Skip to content

117 Ting du absolut bør vide om: Jolly Cola Mystery Cache

This cache has been archived.

Team Jakaa: Cachen er fjernet fra naturen og lukkes hermed, tak til alle besøgende.

More
Hidden : 1/31/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


117 Ting du absolut bør vide om: Jolly Cola

a cache by Team Jakaa

English - Dansk nedenunder!
Unfortunately is it not possible to translate this task.

Dansk:
Helt i Jacob Riising fra DR ånd præsentere vi her en liste over ting du bør vide om den danske cola – Jolly Cola.

Jolly Cola er en dansk coladrik, der stammer fra 1959. Den bliver i dag fremstillet af Bryggeriet Vestfyen, som også producerer Jolly Light, Jolly Time & Jolly Orange. Jolly Cola havde helt op til midten af 1980érne en markedsandel på omkring 40% af det danske cola-marked. Danmark er det eneste land i verden, hvor en anden cola end Coca-Cola har haft større markedsandel.

10. Sodavand:
Sodavand er en fællesbetegnelse for ikke-alkoholiske drikke med kulsyre. Normalt er sodavand også sødet med sukker for at skjule kulsyrens sure smag, men der findes og en bred vifte af sodavand med kunstige sødemidler, såkaldte light-sodavand.

Historien går tilbage til 1772, hvor englænderen Joseph Priestley opfandt en metode til at opløse kuldioxid i vand. Den svenske kemiker Torbern Bergman havde i 1771 opfundet stort set den samme metode.
Sodavand i den form, vi kender blev opfundet i slutningen af 1800-tallet af amerikaneren John S. Pemberton. Han opfandt Coca-Cola, som oprindeligt vat et medicinprodukt. Navnet Cola stammer fra indholdet af Kolanødden.

På grund af sodavands lave pH-værdi og høje indhold af sukker, kritiseres det for at skade tænderne. Sukkerfrie produkter skal ikke nødvendigvis betragtes som værende sundere, da de forstsat indeholder et højt indhold af syre.

Sodavand, som markedsføres som ”light” (let) er ofte i stedet sødet med aspartam. Fordelen er, at produktet så typisk indeholder færre kalorier end de tilsvarende sukkerholdige produkter. Selvom nogen frygter, at dette stof skulle være sundhedsskadeligt for mennesker, er der ikke videnskabeligt grundlag for at konkludere dette. Visse undersøgelser peget dog på, at de kunstige sødemidler kan have en stimulerende effekt på sulten hos omtrent 40% af befolkningen, hvilket kan tilskrives deres genetik.

9. Kulsyre:
Kulsyre er en syre med sumformlenH2CO3. kulsyre dannes spontant, når CO2opløses i vand. Processen er reversibel og det afhænger alene af CO2-trykket, om den skal gå i retninger af kulsyre eller i retning af frit CO2. begge dele kan i øvrigt ske via et mellemled, hvor der dannes en fri brintion og en bicarbonation.

CO2 + H2O ? H+ + HCO3- ? H2CO3

Denne dobbeltsidighed kendes fra sodavand, øl eller champagne, hvor naturligt eller tilført CO2 danner kulsyre med væsken i flasken, indtil man fjerner kapsel eller prop.
Kulsyre er en svag dobbeltsyre, men den er betydningsfuld i forbindelse med forvitringsprocesser, erosion og stoffers opløselighed i jordvæsken. Den dissocierer efter følgende skema:

H2CO3 ? H+ + HCO3-, pK1=6,51
HCO3-
? H+ + CO32-, pK2=10,34

En vandig opløsning der indeholder bade kulsyre og hydrogencarbonationer vil altså have en pH I nærheden af 6,51 og en opløsning der indeholder både hydrogencarbonat og carbonationer vil have en pH I nærheden af 10,34.

Carbonationen CO32- er en middelstærk base med en dissicationskonstant på pK2=10,34. en opløsning der indeholder både carbonat og hydrogencarbonationer vil altså have en pH i nærheden af 10,34.

8. Kolanød og kolatræet:
Kolanødder er frø af kolatræet, eksempelvis: Cola Nitida, Cola Vera eller Abata-Kola (Cola acuminata), alle i Malvacae-familien. Man brugte tidligere kolanødder i cola, men i dag bruges oftes kunstige smagsstoffer.

Abata-Kola (Col acuminata) er hjemmehørende i Afrika. Kolatræet er almindeligt dyrket i tropiske egne, både i Vestafrika og Sydafrika. Det kendes ved en kapsel, der indeholder 4 nødder/kerner der er 4-5 cm lange. De er hvide for at skifte farve over rød til sortbrun. Kolafrø indeholder teobromin og koffein. Spises som nødder, bruges i chokolade og til fremstilling af cola. Ved tygning af kolanødder får man et hurtigt energitilskud.

7. Koffein:
Koffein er et organisk stof der findes i kaffe, te, cola (kolanødder), energidrikke og i mindre mængde i kakao. Kemisk set er det et alkaloid og en purin-alkohol. Puriner kendes som byggeelementer i RNA & DNA, hvor de findes som nukleotiderne adenin og guanin. Stoffets systematiske navn er 1,3,7-trimetylxantin og sumformlen er C8H10N4O2 stoffets molvægt er 194,2 g/mol.

Koffein er den væsentligste, aktive stof i kaffe. Ud over indholdet i kaffefrø findes koffein også mange andre planter, f.eks. i kolanødder, hvor det oprindeligt blev kaldt kolatin og i te, hvor det oprindeligt fik navnet tein. Først da den kemiske struktur af molekylerne blev bestemt blev man klar over at det var det samme stof. Koffein kan fås i tabletform, og i videnskabeligt kontrollerede placeboforsøg har det vist sig, at man foretrækker koffeintabletterne frem for placebotabletterne. Koffeinets virkning er altså ægte og kan registreres af den, som indtager stoffet.

Én kop kaffe indeholder omtrent 50 – 150 mg koffein.
I chokolade findes koffeinet sammen med teobromin og andre opkvikkende stoffer.
Cola- og energidrikke er tilsat syntetisk fremstillet koffein.

Koffein:

· Øger blodtrykket.

· Øger pulsen.

· Udvider brokierne.

· Virker opkvikkende på centralnervesystemet.

· Virker urindrivende.

· Øger tarmens peristaltik.

6. Flaske pant:
Flaskepanten blev indført i 1942, hvor det på daværende tidspunkt kun omfattede glasflasker. Senere blev panten udvidet til at også omfatte plastikflasker, og i september 2002 blev dåser også en del af ordningen.

Siden 2000 er den danske flaskepantordning blev varetaget af Dansk Retursystem a/s, som ved pantbekendtgørelsen i 2002 fik eneret på pantindsamling i Danmark indtil 2008. denne eneret er senere blevet forlænget til 2012.
Dansk Retursystem a/s er en dansk nonprofitvirksomhed, der via pantbegørelsen har monopol på at indsamle flaskepant i Danmark, foreløbig frem til 2013. virksomheden har hovedsæde i Hedehusene og har desuden en afdeling i Løsningen. I 2008 var omsætningen 842,3 mio. DKK.

Virksomheden blev grundlagt i 2000 af bryggerierne i samarbejde med dagligvarehandlen og har siden været reguleret af miljøministeriet. Ud over at indsamle pantemballagen arbejder Dansk Retursystem a/s på at nedbringe butikkernes omkostninger ved at modtage og sortere emballagen. Virksomhedens omkostninger til at drive retursystemet finansieres af gebyrer, som betales af producenter og importører af øl og læskedrikke.
Følgende firmaer er en aktie andel i Dansk Retursystem a/s: Harboes Bryggeri, Bryggeriet Vestfyen, Mineralvandsfabrikken Frem, Carlsberg Breweries, Royal Unibrew & Thisted Bryghus.

5. OpenCola
OpenCola er et mærke for cola, hvis opskrift er frit tilgængelig og midificerbar. Alle kan lave drikken og alle kan ændre og forbedre opskriften, så længe de licenserer den under GNU General Public License. OpenCola blev oprindelig ment som markedsføring for princippet omkring åben kildekode.

GNU General Public License (normalt forkortet GPL) er en softwarelicen, der er den mest udbredte til Free Software- og open source programmer. Licensen er udarbejdet af Free Software Foundation til brug i GNU-projektet.
Baggrunden for GPL er at give brugeren en række friheder og sikre, at disse friheder også gælder for afledte værker. Den slags licenser kaldes for Copyleft.

Opskriften på OpenCola:

7X smags opskrift:

· 3,50 ml appelsin olie.

· 1,00 ml citron olie.

· 1,00 ml muskat olie.

· 1,25 ml cassia (kanel) olie.

· 0,25 ml koriander olie.

· 0,25 ml neoli olie (svarer til petitgrain, bergamot eller bitter appelsin olie).

· 2,75 ml lime olie.

· 0,25 ml lavendelolie.

· 10 g fødevare-grade (ikke kunst-grade/arabisk gummi – fortykningsmiddel).

· 3,00 ml vand.

Mix olierne sammen.

Tilsæt fødevare-grade.

Tilsæt vand og rør godt.

OpenCola sirup:

· 2 tsk 7X smag.

· 3½ tsk 75% phosphorsyre eller citronsyre.

· 2,28 liter vand.

· 2,36 kg almindeligt stødt hvid sukker.

· ½ tsk koffein (valgfri).

· 30 ml karamel farve.

Mix 7X smag med 75% phosphorsyre eller citronsyre.

Tilsæt vand, sukker og koffein.

Til sidst tilsættes karamel farven.

Sådan ”samles” colaen:

· Bland 2 dele sirup med 5 dele vand – med andre ord uanset, hvor meget cola du vil lave skal du bruge 2½ gange så meget vand, som sirup.

· Tilsætning af kulsyre, herunder er 2 måder!

o Bland ”danskvand” i siruppen i stedet for vand.

o Brug en Sodastream.

4. Andre colaer:
Her under bringer vi en liste over andre kendte colaer, listen er arrangeret efter oprindelses år!

· Dr Pepper, opfundet og grundlagt i 1885 (USA).

· Coca Cola, opfundet af John Stith Pemberton og grundlagt i 1886 (USA).

· Pepsi, opfundet af Caleb Bradhamog grundlagt i 1890erne (USA).

· Hancock Sport-Cola, Hancock startede sodavands produktion i 1891, sportscolaen kom dog først til meget senere – serveres i ølflaske! (DK).

· Frem Cola, Mineralvandsfabrikken Frem a/s blev grundlagt i 1949 få år efter startede man produktion af Frem Cola (DK).

· Zam Zam Cola, opfundet af Pepsi og grundlagt i 1954 (Iran).

· Virgin Cola, opfundet af Richard Branson og grundlagt i 1994 (UK).

· Mecca-Cola, opfundet af Tawfik Mathlouthi og grundlagt i 2003 (F).

· CULT Cola, opfundet af Brian Sørensen (CULT a/s) og grundlagt i 2008 (DK).

3. Historien bag Jolly Cola:
Jolly Colaen blev i første omgang lanceret med idealet om at udkonkurrere Coca-Colaen på det danske marked. I 1959 går 18 danske bryggerier sammen og danner: Dansk Coladrik A/S, der skal producere og markedsføre en dansk landsdækkende cola. En af årsagerne til Jolly Colaens succes var, at man efterlignede Coca-Cola hvad angik forretningsmodel og marked føringsform. Et fintmasket distributionsnet gjorde, at de fleste colaer, der blev drukket i 19660’erne (60% markedsandel), var danske.

2. Da luften næsten gik ud af Jolly Cola:
I 1980’erne begynder den amerikanske kultur for alvor at vinde frem i Danmark. En udbredt amerikanisering rammer Danmark, hvilket betød, at forbrugerne fik øjne op for at drikke Coca-Cola frem for Jolly Cola. Jolly Cola havde i 1980’erne stadig godt 60% af det danske colamarked, men oplevede op gennem 1980’erne et dyk i salget. Det svigtende salg fik i 1999 FDB til at fjerne Jolly Cola helt fra hylderne.

En anden og ikke helt uvæsentlig parameter er, at Carlsberg i 1992 køber aktiemajoriteten i Dadeko a/s der siden 1959 har haft rettighederne til salg og produktion i først øst Danmark og siden 1980 i hele Danmark.

I 1998 overtager Carlsberg hele Dadeko a/s og omdøber selskabet til Coca Cola Tapperierne a/s. Dette får konkurrence styrelsen i Danmark til, at kræve at Carlsberg sælger sine aktie andel i Dansk Coladrik a/s. Grunden til dette krav er, at Carlsberg ellers vil sidde på en dominerende cola plads i Danmark….

Jolly Cola udgjorde i 2002 6% af det samlede danske sodavandsmarked, hvilket var reduceret til 2% i 2003. en retssag mellem Bryggeriet Vestfyen og Bryggerigruppen (Royal Unibrew) var samme år ved at koste Jolly Cola livet. Bryggeriet Vestfyen mente, at Bryggerigruppen hellere ville markedsføre Pepsi Cola på bekostning af Jolly Cola. September 2003 overtog Bryggeriet Vestfyen 96% af aktierne i den kriseramte sodavand (de resterende 4% ejes af Thisted Bryghus), og fik vendt udviklingen i en sådan grad, at Jolly Cola i 2004 udgjorde 25% af Coop Danmarks samlede salg af cola.

I forbindelse med Jolly Colas 50 år jubilæum udtaler Frederik Preisler fra reklamebureauet Mansch en snarlig død og at denne død ikke skal begrædes. Grunden til dette er efter hans mening, at Jolly Cola altid har været et kopi produkt og den kun overlever på sentimentalitet!

Denne snarlige død er, som tidligere nævnt gjort til skamme og en stor del af denne grund skyldes helt sikkert Bryggeriet Vestfyen og Thisted Bryghus kamp for Jolly Cola.

De udførte et taktisk smart trick, da brandet Jolly Cola stadig har en, vis brand værdi! De prissætter colaen lavere end Pepsi Cola & Coca Cola, men højre end discount colaerne. Denne handling kan kun have lykkedes ved, at Jolly Cola navnet stadig har en værdi i forhold til forbrugeren – de ser colaen stadig som et premium brand og ser det som et godt tilbud, at kunne købe denne cola lidt billigere end f.eks. Pepsi!

Helt sikkert er det også, at man hellere sætter Jolly Cola på bordet til et selskab end en discount cola. Her kommer det sentimentale så op igen og leder os videre til sidste punkt på denne liste…

1. Tv reklamen med Tina Kjær:
Du kender den helt sikker eller du har i hvert fald hørt om den: ”Jeg har noget under bordet, du ikke kan modstå – den er 27,8 cm lang” – skal vi nævne mere?

Hvis vi skulle have fulgt Jacob Riisings ånd, skulle der efter hvert punkt, have været et lille oprids over, hvordan man nu bedst husker punktet. Det gør vi dog ikke her, i stedet for kommer der nu en lille opgave der tester om du har læst og forstået emnerne, besvare du rigtig får du et koordinat til cachen!

N57 AB.CDE
E009 FG.HIJ

10. Sodavand
A =
Hvilket år opfandt Englænderen sodavand?
1771 = 2
1772 = 1
1773 = 0

9. Kulsyre
B =
Findes der kulsyre i andre drikke end sodavand?
Nej = 0
Ja = 1

8. Kolanød og kolatræet
C =
Hvor mange nødder/kerner i Abata-Kola?
4 stk. = 0
6 stk. = 1
8 stk. = 2

7. Koffein
D =
Hvor mange mg koffein indeholder en kop kaffe?
0 – 100 mg = 1
50 – 150 mg = 2
100 – 200 mg = 3

6. Flaske pant
E =
Hvad var omsætningen i Dansk Retursystem a/s i 2008?
842,3 mio. DKK = 2
962,5 mio. DKK = 3
742,3 mio. DKK = 4

5. OpenCola
F =
Hvad er blandingsforholdet på vand og sirup når colaen ”samles”?
2½ gange = 3
3 gange = 4
3½ gange = 5

4. Andre colaer
G =
Hvilket år blev Virgin cola grundlagt?
1959 = 1
1994 = 2
2008 = 3

3. Historien bag Jolly Cola?
H =
Hvad var de danske colaers markeds andel i 1960erne?
40% = 0
50% = 1
60% = 2

2. Da luften næsten gik ud af Jolly Cola
I =
Hvor stor en procent af Coop Danmarks samlede cola salg udgjorde Jolly Cola i 2004?
25% = 0
15% = 1
10% = 2

1. Tv reklamen med Tina Kjær
J =
Hvad ser man i baggrunden på mandens computer i den første reklame?
E-mail program = 3
Skriveprogram = 4
Regneark = 5

 

I noget af den skov, hvor i denne cache er placeret drives der jagt!
Du må dog gerne færdes i statens skove, samtidig med at der er jagt. Følgende citater er at læse på Naturstyrelsens hjemmeside:

Hvad skal jeg gøre, når jeg støder på en jagt?
Du kan fortsætte, som du ellers ville have gjort, hvis der ikke havde været jagt.”

Hvorfor var der ikke noget skilt ved indgangen til skoven om jagt?
For det første skal statens skove altid være åbne for publikum, for det andet er den tid, der foregår jagt i det enkelte skov-stykke så kortvarig, at skilte ikke er nødvendige.”

Kan jeg se på forhånd, hvor der er jagter?
Det kan du ikke af samme årsag, som når der ikke skiltes med jagt i skoven. Jagtudøvelsen skal tilpasse sig publikum og ikke omvendt.”

Men er det ikke farligt at færdes i skoven, når der er jagt?
Nej, det er det ikke. Sikkerheden har altid højeste prioritet, og jægerne er instrueret i at aflade våben, når der er publikum i nærheden.”

Læs i øvrigt mere her: http://www.naturstyrelsen.dk/NR/rdonlyres/80994581-4532-4F4B-AE92-6272C00F354A/0/JagtKronjylland.pdf

Pas på skoven, det er vores alle sammens natur - RYD OP EFTER DIG SELV!

Please write your log in either English & Danish.

Find another Team Jakaa geocache? CLICK HERE
Look at the list of geocaches Team Jakaa can recommend? CLICK HERE

Additional Hints (Decrypt)

Ovexrgeæ - NZZBOBXF

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)