Skip to content

Langs d'n diek: De oude begraafplaats Traditional Geocache

This cache has been archived.

Krimpenees: De cache is hier al zo vaak verdwenen, dat ik helaas genoodzaakt ben deze te archiveren

More
Hidden : 8/9/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:





De naam Crempene (omvattende zowel het huidige Krimpen aan den IJssel als Krimpen aan de Lek) komt reeds voor rond 1130. In een latere middeleeuwse vervalsing is sprake van het jaar 1064. De oudste oorkonde waarin Krimpen aan den IJssel als aparte ambachtsheerlijkheid wordt genoemd, dateert van 1277. In dat jaar werd Crempene gesplitst in Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek.Het gebied bestond uit twee polders: Langeland en Kortland. Deze twee polders werden bestuurlijk in 1805 samengevoegd. In 1855 werd de toenmalige gemeente Stormpolder opgeheven en toegevoegd aan het gebied van Krimpen. In 1859 werd Krimpen aan den IJssel een zelfstandige gemeente. In de volksmond heette het dorpje Krimpen toen Tingenijssel. De nieuwe gemeente telde nog geen 1700 inwoners.Wist u overigens dat Krimpen aan de IJssel in het verleden veel minder belangrijk was dan Krimpen aan de Lek? Het is dit laatste dorp waaraan de Krimpenerwaard haar naam dankt!

De inwoners van Krimpen aan den IJssel worden ook turken genoemd. Vroeger was hier namelijk een koolteerfabriek, en degenen die daar werkten kwamen 's avonds 'zo zwart als een Turk' thuis. Koolteer werd voor diverse doeleinden gebruikt, met name bij de scheepsbouw en ook bij de boeren, om onder meer de bodem van de kafwagen mee dicht te maken en de zolder van het binnenhuis van een boerderij te teren, dat ook nog goed tegen houtworm hielp. Sommige boeren brachten een laagje koolteer aan op de deel, die later werd bestrooid met 'scherp zand', waardoor een mooie egale deel werd verkregen, die gemakkelijk was schoon te vegen. Ook de binnenmuren van de boerenschuur werden aan de onderzijde vaak over een breedte van ongeveer veertig centimeter met koolteer bestreken. Het zaad dat tegen de muur werd opgeworpen, werd dan niet vochtig. Koolteer laat namelijk geen vocht door (Groot Schimpnamenboek van Dirk van der Heide (1988))




Deze begraafplaats is een kleine gesloten begraafplaats die enkele jaren geleden zoveel mogelijk in de oude staat is teruggebracht. Op een infobord bij de ingang staat een plattegrond en een stukje geschiedenis over deze "Oude begraafplaats aan de IJsseldijk" tussen de nrs. 357 en 361. Deze buitendijkse begraafplaats is in gebruik genomen in 1829. Er is begraven tot in 1915. In december 1963 verklaarde het gemeentebestuur de begraafplaats officieel voor gesloten.
Bezoekersteller


HET IS NIET NODIG OM DE BEGRAAFPLAATS OP TE GAAN!!

Additional Hints (No hints available.)