergroting nam het aantal bedrijven op het grondgebied van de gemeente Anna Paulowna af. Tegenwoordig worden ook bedrijven in Julianadorp, Callantsoog en 't Zand benaderd om bollen en knollen te schenken..

De commissie zelf bestaat nu ruim 25 jaar. De volgende secties hebben er zitting in.

• vanuit het gemeentebestuur: de verantwoordelijke wethouder:
• vanuit de gemeentelijke afdeling groenbeheer: de opzichter en de persoon belast met het onderhoud en de verzorging van de tuin;
• vanuit de groep kwekers: gepensioneerde kwekers, waarvan er ook nog enkele lid zijn van de WLTO en de KAVB kring Anna Paulowna;
• Vanuit de school (Clusius College) een oud-docent en een stafdocent.

Rol van de gemeente.
De gemeente draagt zorg voor het verzamelen van de bollen en knollen, de koffie tijdens het planten en voor het leerlingenvervoer van alle leerlingen van de VMBO-Groenschool uit Schagen. Daarnaast verzorgen zij het onderhoud en verzorging van de tuin, waartoe ook het rooien van de uitgebloeide bollen en knollen behoort.

De agrarische school.
Aanvankelijk stond er een tuinbouwschool in Anna Paulowna. Deze verzorgde het planten, selecteren en rooien van de bollen en knollen. Thans is de school door fusies verplaatst naar Schagen en behoort tot het Agrarisch Opleidingscentrum Clusius College onder de naam 'Voortgezet Middelbaar Beroepsonderwijs Groenschool Schagen'..

Vanuit de school gaan alle leerlingen van het 3e en 4e leerjaar die plantenteelt en groenvoorziening volgen, ongeveer 2x naar de Poldertuin. Op deze manier wordt de tuin in ongeveer 2 weken beplant.

Wat wordt er zoal geplant.
In de tuin worden elk jaar meer dan 100.000 bollen en knollen geplant, waarbij de nadruk ligt op de tulpen, narcissen en hyacinten. Echter ook de volgende bol en knolgewassen kun je er tegen komen:

• Sneeuwklokjes (Galanthus nivalus en G. plena);
• Scilla siberica, Scilla campanulata;
• Iris histrioides, Iris danfordiae, Iris reticulata.
• Blauwe druifje Muscari armeniacum, Muscari 'Blue Spike', Muscari latifolium, het witte blauwe druifje Muscari 'Alba'
• Chionodoxa lucilae;
• Kievitseitje (Frittilaria meleagris), keizerskroon of stinklelie (Frittilaria imperialis), Frittilaria persica.;
• Sieruien als Allium cowanii, Allium sphaerocephalon (trommelstokken genoemd) Allium ostrowskianum, Allium molly.
• Botanische tulpen als Tulipa Tarda, Tulipa Turkestanica, Tulipa Bakerii;
• Crocus flavum (grote gele krokus) en Crocus hybriden (blauw, wit en gestreept);
• Leucojum aestivum;
• Arum cornutum;
• Pushkinnia hybriden.

U ziet er is een grote verscheidenheid aan bol en knolgewassen te vinden, dus iedereen vindt er wel iets van zijn gading bij.

Gratis toegang.
De toegang is geheel gratis. De tuin is altijd te bezichtigen. In de periode vanaf eind januari tot en met mei, half juni is de tuin op zijn mooist, omdat dan vrijwel altijd bol- en knolgewassen in bloei staan. Wilt U het planten van de diverse gewassen bekijken, dan moet u de laatste week van september en de eerste week van oktober op een doordeweekse dag zeker eens langskomen. Vooral de leerlingen die dan aan het planten zijn waarderen dit ten zeerste.
Ook is de tuin voor minder-validen en rolstoelgebruikers zeer goed toegankelijk. Het toegangspad is van asfalt, en daarna zijn alle paden verhard met schelpengrit. Hierdoor kun je overal in de tuin moeiteloos komen. Zelfs de bruggetjes zijn goed begaanbaar, omdat deze gelijkvloers met de paden zijn aangelegd.

Voor mensen die een wandeling willen maken zijn er ook enkele bankjes geplaatst met prullenbakken. In de winter zijn die tijdelijk verdwenen voor onderhoud in de werkplaats van de gemeente.

Honden dienen aangelijnd te worden, omdat de dieren anders ongewild vernielingen aanrichten.

Met eigen of openbaar vervoer.
Voor de tuin is een kleine parkeerruimte, maar op 100 m. afstand is een zeer ruime parkeerplaats. Ook is er een bushalte tegenover de ingang van de Poldertuin. Tevens kan men met de bus ook naar het NS - station dat op ca. 2,5 km afstand ligt. Vraag altijd bij de bus naar 'het gemeentehuis', de poldertuin ligt hier namelijk pal tegenover.

De toekomst.
In de toekomst is het de bedoeling om het terrein aan de westzijde naast de poldertuin er ook bij te betrekken. Hier zouden dan voornamelijk heemplanten geplant gaan worden, zodat ook op die manier er het een en ander wordt gedaan aan informatie en educatie.

Daarnaast wordt al voorzichtig rekening gehouden met de ontwikkelingen van Hollands Bloementuin, een 450 ha. groot in productie zijnde en jaarrond te bezichtigen teeltgebied met - mogelijk - op steenworp afstand van de poldertuin een handels- en publiekscentrum.

Cache met toestemming van de gemeente Anna Paulowna

Bloemendagen 2024 van 20 april t/m 24 april 
free counters

Additional Hints (Encrypt)

[NL] Muur. Hoek. 1,5 meter hoogte
[ENG] Wall. Corner. Height 1.5 meter
Kan hier druk zijn. Graag voorzichtig loggen en terugplaatsen. Could be busy at this location. So please be careful when logging and replacing it.