Skip to content

De stulp EarthCache

This cache has been archived.

Basje en Basje: sorry, gearchiveerd vanwege het feit dat er te veel mensen zijn die niet voldoen aan de logvoorwaarden en op hun tenen getrapt zijn als ze daar op gewezen worden.

Voor alle duidelijkheid: ELKE log die vanaf heden = 22 januari 2018 - 13.30 geplaatst wordt, wordt per direct verwijderd. Iedereen heeft meer dan genoeg tijd gehad om de antwoorden te sturen en zijn log te plaatsen. Deze cache is vanaf heden definitief afgesloten, loggen is NIET meer mogelijk!

More
Hidden : 7/5/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


In de bossen tussen paleis Soestdijk en Drakensteijn bevindt zich een zandverstuiving: "de stulp".
Een zandverstuiving is een open plek in de heide of de duinen waar niets groeit. De wind heeft er vrij spel en zorgt er voor dat het zand verstoven wordt. Echte zandverstuivingen komen in Noord-west Europa niet veel voor.
In Nederland zijn een aantal zandverstuivingen te vinden, denk bijvoorbeeld aan de Loonse- en Drunense Duinen, het Kootwijkerzand en het Hulshorsterzand. De Stulp is een kleine zandverstuiving.



Hoe ontstaat een zandverstuiving?

Dekzandafzettingen in Nederland stammen voor het grootste deel uit de laatste ijstijd, het Weichselien. In het Vroeg-Weichselien is Nederland nog overwegend begroeid. Er ontstaan open plekken ( zonder begroeiing) en de wind krijgt vat op het zand. Zo ontstaan er kleine zandverstuivingen. Later, tijdens het Pleniglaciaal van het Midden-Weichselien, daalt de temperatuur nog verder. Als gevolg daarvan wordt de begroeiing kariger. Nederland wordt onderdeel van de toendra. De wind krijgt vrij spel en er ontstaan zandverstuivingen op grotere schaal. Zo ontstaat een eerste dekzanddeken, het zogenaamde oude dekzand.
Aan het einde van de ijstijd, in het late deel van het Weichselien, gaat de temperatuur omhoog en komt er meer begroeiing. Planten houden met hun wortels het zand vast waardoor het dekzand blijft liggen. Op deze dekzanden ontwikkelt zich voornamelijk bos.

Rond 1000 na Christus is het door de sterke bevolkingsgroei noodzakelijk om de landbouw uit te breiden. De arme zandgrond vormt een groot probleem: er groeit bijna niets op. Om de grond te bemesten, gaan de boeren schapen houden. Overdag grazen de schapen op de heidevelden, 's nachts staan ze op stal. De bodem van zo'n stal, de potstal, wordt bedekt met heideplaggen. Wanneer de laag plaggen met schapenkeutels dik genoeg is, word deze over het land uitgestrooid. Zo ontstaat een voedselrijke humuslaag voor het verbouwen van gewassen. Zo'n dikke laag zwarte of donkerbruine humus word bij een laagdikte van meer dan vijftig centimeter enkeerdgrond genoemd.

Door het grazen van de schapen, het afplaggen van de heidevelden, het bouwen van plaggenhutten en het rijden met karren over de heide worden de heidevelden zo beschadigd dat ze niet meer kunnen herstellen. Met als gevolg dat de laag dekzand onder de heide vrijkomt en de wind vrij spel heeft: het zand verstuift. In grote zandverstuivingen ontstaan zo duinen. Soms, wanneer het stuivende zand de akkers bedreigde, werd er een strook bos geplant die het zand moest invangen. Hierdoor zijn sommige zandwallen aan de rand van een zandverstuiving wel tien tot twintig meter hoog.

Na 1900 doet de kunstmest zijn intrede. Bemesting met behulp van schapenuitwerpselen en heideplaggen is niet langer nodig. Staatsbosbeheer wordt opgericht om de zandverstuivingen niet uit de hand te laten lopen. De enorme stuifzandvlaktes worden grootschalig bebost met uniforme naaldbossen, vooral ten behoeve van de steenkoolmijnbouw.
Inmiddels is de taak van Staatsdosbeheer gewijzigd:De ongeveer 1400 hectare resterend stuifzand in ons land wordt in stand gehouden omdat er bijzondere planten en dieren op leven.

 

 

 



Ga naar bovenstaand coördinaat, je vindt daar een info.paneel.

Om deze cache te loggen ga je op zoek naar een antwoord op de volgende vragen:

  1. Hoe is de zandverstuiving ontstaan?
  2. Wat doet staatsbosbeheer om de zandverstuiving in stand te houden?
  3. Maak je een foto van je GPS die in het midden van de info.tafel ligt.
LET OP: NIEUWE LOGVOORWAARDEN!!
  • De antwoorden op bovenstaande vragen stuur je via messages naar de co.
  • Een foto van jezelf (bij je log) waaruit blijkt dat je ter plekke bent geweest wordt gewaardeerd, maar is vanwege privacy niet verplicht.
  • Wel verplicht is de foto van je GPS die in het midden van het info.paneel ligt . Deze foto stuur je met de antwoorden via messages mee. Dus niet aan je log toevoegen!!
Logs die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen, worden direct verwijderd.


Additional Hints (No hints available.)