Skip to content

De Noord Mystery Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 1/19/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het coordinaat boven aan deze pagina is niet de locatie van de cache. Je kunt hier wel je cachemobiel parkeren als je de puzzel opgelost hebt. Dit is overigens ook de parkeerplaats voor GC410ZK.

Bij onderzoek naar het ontstaan van de bodem van een gebied wordt gekeken naar de opeenvolging van lagen in de bodem. Dit wordt stratigrafie genoemd. Een onderdeel van stratigrafie is chronostratigrafie. Hierbij wordt gekeken naar de chronologie (volgorde van vorming) van de lagen. Dit in tegenstelling tot lithostratigrafie, waar gekeken wordt naar de 'grondsoort' van verschillende lagen.
Om de verschillende lithostratigrafische lagen te kunnen onderscheiden is een uitgebreide indeling gemaakt, de zogenaamde formaties. Iedere formatie heeft een eigen eigenschap die het onderscheid vormt met andere formaties. Formaties worden vaak genoemd naar de plaats waar ze veel of duidelijk voorkomen. Hieronder volgt een aantal beschrijvingen van formaties. Het is aan jou om de naam van de formatie op te zoeken. De woordwaarde (stapeltellen tot 1 cijfer) van de naam heb je nodig voor de cache. Hierbij hoef je het woord formatie en eventuele lidwoorden niet mee te nemen.

Formatie A:
Deze formatie bestaat uit fluviatiel zand en grind van 150.000 ot 10.000 jaar oud. De formatie ligt bovenop oudere formaties uit het Pleistoceen en wordt deels bedekt door veen, mariene klei, dekzand en fluviatiel zand en klei. De bovenkant van de formatie is lokaal goed te herkennen aan een laag stugge klei. Deze kleilaag is afgezet toen in het vroege Holoceen het klimaat wat warmer werd. Hierdoor ontdooide de permafrost, gingen de rivieren over van vlechtend naar meanderend. Deze meanderende rivieren zetten kleiigere sedimenten af.
Een ander kenmerk van de formatie is een aslaagje dat er in voorkomt. Dit aslaagje is afgezet na een uitbarsting van de Laacher See vulkaan ruim 11.000 jaar geleden.

Formatie B:
Deze fluviatiele Rijn- en Maasafzettingen zijn gevormd in het Midden-Pleisttoceen. De formatie bevat grof zand en grind, maar soms ook klei. De laag loopt van het zuidoosten af richting het noordwesten en komt vooral voor rond de Roerdalslenk en de Kempenhorst.

Formatie C:
Deze formatie bestaat uit afzettingen van de Rijn uit het Midden Pleistoceen. Het bestaat vooral uit fijn tot grof bont zand en grind, maar ook klei komt voor. Onderscheid met jongere Rijnafzettingen vind plaats op basis van de glaciale componeten die zich in formatie C bevinden. Deze componenten wereden met landijs uit het Saalien aangevoerd.

Formatie D:
De fluviatiele en deltaische witte/grijze grove zanden en grinden van deze formatie zijn afgezet in het Vroeg-Pleistoceen. Er kunnen ook dunne klei en leem laagjes in voorkomen, maar nooit schelpen of kalk. Op plaatsen waar stuwwallen liggen kan de formatie aan het oppervlak komen.

Formatie E:
Deze mariene afzetting is in de gehele Nederlandse ondergrond te vinden. Het bestaat uit glauconiethoudend zand en klei. In het zand dat is afgezet in de onjdiepe zee is het mogelijk fossielen als haaientanden en vissen te vinden.

Formatie F:
In de op een na laatste ijstijd is in het noorden van Nederland zand, klei en leem afgezet door landijs (gletsjers). In het oosten komt de formatie aan het oppervlakte. De formatie is in verschillende laagpakketen ingedeeld. In een van de laagpakketten komt keileem voor.

Formatie G:
Deze formatie is tussen 128.000 en 116.000 jaar geleden afgezet. Het bestaat uit mariene schelphoudende zanden en kleien. De zanden zijn matig fijn tot zeer grof. In de kleilagen komen weinig schelpen voor. Sporadisch komt er ook gyttja voor.

Formatie H:
Formatie H is tussen 3,6 en 1 miljoen jaar geleden afgezet in zuid en midden Nederland. Een voorloper van de Rijn heeft op stroomruggen zand afgezet en in de kommen klei. Op basis van sedimentaire structuren wordt aangenomen dat de rivier een estuarium vormde.

Formatie I:
De klei-, silt-, zand- en grindafzettingen van deze formatie liggen in grote delen van het Rivierengebied aan het oppervlak. Ook komen lokaal veen en gyttja voor. Wanneer een rivier stroomt wordt in de bedding zand afgezet. Langs de oevers vormen zich natuurlijke oeverwallen. Tijdens overstromingen wordt achter deze overwallen zand en klei afgezet, waarbij de korrelgrootte verder van de rivier af steeds groter wordt. Dit worden de komgronden genoemd.

Formatie J:
Formatie J is 10 tot 2 miljoen jaar geleden afgezet in het zuidoosten van Nederland. De fluviatiele afzettingen bestaan vooral uit kwartsrijk zand, grind en klei uit de Alpen.

Formatie K:
Deze fluviatiele formatie is vooral te vinden in het noorden en oosten van Nederland. De lithologie wordt gekenmerkt door afzettingen met korrelgroottes van matig fijn zand tot zeer grof grind. De sedimenten zijn afgezet door het (inmiddels verdwenen) Eridanos riviersysteem.

Formatie L:
Deze in Midden- en Zuid-nederland voorkomende mariene formatie bestaat uit middelgrof glauconiet houdend zand en schelpenbanken met grof zand. In het bovenste deel komen ook kleilagen voor. De afzettingen zijn 5,3 tot 2,6 miljoen jaar geleden gevormd.

Formatie M:
Alle afzettingen van de Maas op Nederlands grondgebied vormen formatie M. De sedimenten zijn sinds het Plioceen afgezet. Kenmerkend is dat de formatie in verschillende rivierterrassen afgezet is. Ieder terras heeft een eigen laagpakket.

De cache ligt op:
N AB° CD,E (F-3) G
E 00(H-1)° (I-2) (J-1),(K-2) (L-2) (M-1)

De cache ligt op een plaats met prachtig uitzicht op de rivier. Loop ook eens een rondje in de omgeving, er is altijd van alles te zien, maar het is er ook altijd heerlijk rustig. Het uitzicht blijft veranderen, dus loop er nog eens langs als je nog eens in de buurt bent.
Het kan vrij modderig zijn, zeker als het veel geregend heeft of het water hoog staat. Houdt hier rekening mee bij de keuze van je kleding.

LET OP!
Dit gebied is alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk. Honden mogen alleen aangelijnd mee. Soms loopt er vee, houdt hier een minimale afstand van 25 meter in acht! Houdt je aan deze regels, anders moet de cache verwijderd worden!

Voor de cache heb ik toestemming van Staatsbosbeheer.

In de cache is plaats voor coins en kleine TB's!


Veel van bovenstaande informatie komt uit dit boek:
BERENDSEN, H.J.A., 2004. De vorming van het land: inleiding in de geologie en de geomorfologie, Uitgeverij Van Gorcum, ISBN 9023240758.
Nu ga ik er van uit dat niet iedereen dit boek heeft, dus daarom is alle info ook ergens anders te vinden. Als je meer over dit onderwerp wilt weten raad ik je dit boek zeer zeker aan. Uiteraard mag je me ook mailen, wie weet kan ik je vraag beantwoorden.



Additional Hints (Decrypt)

chmmry: jvxv pnpur: fcbryg avrg mb znne jrt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)