Skip to content

Pica-pica al Gra de Fajol Event Cache

This cache has been archived.

Orus: Tiempo de Archivo

More
Hidden : Sunday, January 12, 2014
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
4.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Pica-pica al Gra de Fajol

Diumenge 12 de gener de 2014

The Rigth Stuff*


 




Perquè el Grà de Fajol?   Perquè és un cim molt bonic, de 2.714 metres d'alçada, que està situat en un entorn conegut pels addictes als Pica-picas i que és ideal per iniciar-se en la muntanya hivernal.

No presenta cap mena de dificultat tècnica: senzillament les que es deriven de la neu i el gel. Però això ho explicaré més endavant en l'apartat "Einam"


Com s’hi va?   El camí més curt, des de Barcelona, Tarragona i Lleida és anar a Vic i, des d’allà, agafar l’autovia a Ripoll. Arribats a Ripoll cal anar cap a Camprodon. Des de Girona, per Olot i els túnels de Capsacosta s’arriba directament a la carretera que ve de Ripoll i aviat s’és a Camprodon. Seguiu la carretera que va a Vallter 2000, però no cal arribar-hi, perquè el punt de trobada és l’esplanada on podreu aparcar el cotxe (N 42° 25.303 E 2° 15.828).




Itinerari:  Bonic recorregut que, des del lloc on deixem el cotxe (2.090 metres), puja fins al Gra de Fajol (2.714 metres) passant pel Refugi d'Ulldeter (2.221 metres) i pel famosíssim Coll de la Marrana (2.530 metres) ja conegut per molts. Tractant-se d'un recorregut hivernal és molt important anar sempre el més agrupats possible per tal d'evitar ensurts o alguna cosa pitjor. Aquí teniu el track per descarregar-lo, gentilesa del Sr. Galtanegra.

 

Horari:   Ens trobarem a les 8:30 del matí a l’aparcament per passar llista, amb la idea de començar a caminar a les 8:45 en punt. Abans de sortir ens farem una primera foto de grup. Al cap d'una estona pararem i tindrem una classe pràctica d'autodetenció i de com es posen els grampons. La intenció és arribar al cim al voltant de les 12. Si fa bon temps farem fotos i picarem alguna cosa. Al voltant de les 12:30 començarem a baixar amb la intenció d'arribar al cotxe a l'hora de dinar.

I no podríem sortir més tard? No, perquè com més fred faci millor caminarem per la neu; perquè l'espai que hi ha per deixar els cotxes no és gaire gran; i perquè a la muntanya, i més a l'hivern, convé enllestir el més aviat possible. No es tracta de córrer, però hem de deixar un bon marge de temps per qualsevol eventualitat.


Material:   Ulleres de sol (imprescindibles, faci el temps que faci), protector solar, botes impermeables, és a dir, amb una membrana impermeable/transpirable d'alguna mena (Goretex, Sympatex, Textrem, Membrain, Powertex, Omnitech, Novadry,Thinsulate, Event, etc.) o botes impermeabilitzades, és a dir, botes de pell generosament untades amb greix de cavall (com us penseu que anàvem als anys 70?), aigua suficient i protegida perquè no es congeli, molta roba d’abric i impermeable de cap a peus (el que el sentit comú i la meteorologia ens recomani), etc... Ah! I no oblideu quelcom per picar a dalt del cim i pel camí!


Gossos:   No tinc ni idea de si un gos és capaç d'arrapar-se en un pendent pronunciat de gel o de neu molt dura. Que cada amo faci el que cregui més convenient. A mi no em molesten, tot el contrari, però em sabria greu que patissin innecessàriament.

Einam:   Piolet amb dragonera, grampons (adequats a les botes que tenim), paraneus i un bastó (a ser possible amb roseta de neu). Els grampons serveixen per no relliscar, el piolet serveix per frenar en cas de relliscada i els paraneus perquè no ens entri neu a les botes.

Piolet i grampons formen un tàndem inseparable ja que de poc ens servirien un grampons si no tinguéssim un piolet per aturar-nos en cas de caiguda. Jo recomano fer servir un bastó i un piolet per progressar en pendent: el piolet lligat amb la dragonera al canell i el bastó sense passar la mà per la cinta perquè no ens faci nosa si caiem. El piolet sempre el portarem a la mà de la banda de muntanya i el bastó, allargat al màxim, a la mà de la banda de la vall.









Passem ara al tema de les botes i els grampons. Com que una imatge val més que mil paraules us en faig cinc cèntims i tot s'entendrà. Hi ha tres tipus de grampons: normals o de corretges, semiautomàtics i automàtics. Les botes han de tenir la sola el més rígida possible pels grampons normals, i totalment rígida per els altres dos tipus. En qualsevol cas, el grampó anirà ben ajustat a la bota per tal que no s'afluixi. I aquí teniu la imatge.


Preus:   He arribat a un acord amb una determinada botiga d'esports de muntanya per tal de poder llogar pel dia de la trobada 1 piolet per 5 euros i un parell de grampons per 5 euros. I sense fiança!!!!
Si algú troba quelcom més barat, que avisi i li donarem un premi.

En podem llogar bastants (suposo que aquesta trobada no serà tan multitudinària com les altres). Per això, si hom vol assegurar-se aquest material, m'ho haurà de fer saber abans del dia de Nadal. Passat aquest límit i fins el dia de la trobada, haureu d'espavilar pel vostre compte.

Els paraneus es poden comprar per 10 a 15 euros en alguns grans magatzems.

La teoria:   Per aquelles persones que mai han fet muntanya en condicions de neu i gel els convindrà adquirir alguns coneixements teòrics:

- Cal llegir-se les pàgines 22 a 33 i 37 a 42 d'aquest llibre.

- Cal mirar-se amb atenció alguns vídeos: vídeo 1, vídeo 2, vídeo 3 i vídeo 4.


* The Rigth Stuff es podria traduir com "El Que Cal Tenir": no és el que pot semblar en un primer moment, i amb això no vull dir res ni reptar ningú. Si teniu curiositat podeu llegir les primeres pàgines d'aquest llibre titulat així i, més concretament les del capítol 2 que té aquest mateix títol. En castellà està traduït com "Lo Que Hay Que Tener". És un llibre boníssim, però està exhaurit: l'he llegir moltes vegades i aviat el duré a enquadernar perquè està fet pols.






L'autor al cim del Gra de Fajol a principis de gener de 2008
 

 

EPS!

A ple hivern, amb neu i gel, cal tenir més present que mai

que...


A LA MUNTANYA NO VAL A BADAR!!!!

 

Additional Hints (Decrypt)

Erpbeqn dhr unf q'rfghqvne oé yn grbevn

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)