Skip to content

Vanha ruumistie 5. - Santtolvin kallio Traditional Geocache

Hidden : 8/30/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Vanha ruumistie –kätkösarja johdattaa sinut Varsinais-Suomen Laitilan Vaimaron kylästä Satakunnan Eurajoen Irjanteen keskiaikaiselle kirkonpaikalle vanhaa ruumistietä myöten.

Kulje Matti Iisakinpojan ruumissaaton matkassa keskiaikaista ruumistietä pitkin Laitilan Vaimarosta Eurajoen Irjanteelle. Seuraa reittiä kätköltä kätkölle järjestyksessä ja lue tarkoin tarina, sillä se antaa sinulle vihjeet piilopaikoista. Muita vihjeitä ei anneta.

Vanha ratsutie on kulkenut harjujakson laella. Tielinjaukset ovat muuttuneet keskiajalta, eivätkä kaikki vanhaan tielinjaan kuuluneet tiet ole enää käytettävissä kuin jalankulkuun, vaikka vielä näkyvissä olisivatkin. Olemme yrittäneet konstruoida autolla ajettavan reitin, joka on mahdollisimman lähellä keskiaikaista reittiä ja noudattelee mahdollisimman paljon keskiaikaista tielinjaa. Yhdestä kohtaa reitti kulkee lähempää Eurajoen kirkonkylää kuin alkuperäinen reitti, koska alkuperäinen tielinja ei ole enää käytettävissä. Voit taittaa matkaa keskiaikaiseen tapaan kävellen tai hevosella tai jos laiskottaa, jollain nykyaikaisemmalla kulkupelillä. Matkaa kertyy noin 56 kilometriä, jos käyt kaikilla 12 kätköllä. Reitin kätköt ovat peruskätköjä, lukuun ottamatta Eurajoen keskustan tuntumassa olevaa helppoa laskumultia, joka johdattaa sinut suunnitellulle reitille kahden pisteen kautta ja Irjanteella olevaa päätepistettä, jonka koordinaatit saat poimittua reitin varrelta.

Eurajoen Irjanteella sijaitsee Satakunnan vanhin puukirkko, joka on rakennettu vuonna 1731. Kirkko sijaitsee keskiaikaisella kirkonpaikalla ja on jo ainakin kolmas puukirkko paikalla. Paikalla on ilmeisesti ollut kirkko ainakin 1200-luvulta asti. Aikoinaan kirkko oli omistettu Pyhälle Pietarille, joka katolisessa teologiassa on yksi tärkeimmistä pyhimyksistä. Senpä takia ihmiset keskiajalla halusivat tulla haudatuiksi ja haudata omaisensa juuri tälle paikalle. Vainajia tuotiin tänne haudattaviksi suhteellisen kaukaakin.

Vanha ruumistie on reitti, jota pitkin ruumissaatot toivat vainajia Irjanteelle aina Varsinais-Suomesta saakka. Nykyään reitti kulkee kolmen kunnan kautta: Laitilasta Rauman (sis. entiset Lapin ja Kodisjoen kunnat) kautta Eurajoelle. Vainajia on saatettu Irjanteelle tuoda etelämpääkin, mutta reitti oli historiateosten avulla konstruoitavissa Vaimarosta saakka. Keskiaikainen tielinja jatkuu Irjanteelta edelleen Nakkilan kautta Ulvilaan, mutta tämän kätkösarjan päätepiste on Irjanteella, josta vainajat saivat viimeisen leposijansa.

Matti ja hänen omaisensa ovat keksittyjä henkilöitä. Tarinan paikat ja pääosa muista henkilöistä ovat todellisia, samoin tiedot 1600-luvun alun tavoista. Pieniä oikaisuja olemme tehneet talonpaikkojen, henkilöiden ja ajankohtien suhteen, koska kaikesta ei ole tarkkaa tietoa saatavilla. Tiedot on poimittu eteläisen Satakunnan historiaa valottavista kirjoista.

______________________________________________________________________________

Nyt paljastavat miehet päänsä ja naiset kohentavat vaatteitaan. Tietäväthän kaikki olevansa pyhällä paikalla. Tie kulkee kallion laella, hevosen kaviot kopisevat kiveen. Ympärillä aukeaa avoin kallio ja alempana näkyy rustholli, joka ystävällisesti tarjosi heille ruokaa.

Matkalaiset tietävät, että tällä paikalla on ollut vanha kirkko vielä reilu sata vuotta sitten. Se oli omistettu Pyhälle Olaville. Senpä takia paikan nimikin on Santtolvi. Nyt siitä ei ole enää jäljellä kuin iso kivikasa, jonka saarenkyläläiset aikoinaan kokosivat paikalle muistuttamaan jälkipolvia kirkonpaikasta. Se oli pieni puukirkko, joka autioitui, kun ihmiset alkoivat käydä Kodisjoen ja Viloisten kirkoissa. Ne on omistettu voimallisemmille pyhimyksille. Mahtavatko ihmiset täällä vielä rukoilla Olavia? Ainakin taloilla on aivan sellaisia nimi kuin Olavi, kuten Uolia ja Uola. Ja Uolvuksen niittykin on. Ja paljon täällä asuu Olaveita ja Uoleveita.

Matin saattajat eivät tiedä, että kivikasasta on vuonna 2009 tuskin mitään jäljellä, mutta jo satoja vuosia ennen heitä poljettu tienpohja näkyy kalliossa silloinkin vielä. Mutta tokkopa he uskoisivat, jos joku väittäisi, että vuosi 2009 vielä ennen tuomiopäivää tulee.

Eurajoen Viloisten kirkon sakasti on rakennettu suurista kivistä! He eivät ole sitä nähneet, mutta niin on kerrottu. Miten sellaiset kivet on jaksettu nostaa paikalleen? He eivät sitä ymmärrä. Ovatkohan kivet yhtä suuria kuin nämä tässä kalliolla, entisten saarenkyläläisten kokoaman kivikasan vieressä? Tarinan mukaan hiisi ne olisi tähän heittänyt, yksi on haljennutkin hiiden heiton voimasta. Viloisten kirkon sakasti joka tapauksessa tulee säilymään tuomiopäivään saakka, siitä ei ole epäilystäkään. Vuonna 2009 se on kuitenkin purettu ja kivet laitettu uuden, kuninkaalle omistetun kirkon perustuksiin.

Ennen vanhaan ihmiset toivat vainajansa tänne Santtolviin. Ei silloin kävelty Irjanteelle asti, vaan luotettiin Pyhään Olaviin. Nykyään jotkut papit pitävät pyhimyksiin uskomista vanhanaikaisena. He varoittavat nostamasta pyhimyksiä Kristuksen - Ristin Kiesuksen - rinnalle. He sanovat pyhimysten rukoilemista vääräoppisuudeksi. Näin on Luther Saksanmaalla opettanut. Mutta Valpuri luottaa Pyhään Pietariin. Hän ei laskisi veljeään muualle kuin Pyhän Pietarin huomaan Irjanteelle. Eihän ketään Olavia ole Raamatussakaan! Niin Valpuri ainakin on kuullut.

Additional Hints (No hints available.)