Skip to content

Tweede Molenbuurt cache Multi-Cache

This cache has been archived.

hup&go: Te lastig om deze te onderhouden, regelmatig weg gehaald

More
Hidden : 1/30/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het bovenstaande waypoint is de parkeerplaats waar je eventueel je auto kunt stallen. Dit ligt aan het begin van de wijk. Je kunt nl. in de wijk zonder vergunning niet meer parkeren.

Deze multicache leidt je door de molenbuurt. Deze wijk van Capelle aan den IJssel is gebouwd eind jaren 80 van de vorige eeuw. Alle straatnamen zijn afgeleid van molen typen in gebruik in Nederland. De wandeling duurt iets meer als een uur.

WP1 N 51°56.245' - E 004°33.911'

Hoeveel houten "treden" bevinden zich hier? Dit aantal + 1 is A1.

De beltmolen, ook wel bergmolen genoemd, is een windmolen die staat op een natuurlijke of kunstmatig opgeworpen heuvel, die de functie van de stelling bij een stellingmolen overneemt. In de heuvel is aan twee zijden een doorgang (invaart genoemd) gemetseld, waardoor paard en wagen in zijn geheel voor laden en lossen in de molen binnen konden rijden en er aan de andere kant weer uit konden. Beltmolens zijn meestal korenmolens en komen voor als houten achtkante molen, zoals op de foto in Nunspeet, maar ook als ronde stenen molen, zoals de Sint-Antonius Abt in Borkel, Holten's Molen te Deurne en de Leonardusmolen in Maasbracht. De oudste Nederlandse beltmolen is de Grafelijke Korenmolen te Zeddam, die al van voor 1441 dateert en tot het type torenmolen behoort.


Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

WP2 N 51°56.378' - E 004°33.949'

Het nummer bestaat uit meerdere cijfers en één letter (gebruik hiervan de letterwaarde). Zet dit geheel om naar een nieuw getal via de rijsom-methode. Tel alle cijfers in het nummer op, dit levert je een nieuw getal op. Als dit ook weer uit meerdere cijfers bestaat, tel je ook hiervan weer alle cijfers op dit geeft je het volgende getal. Ga hiermee net zolang door totdat het gevonden getal slechts uit één cijfer bestaat. Dit is A2. Vb: 3789, levert het volgende getal op 3+7+8+9=27 Dit getal bestaat uit twee cijfers die je ook weer bij elkaar op telt 2+7=9 Dit laatste getal bestaat uit één cijfer en is dus je aanwijzing.

Een poldermolen (ook wel watermolen genoemd, maar die naam geeft verwarring) is een windmolen die water van een lager niveau naar een hoger niveau verzet. Dit type molen komt vooral voor in de poldergebieden van Midden- en West-Nederland.


Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

WP3 N 51°56.431' - E 004°33.926'

Hoeveel horizontale metalen stangen heeft dit object? Dit is C1.

Windmolens zijn molens die de bewegingsenergie van de lucht (wind) omzetten in rotatie-energie van de wieken, die dan nuttig kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het opwekken van elektriciteit, het malen van graan, het verplaatsen van water of andere doeleinden.


Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

WP4 N 51°56.473' - E 004°33.985'

Hoeveel klimknoppen heeft dit object? Dit is C2.

Een korenmolen is een molen waarmee uit graan meel wordt gemalen. Vroeger waren er zogenaamde banmolens of dwangmolens waar men verplicht was het graan te laten malen. Al in de oudheid maalden mensen hun graan; aanvankelijk met twee over elkaar wrijvende stenen, later met ronddraaiende handmolens of kweerns, weer later met watermolens of windmolens. Het zijn de twee molenstenen die in de korenmolen het eigenlijke maalwerk verrichten. De onderste steen, de ligger, zit vast aan de vloer van de steenzolder, met daarboven met een kleine tussenruimte de loper (de maalsteen die kan draaien). Daar tussenin valt het graan door het kropgat in de draaiende loper op de ligger. De afstand tussen de twee stenen is door de molenaar nauwkeurig in te stellen door een speciaal mechanisme, het paard genoemd. Met behulp van de lichtstok worden door de molenaar 2 of 3 balken via hefboomwerking op of neer gelaten, waardoor de loper hoger of lager komt te staan. Om het werk van de molenaar te verlichten is in veel molens een regulateur aangebracht, die met middelpuntvliedende kracht door middel van gewichten aangedreven wordt en zo meehelpt de loper op de goede hoogte ten opzichte van de ligger te laten draaien. De hoogte van de afstelling is onder andere afhankelijk van de aandrijfkracht, van het te malen product en de gewenste fijnheid van het meel. De beste maalsnelheid wordt bij een windmolen bereikt als het wiekenkruis 60 enden (wieken) per minuut ronddraait. Door scherpsel (groeven) in de stenen wordt het graan naar de buitenzijde van de stenen gedreven en daardoor gemalen.

De Hollandsche Molen te Neede, 2004 Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.


WP5 N 51°56.503' - E 004°33.936'

Dit is een via waypoint.

WP6 N 51°56.543' - E 004°34.187'

Zoek hier aanwijzing B. ## aanwijzing schijnt te zijn verdwenen dus daarom voorlopig de aanwijzing direct: B=1 ##

WP7 N 51°56.401' - E 004°34.223'

Hoeveel horizontale planken liggen er bovenop dit object? Dit is C3 .

WP8 N 51°56.415' - E 004°34.053'

Hoeveel gaten zitten er in het blauwe bord? Dit is D .

In een papiermolen werd vroeger uit textiel papier gemaakt. In Nederland zijn momenteel nog 3 molens die op oude ambachtelijke wijze geschept papier produceren. In Westzaan bij Zaandam is dit De Schoolmeester, en in Gelderland twee bovenslag-watermolens, te Arnhem (Nederlands Openluchtmuseum) (zie bijgeplaatste foto's) en te Loenen, in Papierfabriek de Middelste Molen. De Schoolmeester te Westzaan is de laatste papiermolen ter wereld die op windkracht functioneert. De molen werd oorspronkelijk in 1692 gebouwd en is tegenwoordig nog dagelijks in gebruik. Er wordt op ambachtelijke wijze Zaansch Bord, een papiersoort, vervaardigd. De eigenaar is sinds 1976 de Vereniging De Zaansche Molen. De molen is als zeskant opgetrokken, een zeldzaamheid, slechts zeven andere molens in Nederland hebben ook een zeskante constructie.

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

WP9 N 51°56.343' - E 004°33.896'

Je vindt hier de aanwijzing van twee getallen, beide bestaande uit twee cijfers. Tel deze twee getallen op en zorg er daarna voor dat van dit gevonden getal via de rijsom methode slechts één cijfer overblijft. Dit is E1.

Een stellingmolen is een windmolen die hoog genoeg moet zijn, om binnen de bebouwde kom voldoende wind te kunnen vangen, de 'vrije windvang'. Om dan de molen te kunnen bedienen moet er halverwege de hoogte een stelling zijn (of ook wel omloop, zwichtstelling, galerij, gaanderij of balie genoemd), die rondom de molen loopt. Vanaf deze stelling bedient de molenaar de molen om te kruien (dat is de wieken op de wind draaien) en het voorleggen van de zeilen aan de wieken. Daarmee zijn het tevens 'buitenkruiers'. Beneden beschikt men op deze manier tevens over een grote ruimte om met paard en wagen of auto naar binnen te kunnen rijden. De voet van een stellingmolen is meestal van steen, vanaf de stelling omhoog is het vaak een houten constructie. Stellingmolens zijn meestal korenmolens, oliemolens of pelmolens. De hoogste molen ter wereld is een stellingmolen: één van de vijf stadsmolens van Schiedam is tot aan de bovenste wiek bijna 45 meter hoog. Molens zonder stelling, waarvan de wieken bijna de grond kunnen raken, worden 'grondzeilers' genoemd. Molen De Bleeke Dood in Zaandijk is de oudste nog bestaande houten stellingmolen van Nederland. De Groenendaalse Molen bij Heemstede heeft zelfs twee stellingen. Groenendaalse Molen met dubbele stelling Stellingmolen.

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

De paltrokmolen is als windmolen een zeldzaamheid in Nederland. Er resteren er nog slechts 5. Ook in Duitsland komen paltrokmolens voor, echter zonder de kenmerkende 'vleugels'. De Nederlandse paltrokmolen is altijd een zaagmolen, dit in tegenstelling tot de Duitse. Kenmerkend voor de paltrokmolen is dat zij een doorontwikkeling is van de standerdmolen. De standerd is hier echter als koningsstijl een vast onderdeel van de constructie geworden en staat op de koning, die over de kruisbalken ligt. Op deze plaats ligt ter ondersteuning een 1 bij 1 meter gemetselde penant. De hele molen is opgehangen aan een zeer zware dwarsbalk bovenop deze koningsstijl, de koningsbalk met op de uiteinden de zware binten, waaraan de vier kot- of vierkantstijlen hangen. Een ringmuur met kruirollen zorgt voor stabiliteit. Tachtig procent van het gewicht van de molen rust op de koning en twintig procent op de kruirollen. De hele molen draait over de kruirollen en met de koningsstijl over de koning. Het kruiwerk bestaat dus uit een rollen- en een zetelkruiwerk. Omstreeks 1595 werd aan Franck Jansz octrooi verleend voor een houtzagende standerdmolen met uitbouw van het molenhuis op wielen die met het kruien van de molen meedraait. Dit was mogelijk de voorloper van de houtzagende paltrokmolen zoals wij die nu nog in Nederland kennen. De molen is vierkant opgebouwd en heeft ter hoogte van de zaagvloer een open achterkant en zijvleugels. De draaiende beweging van de wieken wordt met behulp van een krukas omgezet in een op en neer gaande beweging, nodig voor de verticaal opgestelde zaagramen met zaagbladen. De krukas is met het zaagraam verbonden door een wuifelaar of kolderstok. Op het draaihoofd van het zaagraam is de krabbelstok bevestigd. De krabbelstok zit vast aan de krabbelarm, waarmee het krabbelrad wordt bediend. Door de op en neergaande beweging van het zaagraam wordt op deze manier tegelijkertijd het krabbelrad voortbewogen. Het krabbelrad duwt bij de opgaande slag van het zaagraam met behulp van een tandheugel de zaagslede met daarop de te zagen boomstam tegen de zagen. Tijdens de neergaande beweging van het zaagraam wordt gezaagd, waarbij het zaagraam tijdens het zagen iets naar voren kantelt. De beweging van het te zagen hout is dwars op de as van de wieken.

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

WP10 N 51°56.251' - E 004°34.096'

Hoeveel blauwe stippen liggen hier op de grond. Dit is E2.

De standerdmolen of standaardmolen, in West- en Oost-Vlaanderen staakmolen genoemd en in Limburg kas(t)molen is het oudste houten type windmolen in de Lage Landen. De naam is afkomstig van het feit dat de kast van de molen op een standerd of staak, een rechtopstaande, ongeveer 60-80 cm dikke stam zit. De kast rust op de bovenkant van de standerd op een stormpen. Een tweede steunpunt voor de kast om de standerd is de zetel halverwege de standerd. Het midden van de kast zit niet op de standerd, maar meer naar achteren ter compensatie van het gewicht van het wiekenkruis. Hierdoor is de molen afhankelijk van de hoeveelheid in de kast opgeslagen maalgoed min of meer in evenwicht. Uit de standerdmolen is de wipmolen ontstaan. Aan de vorm van het dak, de hoogte van de voet, de vorm van de trap, de lengte/breedte verhouding van de kast en het afdak boven het luiwerk kan men zien in welke streek de molen staat. De oudst bekende en onbetwistbare windmolenvermeldingen dateren van ca. 1180. Waarschijnlijk waren dit standerdmolens. In Nederland kwam rond 1250 de eerste standerdmolen voor. De oudste nog aanwezige standerdmolens in Nederland zijn de Kallenbroeker Molen of Den Olden Florus in Terschuur en de Doesburgermolen in Ede. De standerdmolen komt nog voor in Noord-Frankrijk, België, Nederland, Engeland, Noord-Duitsland en Denemarken. In het franse Dosches staat een dwarsgetuigde standerdmolen, de Moulin de Dosches.

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie.

De (hout)zaagmolen komt in Nederland voor in drie uitvoeringen: • als paltrokmolen, • als stellingmolen op een zaagschuur, hierbij dient de stelling om de molenaar in staat te stellen de krui-inrichting en de wieken van de molen te bereiken. • als ronde, stenen molen, zoals de Holten's Molen. In 1594 werd door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest de krukas met de windmolen gecombineerd tot de eerste houtzaagmolen. Hierdoor wordt de rondgaande beweging van de wieken omgezet in een op en neer gaande beweging van het zaagraam. De smeedijzeren krukas heeft in de regel drie krukken, die onder een hoek van 120° ten opzichte van elkaar staan. Er zijn ook enkele krukassen met twee krukken of vier krukken. Ook zijn er molens met maar één kruk, zoals de spinnenkopmolen in Wedderveer. Voor het naar voren schuiven van de op een slede liggende stam tijdens het zagen ontwierp hCorneliszoon een zogenaamd krabbelwerk. Het krabbelwerk bestaat uit een rondgaand wiel met tanden (krabbelrad) met daaraanvast een tandwiel met een heugel. Bij elke opgaande beweging van het zaagraam trekt de krabbelaar het krabbelrad één of meerdere tanden om, waardoor de slede naar voren wordt getrokken. Bij elke neergaande beweging van het zaagraam wordt gezaagd, waarbij het zaagraam tijdens het zagen iets naar voren kanteld. Door deze uitvindingen kon de houtzagerij in de Zaanstreek tot grote bloei komen. Met name in de Zaanstreek, rond Amsterdam en rond Dordrecht werd vanaf 1600 veel gebruikgemaakt van de paltrokmolen]voor de scheepsbouw aldaar. Bij paltrokmolens worden te zagen boomstammen met een kraan op windkracht uit het water van het balkengat gehesen, bij een zaagmolen met zaagschuur werden de stammen over een sleephelling vanuit het water met windkracht in de zaagschuur gebracht (zie foto). In het Openluchtmuseum Arnhem staat nog een werkende paltrokmolen uit 1680. Op woensdagen is hij regelmatig in werking te zien, waarbij wegens de slechte molenbiotoop gekozen is voor het plaatsen van een elektromotor. De wieken draaien dus wel, maar alleen voor de show. Het zaagproces verloopt verder zoals dat toen ook verliep. Door de opkomst van de scheepsbouw in Noord-Nederland rond 1850 werden toen daar met name stellingmolens met zaagschuur gebouwd. Molenerf de Ster (Utrecht) is het enige compleet bewaard gebleven houtzaagmolenerf van Nederland. Het bestaat uit de windmolen met zagerij, de molenaarswoning, twee knechtswoningen en drie houtdroogloodsen.


WP11 N 51°56.223' - E 004°34.236'

Tel het eerste cijfer van het eerste getal op bij het eerste cijfer van het tweede getal. Dit is F.

(A1 + A2)/2 – 2 = A

(C1 + C2 + C3 +2)/7 = C

(E1 + E2+2)/2 - 1 = E

cache locatie N 51°56.ABC' - E 004°34.DEF'


Neem een prikstok mee! Hij ligt in een "stekelige" omgeving

Additional Hints (Decrypt)

bc vrgf zrre qna rra zrgre ina qr enaq, va rra fgrxryvtr cbfvgvr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)