Skip to content

Stationsbygningen i Thorsager Traditional Geocache

This cache has been archived.

Littrup: Den bliver fjernet snarest...

More
Hidden : 5/13/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Stationsbygningen i Thorsager

Her går Grenåbanen forbi Thorsager, den gamle stationsbygning er her endnu, men bruges i dag som privat bolig. Betjeningen af stationen blev indstillet i sommeren 1971, men der har siden årtusindskiftet været snak om at bygge et trinbræt i Thorsager og genoptage betjeningen af byen. Dette vil dog kræve en større ombygning af banen, da køreplanen ellers ikke vil kunne gå op, hovedproblemet er at der på strækningen mellem Ryomgård og Grenå er en begrænsning i hastigheden på 75 km/t og at der ikke er nogen krydsningsstationer på denne del af Grenåbanen. Flere rapporter har siden 2001 tillagt betjening af Thorsager større og større betydning for udviklingen i syddjurs, så hvem ved, om nogle år kan man måske tage toget til Thorsager.

Grenåbanens historie

I Århus var man blevet nervøs for, at hele Djursland, der var byens nordlige opland, skulle overgå til Randers med deraf følgende nedgang i handelen, og man foreslog derfor en bane fra Århus til et punkt på Randers-Grenå banen. I maj 1875 vedtog Rigsdagen et tillægslov omhandlende en bane fra Århus til Ryomgård.

Banen mellem Århus og Ryomgård blev indviet uden den helt store festivitas den 30. november 1877, og normal drift påbegyndtes dagen efter. Selv med de sædvanlige problemer i form af bundløse moser m.v. var det lykkedes at færdiggøre banen 1 år tidligere end angivet i koncessionen.
Århus-Ryomgård banen etablerede egen lokalstation i Århus kaldes Århus Østbanegård, og herefter fulgte Risskov holdeplads, Lystrup station, Hjortshøj station, Skødstrup station, Løgten station, Hornslet station, Mørke station, Thorsager station og Ryomgård station på Randers-Grenå banen i alt 38,2 kilometer.

Østjydske jernbane havde svært ved at tjene penge; i 1878 og 1879 var overskuddet blot 1% af investeringen, og der var ikke engang penge til at betale renter med. Staten overtog af flere omgange banens lån, og der var kun en realistisk løsning - nemlig at staten overtog banen. Den 1. oktober 1881 overgik begge baner, personale samt rullende materiel til de Jydsk-Fynske Statsbaner og ØJJ var dermed et afsluttet kapitel på Djursland.

Historiebeskrivelsen er tyvstjålet fra Dorte og Torbens Futtog - Hornslet station

Additional Hints (No hints available.)