Skip to content

Alleen overdag Traditional Cache

Hidden : 10/9/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Let op: de cache bevindt zich op terrein dat is afgesloten tussen zonsondergang ('s zomers 20.00 uur) en 10.00 uur 's morgens!



Geschiedenis "de Oude Begraafplaats" in vogelvlucht


Op 25 november 1812 krijgt den heer Maire van Veenendaal een brief van de onderprefect van het arrondisement Amersfoort dat het vanaf december 1812 niet meer toegestaan is om de overledenen in de kerk te begraven. Op zich zou dat geen probleem zijn omdat men rond de oude kerk op de markt ook een kerkhof heeft, maar de regels schrijven voor dat "het kerkhof moet leggen ruim, lugtig en op een afstand van metres van den omtrek den bewoonde plaatsen". Dat laatste was in Veenendaal niet het geval, en moest er noodgedwongen uitgezien worden naar een perceel grond waar geen huizen in de buurt stonden. Buiten de toenmalige bebouwde kom dus. Reeds in 1812 valt het oog op een perceel bouwland gelegen "tusschen de kerk en de oude molen" aan het kostverloren dat eigendom is van Johanna Maria Wilderman. De onderhandelingen over het perceel, dat in de volksmond de naam het heuveltje had, gingen van start. Mejuffrouw Wildeman liet zich adviseren door de Veenendaler Antonie van der Poel. In 1828 is er eindelijk een akkoord en gaat het perceel grond op 30 januari 1829 voor 500 gulden in eigendom over naar de gemeente Veenendaal voor 2/3 en naar de gemeente ede voor 1/3 gedeelte. Ede betaalt aan deze aankoop mee omdat ook de overledenen van Geldersch Veenendaal hier begraven worden. Johanna bedingt naast de prijs ook 2 graven op deze begraafplaats maar is niet in de door haar bedongen graven begraven. Ze heeft het grafrecht overgedaan aan haar adviseur, Antonie van der Poel, de voormalige wethouder van Veenendaal, die aldaar in 1848 in een grafkelder is bijgezet. Ook zijn Judith van Dolder in 1857 en Kl. van der Poel in 1866 in deze grafkelder bijgezet. Hoewel de afdekplaat sinds 1986 langs het hoofdpad ligt is de grafkelder nog steeds onder het gras aanwezig. Het grafrecht is later overgegaan op mevrouw Roghair van Rijn te Wageningen.

Op deze begraafplaats is van 1829 tot en met 1947 begraven. De begraafplaats was ingedeeld in vakken. Zo noemde men de vakken van de eigen graven, waar nu nog de graven met de hekjes staan, Noordoost en Noordwest. N.O. hadden 189 en op N.W. 161 families hun eigen graf.Volgens de in het gemeente archief nog aanwezige overzichten hadden bijvoorbeeld de familiesBrinkhuis en van Burken een gemetseld graf, de families Bomas en van der Schans een grafkelder en de families Drost, van Beek, van Barneveld een grondgraf. Zo zijn in het graf van mijn voorvader Klaas de Waal tussen 1853 en 1917 maar liefst 17 overledenen begraven. Het aantal begraven personen op deze begraafplaats loopt in de duizenden. In 1812 woonden er in Stichts en Geldersch Veenendaal ongeveer 3100 mensen en op de joden na werd bijna iedereen hier begraven. De bereikte leeftijden waren zeer divers want in het register van begravenen zien we bijvoorbeeld in 1904 de achtereenvolgende leeftijden: 16, 68, 78, 37, 20, 45, 32, 89, 39, 14, 52, 80, 82, 88, 69, 1, 10, 2, 69 jaar etc. We weten dat de gemiddelde leeftijd ongeveer 45 jaar was en dat het aantal inwoners flink steeg hetgeen betekent dat er op de oude begraafplaats minimaal 6000 maar mogelijk wel 7000 mensen begraven liggen.

In 1917 is er begonnen met het uitgeven van graven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Munnikenweg waardoor "de oude begraafplaats" gedurende 30 jaar alleen nog maar voor bijzettingen in bestaande graven is gebruikt. Enkele families waaronder VSW directeur Spencer Elce maakten van de gelegenheid gebruik om de stoffelijke resten over te brengen naar een nieuw graf aan de Munnikenweg omdat men door de gesloten-verklaring van de oude begraafplaats anders niet samen in één graf begraven kon worden. In de70-er jaren van de vorige eeuw wilden men de begraafplaats ruimen om er door de VSW een fabriek op te laten bouwen maar dit plan is nooit uitgevoerd. Tijdens de renovatie van 1986 zijn een aantal gedenkstenen langs het middenpad gelegd en geven dus niet meer de positie aan waar de op de gedenkstenen genoemde personen daadwerkelijk begraven liggen. De overige gedenkstenen zijn vernietigd. Uitzondering vormen de 3 graven met het hekje eromheen en de onlangs herontdekte gedenksteen van dominee Bervoets die aldaar in 1881 is begraven. De grillige rij beukenbomen langs de weverij is ontstaan omdat men een aantal jaren na de sluiting in 1948 is gestopt met knippen van de beukenheg waardoor de inmiddels 175 jarige beukenheg uitgegroeid is tot wat het nu is. (Bron: Aart Aalbers in "Jubileumuitgave Hollekamp" augsustus 2009)


Gedenkpark de Oude Begraafplaats heropend


(bron: Veenendaalse krant, maandag 31 augustus 2009 )

VEENENDAAL - Zaterdagmorgen beierderden de klokken van de kerken hun eentonige dodenmars over Veenendaal als eerbetoon aan de overledenen die begraven liggen op 'Gedenkpark de Oude Begraafplaats'. Deze begraafplaats werd zaterdag na een flinke opknapbeurt door wethouder Cees Sanders heropend met het onthullen van een informatiebord.

Terwijl een kleine tweehonderd belangstellenden, waaronder enkele nabestaanden die zelfs uit onder andere Utrecht en Apeldoorn waren gekomen, luisterden naar de beierende kerkklokken, kwam een veertigtal kinderen van de in de wijk staande Joh. Calvijnschool al zingend over het schelpenpad van de begraafplaats aangelopen, hetgeen menigeen een brok in de keel of kippenvel deed bezorgen. Ook werd de driekleur gehesen en werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de ongeveer 6500 Veenendalers die daar begraven liggen. Voor belangstellenden was er nog een rondleiding. En dat allemaal onder de regie van bewonerscommissie Holle Kamp ter gelegenheid van hun 5-jarige jubileum.
Waarom juist de begraafplaats gekozen als jubileumobject. Siebe Hein Brouwer van de bewonerscommissie: ,,We liepen met onze vrienden David en Leanne Daines uit Nieuw-Zeeland door onze wijk en het echtpaar verbaasde zich over de prachtige voortuinen. Toen we echter langs de oude begraafplaats liepen wisten ze niet wat ze zagen. Ze vonden het in het Hollands vertaald een zooitje en zeiden ons: ,,Zo ga je toch niet met de doden om?" Daarna lazen we een artikel in de krant met dezelfde strekking en ging het balletje rollen." Voor de jeugd was er zaterdag een spellenmiddag, stonden er luchtkussens en trampolines en was er een puzzelroute. De bewonerscommissie Holle Kamp kijkt terug op een zeer geslaagde dag met alleen maar blije gezichten.

Additional Hints (Decrypt)

Avrg tenira!!! Grehtcynngfra pnpur tennt bc qrmrysqr znavre.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)